En liten by med Sveriges största kyrka

En liten by med Sveriges största kyrka

Publicerad

Ett snabbt stopp på campingen var det tänkt, men en välinformerad campingvärd fick oss på andra tankar. Järvsö har mycket att visa, där Sveriges största landsortskyrka bara är en bland flera sevärdheter.

- Det var väl storhetsvansinne kan man tänka. Odiskutabelt är i varje fall att kyrkan byggdes så stor att den inte fick plats i det traditionella öst-västliga läget på den lilla Kyrkön. Man blev tvungen att bygga den i norr-söderläge istället. Sveriges största landsortskyrka finns alltså i lilla Järvsö. Ni måste åka över och titta på den innan ni lämnar Järvsö!

Så sa Sten, campingvärden, när vi checkade in på campingen. Vi som alltid har antennerna uppe när det gäller sevärdheter lystrade förstås noga, vilket gav mer näring åt Stens berättarglädje. Han plockade fram kartor, ritade ringar och pilar, och tipsade oss om allt möjligt vi inte borde missa. Det såg ut att bli ett längre uppehåll i Järvsö än bara en enstaka övernattning. Och det blev det också.

Husvagnen stod tryggt och bra där den stod på campingen, så enbart bilburna for vi iväg mot Kyrkön. Miljön där vid Ljusnan är vykortsvacker, och det är inte bara en klyscha utan dagsens sanning. Det kan jag påstå, eftersom vi med egna ögon har fått se en vykortsfotograf i aktion där på bron.

Att kyrkan inte är blygsam av sig, det ser vi redan på håll från parkeringen. Den tronar på sin höjd, och sträcker tornet högt mot himmelens skyar. Vi promenerar upp för slänten, går runt kyrkkroppen och in i den pampiga salen. Kritvita pelare bär upp de mjukt rundade valven, den gyllene predikstolen glänser från sin upphöjda plats. Det är tyst. Inte ens våra egna steg hörs mot mittgångens mjuka matta. ”Den är väldig”, tänker jag. Sedan tänker jag: ”att vara väldig, är det en kyrkas viktigaste uppgift”? Vanartigt tänkt måhända, och utsökt vacker är den under alla omständigheter.

Bild 310065

Bakgrunden sträcker sig sådär tusen år bakåt i tiden. Då byggdes den första kyrkan på ön i Ljusnan, antagligen en enkel träkyrka. Under 1200-talet byggdes en ny kyrka på platsen, en stenkyrka som fick sin placering i traditionell öst-västlig riktning. Men invånarantalet i socknen ökade efterhand, och kyrkan fick byggas ut i omgångar ända fram till 1700-talet.

Men inte ens det räckte. Under den senare hälften av 1700-talet var invånarantalet 3 400 personer, men det fanns bara 1 700 sittplatser i kyrkan. Det fanns ingen annan råd än att riva kyrkan, och bygga en ny på samma plats, var det de som tyckte. På 1830-talet satte detta projekt igång, men då var ritningarna så storslagna att man tvingades lägga kyrkobyggnaden i norr-sydlig riktning för att få plats med den på ön. När den stod klar rymde den 2 400 platser, och var en av landets största kyrkor!

Med åren upptäcktes sprickor i väggarna, det blev nödvändigt att göra förstärkningsarbeten. De innebar att antalet sittplatser måste reduceras, så idag har kyrkan 1 700 sittplatser. Därmed är den Sveriges största landsortskyrka.

Från kyrkans svala innandöme återvände vi till den livfulla grönskan som belystes av en generös sol. Tillfället var som gjort för att stanna kvar på Kyrkön, och promenera vägen runt hela ön. Man kan göra det enbart för naturens skönhets skull, och kommer man vid rätt tid kan man få njuta av underbara bestånd av liljekonvalj. Ön har också mycket gamla träd, exempelvis den så kallade Gammelfuran som står på öns södra spets.

Med hjälp av borrprov har man kunnat datera den till år 1663! Man kan också passa på att kika på minnesmärken som runstenen efter vikingen Djure, som restes under 1000-talet och fortfarande står kvar på sin plats vid den nuvarande prästgården. På öns norra del finns det gamla prästbostället som numera är prästgårdsmuseum, ett av de få som finns i landet.

Bild 309059

På andra sidan Ljusnan från Järvsö sett, ligger Stenegård. Det kallades ”lantställe” av mannen som skapade det, Julius Brun, men det omfattar ett 20-tal byggnader! Julius var född som bondson, men studerade till apotekare. Som 24-åring övertog han apoteket i Hudiksvall, och efter ytterligare tre år öppnade han ett filialapotek i Järvsö.

Stenegård blev ett toppmodernt lantbruk efter dåtidens mått mätt, mitten av 1800-talet. Där fanns en omfattande djurhållning, där odlades köksväxter och inte minst medicinalväxter. Det var ju apotekare han var, Julius Brun, och hans trädgård blev känd vida omkring. Själv blev han förmögen.

Idag är Stenegård ett turistiskt centrum i Ljusnandalen, och besökarna uppgår till sådär 150 000 stycken per år. Orsaken är att på Stenegård händer alltid något. Det är utställningar, musikevenemang, teater, utbildningar¿ Där finns också försäljning av hantverk av olika slag, men dessa kan skifta beroende på vilka hantverkare som hyrt in sig i lokalerna under olika tider. Vid vårt besök var det konstutställning med skulpturer, oljemålningar och akvareller. Där fanns kläder och smycken, liksom materiel för den som är konstnär och vill skapa sina verk alldeles själv. Men utbudet kan alltså variera från tid till annan.

Bild 310064

Vi strosade runt ett slag för att bekanta oss med området och upptäckte snart den lilla stugan med de jättelika vedtravarna utanför. ”Bageri” stod det prydligt skrivet på den rödmålade stugväggen, så vi behövde inte sväva i ovisshet länge om vilken verksamhet som bedrevs där. Tunnbröd som bakas i vedeldad ugn är det som bagerskan Marianne Eriksson producerar. Marina Thor håller på att lära sig hantverket, och har hand om gräddningen.

Bild 310063
Kavlingen såg så där barnsligt enkel ut som det bara gör när skickliga hantverkare är i farten.

- Att grädda är inte svårt, säger Marina. Det tar 30 sekunder, så är brödet klart. Det kan alla lära sig. Men Marianne kavlar, och det gör inte alla.
- Nej, alla kan inte lära sig kavla, påstår Marianne.
- Varför?
Hon tänker ett ögonblick, ler mot oss och svarar:
- Av samma skäl som att jag inte kan lära mig måla tavlor!

Besöket på Stenegård tog en bra stund, och det ska det få göra också. Anläggningen är stor, och aktiviteterna många. En promenad genom den praktfulla trädgården är en bra avrundning för att samla ihop intrycken, innan man beger sig iväg mot nya mål.

Mer i Järvsö
Järvsö klack: Från Stenegård är sträckan inte lång till Järvsö klack. En kilometerlång stig - med brant lutning mot slutet - leder till toppen. Däruppe finns en raststuga med bänkar och eldstad i mitten.

Järvzoo Djurpark: Speciellt för barnfamiljer brukar djurparker vare ett självskrivet besöksmål. I Järvzoo Djurpark finns mängder av olika djur, både små och stora. Till exempel ett stort antal fåglar som Berguv, Kungsörn, olika ugglor¿ men också brunbjörn, myskoxe, varg, älg - och myror!

Öjeberget: Öjeberget ligger strax väster om själva samhället Järvsö. Från toppen har man en hänförande utsikt över Ljusnans dalgång. ”360 grader”, sa campingvärden Sten, när han berättade om berget. Däruppe finns också restaurang, före detta Lill-Babs krog, men numera med nya ägare.

Turistbyrå
Tel. 0651-403 06
Hemsida: www.halsingland.com eller www.ljusdal.se

Bild 310062

Camping
X20, Järvsö Camping B&B Stugor. Öppen 29/5 - 23/8.
FC239, Alpbyns vintercamping. Endast öppen från 1 december till påsk.

Sök camping här:
www.campingkatalogen.se

www.camping.se

Av: Ingela Svenson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206