Det goda livet i Spanien

Publicerad: 2015-12-13   Uppdaterad: 2023-04-18

En boulematch med kompisarna på förmiddagen, en cykeltur till marknaden på eftermiddagen, en god middag på campingen, kanske med utsikt över palmer och hav. Så kan en vanlig dag se ut för de svenskar som tillbringar vinterhalvåret i Spanien. En dag i början av mars landade vi i Alicante. Vi tänkte ta reda på hur...

En boulematch med kompisarna på förmiddagen, en cykeltur till marknaden på eftermiddagen, en god middag på campingen, kanske med utsikt över palmer och hav. Så kan en vanlig dag se ut för de svenskar som tillbringar vinterhalvåret i Spanien.

En dag i början av mars landade vi i Alicante. Vi tänkte ta reda på hur livet gestaltar sig för de campare som ”övervintrar” på sydligare breddgrader. Från Barcelona i norr längs hela öst- och sydkusten, vidare in i Portugal och upp emot Lissabon, är sträckan vi letade på. Därtill vet vi att åtskilliga reser via Sydspanien till campingplatser i Tunisien och Marocko.

Den gamla badorten Benidorm är i många avseenden en spektakulär plats. Längs stranden i centrum trängs 140 skyskrapor, de lär vara på gång att klassas som världsarv. Idén att bygga på höjden lär komma från mottot att alla hotellgäster skall ha havsutsikt.
Det finns flera bra campingplatser i Benidorm, en av dem är Camping Villasol. Där träffar vi Ulla och Åke Pettersson från Öckerö i Bohuslän. Ulla och Åke har återkommit hit i tio års tid, men i år har de för första gången varit ute och åkt en månad också.

Ganska mycket fricamping har det blivit, helt enkelt för att campingplatserna vid de populäraste orterna varit fullbelagda. Men det är inte officiellt tillåtet att fricampa i Spanien.
– Jag gillar Villasol särskilt för gympans skull, säger Ulla. Varje morgon är det gympa till musik och vi ”jobbar” med tomflaskor fyllda med sand.
Både Ulla och Åke talar spanska, något som förstås öppnar vägar till mycket.

Det goda livet i Spanien

Janos och Ulla Sarenby påCamping Cap Blanch.

I Altea, norr om Benidorm, träffar vi Janos och Ulla Sarenby från Helsingborg. De bor på Camping Cap Blanch sedan i slutet av oktober. Altea är en gammal fiskeby och campingen ligger bara några steg från stranden. Här kan man inte boka plats i förväg men man kan ha chans att ”byta upp sig”. Standarden är enkel, men Sarenbys trivs och tycker att man håller god ordning. Värme i servicehuset håller på att installeras och det tycker Janos och Ulla skall bli ett lyft, eftersom den gångna vintern varit den kallaste de upplevt i Spanien.

Janos och Ulla har bott i Altea i fyra vintrar och känner sig hemma här. De har gott om vänner, de talar lite spanska och tycker att tiden bara rinner iväg. Schäferhunden Kandy verkar också nöjd. Innan hemresan blir det ett obligatoriskt besök hos veterinären för avmaskning.
– Det skulle vi kunna göra var som helst på hemvägen, men vi har funnit att det är billigast här i Spanien, säger Ulla.

Det goda livet i Spanien

Tomas Hagblom

Tomas Hagblom är en globetrotter som sett det mesta av världen. Mantalsskriven är han i Ingarö utanför Stockholm men sedan 1971 har han farit runt och campat. Vi möter honom på Camp Blanch i Altea och det är första året han prövar på att övervintra i Spanien.
– Jag far snart till Portugal, tänker stanna där ett tag innan jag drar hem i slutet av april, berättar han.

Caravanning La Manga är en av Spaniens största campingplatser med cirka 1 000 platser plus massor av bungalows. Campingen ligger på en udde strax öster om staden Cartagena. Här finns det mesta som pooler, tennisbanor, lekplats, boulebanor, affär, restaurang och traditionella servicehus. Plötsligt får vi syn på en liten handmålad skylt som det står Sveavägen på, och strax ser vi ett flertal svenskregistrerade husvagnar och husbilar.

Det goda livet i Spanien

Annika och Hardy Hansson med vännerna Sören Wass och Margareta Berggren.

Annika och Hardy Hansson från Linköping har följt med vännerna Sören Wass och Margareta Berggren, från Ljungsbro respektive Motala, som varit i flera år i La Manga. Annika och Hardy är nyblivna pensionärer och de är förtjusta, trots att vädret inte varit som normalt. När vi undrar vad de gör hela dagarna ser de närmast förvånade ut.
– Vi har hyrt bil och gjort utflykter och vi cyklar mycket, säger Annika. Ni måste fara ut på ”tarmen” det är jättevackert.
Tarmen är en smal strandremsa som bildar en lagun utanför campingen. På denna strandremsa ser vi mängder av höghus torna upp sig.

Ann-Marie och Ellert Gillström är gamla vänner från Småland, gissa om vi blir häpna att träffa på dem i la Manga.
– Vi for hemifrån den 15 oktober, säger Ann-Marie. Sedan har vi rest runt i Spanien och även varit ett par månader på Algarvekusten i Portugal. Vi kan rekommendera en Portugisisk camping som heter Ria Formosa.
Julen firades i Santa Pola söder om Alicante. Då var man ett femtontal svenska familjer som dukade upp gemensamt julbord.

Det goda livet i Spanien

Göran och Solveig Ivarsson i La Manga.

Solveig och Göran Ivarsson från Fiskebäckskil tillhör ”övervintrarna”, och få har rest så mycket som de har gjort i Europa. I La Manga är de för femte året i rad.

Det goda livet i Spanien

Kerstin och Lars Isberg i La Manga.

– Vi är inte mer än cirka fyra månader i Sverige, säger Kerstin Isberg från Landskrona. Då bor vi på vår kolonilott, annars är husvagnen vårt hem. Här i La Manga stannar vi från sista oktober till första april.
Klimatet i södra Spanien underlättar för Isbergs, som båda har problem med värk. Utanför förtältet står en Volvo som har gått 43 000 mil, det är några vändor till kontinenten.

Det goda livet i Spanien

Ulla Liljedahl och Kurt Persson i La Manga.

Som så många andra for Ulla Liljedahl och Kurt Persson från Smygehamn först till La Manga, där de lastade av en del tillbehör som tält och ”golv”. Sedan drog de till Portugal en tid.
– Det här är andra vintern för oss, säger Kurt. Men jag tror inte vi vill stå så länge på ett och samma ställe något mer år.
I mitten av mars drar de hem. Då väntar laxfiske för Kurt.

Den sista pratstunden på campingen i La Manga får vi med Lisbeth och Lennart Ramnestedt-Hagstöm från Strömstad. Ulla är sjukpensionär och nu har Lennart pensionerat sig lite i förtid. Villan och företaget är sålt och nu njuter de av tillvaron i en ny fin husbil.
– Ni kommer fel år, skrattar de. Vi känner en svensk byggmästare i La Manga som varit här sedan 1967 och han har aldrig varit med om en sådan kall vinter.
Lisbeth sprudlar av entusiasm över livet i Spanien.

– Tänk dessa goda söta apelsiner som vi köper för fem kronor kilot, säger hon. Och idag hittade jag ett underbart gott rött vin för 1,2 euro för en flaska.
Vi får lära oss hur man kan se SVT Europa här, och Lisbeth och Lennart har lika bra koll som vi på kunglig förlovning och tv-serien På Spåret.

Vivianne och Janne Englund drog från Sverige och Östersund i oktober. Det är deras första vinter i Sydeuropa. De är mycket nöjda, även om de längtar hem en smula när vi ses i mars. Englunds har även varit en sväng i Afrika.
– Marrakech var som hämtat ur ”Tusen och en natt”, säger Vivianne.
– Vi har blivit bestulna här i södra Spanien, men i Marocko kände vi oss riktigt trygga, menar Janne. Julen tillbringades i Fuengirola utanför Marbella. Bästa campingtipset är Camping Rises nära staden Figurera da Foz söder om Porto Portugal, staden som också har Salvador Dahli-museum.

Ulf och Eva Lundberg från Falun och Ingrid och Bob Svennberg från Insjön lämnade Sverige i februari för att pröva på att köra söderut på vintern. De har nyligen lämnat husvagnslivet och köpt husbilar och Ulf säger:
– Det är i vart fall enklare i trafiken.
På Camping Bahia de Santa Pola trivs de gott.
-Vi har bara en kvarts promenad till stranden eller staden, säger Eva. Och fast vi inte har ett dugg att göra går dagarna jättefort.
Hela dalagänget lovprisar cykelvägarna som finns runt omkring.

Det goda livet i Spanien

Solveig och Hasse Nyberg i Santa Pola.

Solveig och Hasse Nyberg från Vika by utanför Borlänge har haft husbil i ett tjugotal år. Nu är det tredje vintern som de återvänder till Santa Pola.
– Jag tror vi är ett 70-tal svenskar här för tillfället, säger Hasse.

Kerstin Berglund och Uno Udén började leva det ljuva livet när Kerstin gick i pension 2003. Sedan dess har de återvänt till Spanien och Portugal varje vinter. En riktig favorit bland campingplatser har de i Peniscola cirka 20 mil söder om Barcelona. Det var hit de for för att fira Unos 80-årsdag första november förra året.
– Det blev en oförglömligt rolig dag, säger Uno. Vi var ett 20-tal svenskar som hade fest hela dagen.
Vi träffar paret på Camping Playa de Mazarron, en underbart vacker plats vid Medelhavets strand.
– Vi har prövat många platser genom åren, men detta är en av favoriterna. Snyggt och prydligt med tillgång till aktiviteter både på och utanför campingen, säger Kesrtin. En dag vandrade vi ett gäng svenska tjejer genom något så fint som en Lavendeldal.

Några tips inför resan:
– Stanna aldrig om någon ”vinkar” längs vägen, speciellt gäller detta i östra gränsområdet Frankrike-Spanien.

– Finner du obehag i att campa för ”nära” grannekipaget, stanna hemma.

– Tänk igenom din telefoni.

– Ordna med utrustning om du vill se svensk tv på plats.

– Satsa aldrig pengar i ett trick med en ärta gömd i en av tre potatisar.

– Glöm inte boulekloten.

– Du kommer att få många goda vänner bland andra svenskar.

– Portugals campingplatser och service anses allra bäst av många vi talat med.

– Adapter till gasolflaskor säljs oftast i järnhandelsbutiker. Gasolflaskor har regional hemvist i Spanien. Det är inte säkert att du kan byta en flaska du köpt i Malaga när du kommer till Barcelona.

Campingplatser vi besökte:
www.camping-villasol.com
www.caravaning.es
www.camping-capblanch.com

Camping Playa de Mazarron
www.campings.com/camping-playademazarron-mazarron

Camping Bahia de Santa Pola
www.campingbahia.com

Ria Formosa
www.campingriaformosa.com

Läs mer:
Tips & råd – övervintra på sydligare breddgrader

Rulla till toppen