Från industristad till kulturskatt

Från industristad till kulturskatt

Publicerad

För 20 år sedan var det svårt att tro att Bilbao skulle kunna bli något annat än en smutsig industristad. I årtionden har den förpestat luften och gjort floden ofruktbar. Men stundande lågkonjunktur, en bestämd borgmästare och enorm tur har förvandlat Bilbao till en kulturskatt.

Bilbao blir högaktuell år 2010. Den ställer ut under världsutställningen Shanghai Expo 2010 i Kina för att visa hur en industristad kan ställa om från industri till kultur och upplevelser. För campingvänner är det ett perfekt resmål.

Bild 310086
Lockas inte att köra ända fram till Guggenheim Museet. Parkera istället en bit bort och ta metron sista biten.

Navigatorer är bra, men i områden som dessa är det ett måste att samtidigt använda en hederlig karta av god kvalitet. Annars hamnar du lätt på samma vägar som Lotta.
- Vi tänkte passera en bergskam och såg att det gick en liten väg rakt över kullen. Vi var osäkra, men både kartbladet och gps:en gav en så lovande bild att vi fortsatte.

Sällskapet med två husbilar åkte in på den lilla vägen och fortsatta i flera kilometer. Vägen gick upp och ner, blev smalare och smalare och plötsligt insåg alla att det var omöjligt att vända. Nu fick det bära eller brista, bara vägen ledde ända fram.

- I efterhand är det en rolig historia, men när man sitter bakom ratten och svettas är det inte lika roligt, säger Lotta som åkte i husbil nummer två. Bakom en kurva blev det stopp, och vägen spärrades av soldater med vapen och barska officerare som hotade med både böter och fängelsestraff.

Vägen var en militär hemlighet, utsatt på vanliga kartor och till och med rekommenderad i gps:en. Genvägen blev en senväg och med hot om bötesförelägganden på över 2 000 euro fick husbilskaravanen backa. Lotta skrattar och menar att det mesta som händer har en positiv effekt.
- Vad lär man sig av detta? Tja, att lita på intuitionen och sällan välja alltför små vägar.

Bilbao (Bilbo på baskiska) är en stad att drömma om. Ett centrum att upptäcka till fots med tapasrestauranger i hundraåriga tappningar, med en och annan danskrog runt hörnet. Bilbao ligger i den del av Spanien där den baskiska tillhörigheten är viktigare än den spanska. Som besökare är det en stad att gungas med i.

Bild 309070

Att försöka lära sig en del viktiga uttal på baskiska och bara strosa runt och njuta av all uppståndelse som kommit tack vare Guggenheims öppnande 1997. Har du aldrig sett världsunik arkitektur förut är Frank O Gehrys skapelse helt fantastisk.

Vid Guggenheim behöver du inte ens gå in för att förstå vikten av gränsöverskridande arkitektur. Att bara sitta ner på kaféet vid sidan om och njuta av vyerna mot museet och den sköna Río Nervión (floden) gör att resan hit känns både meningsfull och nödvändig.

Den kanadensiske arkitekten Frank O Gehry har inspirerats av historiska och geografiska intryck när han ritade museet, som mest förknippas med Bilbaos förvandling från smutsig industristad till kulturcentrum av världsklass. Förut var området runt Río Nervión en sliten hamnplats där magasinen förföll och där rostiga båtar låg förtöjda.

O Gehry har i intervjuer sagt att han fascinerades av metallernas möjligheter och fiskeindustrins närvaro. Det gjorde att han valde metaller i bland annat titan som påminner om sillens glansiga skinn, inte minst i kvällsljuset som blixtrar i Guggenheims takformationer.

Även om Guggenheimmuseet var startskottet för omvandlingen av Bilbao kan man knappast säga att det är museet och den upprustade strandpromenaden som står för helhetsintrycket av Bilbao. Istället är det den kulturella mångfalden tillsammans med en rik tradition och historia som gör Bilbao speciell.

Att bara strosa runt i den gamla delen av staden Casco Viejo och fascineras av skillnaden mellan vår del av Europa och den baskiska. Här nere har tanterna fortfarande huckle, och tant blir man per automatik när man gift sig, skaffat barn och just passerat fyrtio.

Gubbarna verkar leva livet, och majoriteten av stadens restauranger är belamrade med män med pipa och cigarr, och som sörplar på traktens vin eller en lokal öl. Samtidigt finns det kvinnor som håller hårt på kvinnlighetens möjligheter, inte minst äldre damer som hänger samman i gäng och går ut och äter dagens lunch dagligen.

Maten i Bilbao är känd långt utanför Baskiens gränser och tillsammans med San Sebastian anses Bilbao tillhöra Spaniens gourmetbälte. Dagens lunch kan inte jämföras med sin svenska motsvarighet. ”Menu del dia” är en tre rätters meny som oftast inkluderar såväl vin som förrätt och efterrätt.

På vissa restauranger får du en pava vin på bordet, på andra serveras du ett glas med påfyllning, medan de snålare restaurangerna nöjer sig med att erbjuda ett glas vin. Överallt serveras du vid bordet. Räkna med mellan 12-18 euro per person för ”Menu del dia” inklusive dryck. En enklare variant utan alkohol kan kosta runt tio euro.

En av stans trevligaste restauranger tillhör också de äldsta. På Cafe Iruña på Jardines de Albia (på Colón de Larreategui) som etablerades redan 1903 kan du fortfarande njuta av sköna tapas, gott vin och en fantastisk trerätters-meny i en unik miljö. Vitklädda servitörer serverar vid bordet och stället är riktigt populärt. Inte minst bland överklassens damer och finklädda män i kostym.

Restaurangen ligger längst ner på gatan och du kan gå in både på hörnet och en bit längre ner åt vänster. Fortsätt genom baren - som oftast är full - och du kommer fram till själva restaurangdelen. Dagens meny kostar 15 euro per person och inkluderar en flaska vin på bordet.

Bild 310085

Även husen och arkitekturen i Casco Viejo har en unik sekelskiftesstil med vackra inglasade balkonger. Saluhallen i gamla stan är en sevärdhet i sig liksom teatern och järnvägsstationen mitt i centrum.

Bilbao har också utvecklat sitt kollektiva nätverk. Strandpromenaden och de mest centrala delarna av staden trafikeras av en nybyggd Metro som går längs ett gräsklätt spår för att minska tågets oljud.

Bild 310084

Några hundra meter från Guggenheim ligger hotell Sheraton, byggt i exklusiv iransk röd marmor. Bakom hotellet ligger en skön park som är populär under varma sommardagar, och vid sidan om museet Museo de Bellas Artes som kanske mer innehåller den konst Bilbao gjort sig känd för.

Utställningarna håller en otrolig vidd med allt från gotiska skulpturer till modern popkonst från 1900-talets slut.

Naturligtvis finns också baskisk konst med verk av såväl Jorge de Oteiza och Eduardo Chillida som Ignacio Zuloago och Juan de Echevaria.

Bild 310083

Råd på vägen:
Nordvästra Spanien har ett stort och utbyggt vägnät, men är samtidigt oerhört avlägset i fråga om restauranger, bensinmackar och stopp längs vägen. De största motorvägarna är avgiftsbelagda, men det finns gott om undantag som saknar både avgift och tristess.

Fördelen med Spanien betalar först när du utnyttjar motorvägen. Du kan betala kontant, med kreditkort eller med Routexkort som är knutet till Statoils tankkort.

De få bensinmackar som finns ligger oftast sammankopplade med en restaurang. Det är svårt att få något annat än tapas - vilket är väldigt gott - men som inte börjar serveras förrän framåt klockan två. Räkna inte med att mackarna har några extravaganta luncherbjudanden. Med andra ord kommer husvagnens eller husbilens kök väl till pass.

Motorvägen går hela vägen in i centrala Bilbao, men det är enklare att inte ge sig in i den absoluta mittpunkten med husvagn, åtminstone i pendlingstid. Bättre är det att åka till någon av campingplatserna en bit ut från Bilbao och sedan ta bussen tillbaka in mot stan.

Från traktens bästa campingplats - Portuondo Camping och Bungalow - går det tåg eller buss var trettionde minut till Bilbao. Enda kruxet är att campingen är liten och inte lämpar sig för campingfordon längre än sju meter.

Camping:
Det finns ett tiotal campingplatser runt Bilbao inom en radio av 80 km.

Portuondo Camping och Bungalow tillhör toppklassen, 40 km från Bilbao i byn Mundaka vid kusten. Här kostar det drygt 12 euro för en ”site” och runt 6 euro per person. Barn 5,20 euro i lågsäsong och 5,80 euro i högsäsong.
Hemsida: www.campingpurtuondo.com

Eurocampings har ett antal campingar i Baskien varav Camping Arrien, också vid kusten ligger närmst.
Hemsida: www.eurocampings.se

Itxaspe Cat 2 är en trevlig campingplats 55 km från Bilbao i riktning mot San Sebastian vid kusten.
Hemsida: www.campingitxaspe.com

Närmast är annars Camping Sopelana, bara 15 km från Bilbao, på Metrolinjen.
Hemsida: www.campingsopelana.com

Att äta: Missa inte Cafe Iruña på Jardines de Albia (på Colón de Larreategui) i gamla stan eller den baskiska restaurangen El Arandia de Julen vid Plaza Encarnación eller klassiska Café Guggenheim i museet själv.

Det går inte att köpa lunch på Café Guggenheim, även om middagsmenyerna ligger framme hela dagen. Däremot finns kaffe och tilltugg.

Bild 310082

Att göra:
Besök på Guggenheim museet. Museet håller stängt på måndagar, annars är det öppet 10:00-20:00 alla dagar. Under sommarmånaderna öppet även måndagar.
Hemsida: www.guggenheim-bilbao.es

Besök tapasbarer, saluhallen, nattklubbar och unna dig en del spansk design i form av shopping av kläder och skor.

Valuta: Euro

Tidsskillnad: Ingen, samma som i Sverige.

Drivmedel: Kostnaderna ligger på knappt 90 cent per liter. Det betyder 9,90 Sek per liter drivmedel. (2009-02-13). Obs! kursen igen!/is

Kartor: Motormännens röda Europakarta duger gott . Annars ”Spain & Portugal” i skala 1:900 000 från Rough Guide Map eller ”Spain” i skala 1:350 000 från Michelin.

Guideböcker: Lonely Planet ”Spain” från 2007 eller The Rough Guide to Spain från 2007. Båda är på engelska.

Aktuellt: Vid världsutställningen Shanghai Expo 2010 i Kina kommer Bilbao att ställa ut för att visa hur en industristad på kort tid kan förvandlas från industri till kultur och upplevelser.

Värt att veta: Det händer att spanska ETA genomför bombdåd i Bilbao, men räderna riktas oftast mot officiella anläggningar och polisstationer och extremt sällan mot turister och utländska mål. Däremot märker man de tröttsamma checkpoints som dyker upp här och var längs vägen, där beväpnad polis och antiterroristgrupper tycks leta efter kända förbrytare. Vanligtvis vinkas du förbi när du kör ett utländskt registrerat fordon, så ta det bara lugnt och stanna kvar i kön.

Av: Niklas Kämpargård

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206