Julstämning i Tyskland

Julstämning i Tyskland

Publicerad

Det lär finnas 2 500 julmarknader i Tyskland och de större brukar stå färdiga i slutet av november för att sedan pågå fram till jul. Ett tyskt marknadsstånd är mer än ett uppspikat bord och en presenning till tak. Det är oftast i trä och utsmyckat som om det vore hämtat ur Bröderna Grimms sagovärld.

Vår julmarknadsresa går från Göteborg till Kiel. Det är inte det billigaste alternativet men vi sparar en campingnatt och ett antal mil. StenaLine har faktiskt gjort sitt bästa för att vi skall få upp stämningen. Redan när vi kommer ombord hamnar vi i trängseln till gratis glögg och pepparkakor, fartyget glittrar av julpynt. På ett däck finns till och med en julbutik.

Bild 310091
Köpcentrat Sophienhof i Kiel är så vackert juldekorerat att det är värt ett besök bara därför.

1. Färjan lägger till mitt i Kiels centrum och det är praktiskt taget bara att promenera rakt in i varuhusen. Vi som bor nära Göteborg har många gånger unnat oss att kryssa till Kiel i juletid. Då bor man två nätter ombord och får en hel dag att insupa julatmosfären i staden, samtidigt som man lämnar sin packning kvar i hytten.

Den här gången rullar vi av vår husbil för vi tänker fara vidare, men innan dess letar vi rätt på en parkering. Vi vill självklart inte missa årets upplaga av julmarknaden. Den är gemytlig med alla de attribut som hör till en tysk julmarknad. Glühwein i vackra keramikmuggar som man betalar en deponeringsavgift för. Det står årtal på muggarna och många väljer att behålla muggen istället för att få tillbaka pengarna.

I ena ändan av Kiels julmarknad ligger köpcentrat Sophienhof med juldekorationer i överdåd. Den andra ändan av julmarknaden mynnar ut i den största affärsgatan där bland annat varuhuset Karstadt ligger. Går man sedan till vänster där gatan slutar kommer man rakt in i ännu en julmarknad, med ännu mera korvar och Glühwein.

Bild 310090

2. Jakten på julen fortsätter i Lübeck, den stad som jag tror mer än någon annan är förknippad med tysk jul. Nu har vi förpassat den mobila bostaden till Campingplatz Lübeck-Schönböcken och härifrån tar vi smidigt bussen in till centrum. Runt Mariakyrkan och Rådhuset i gamla staden finns den vackra julmarknaden.

Samma ljuvliga dofter som vi upplevt tidigare slår emot oss också här. Det är så många tindrande lampor och tindrande ögon i kvällsmörkret att stämningen nästan gör oss rörda. Och alla dessa juldelikatesser, så typiska för staden! Steget från marknaden till Café Niederegger är inte långt och ett besök här är ett måste.

Världens kanske mest kända marsipantillverkare har inrett ett café som är en makalös ögonfröjd! Allra högst upp, på tredje våningen, finns en utställning som bland annat berättar om familjeföretagets historia sedan 1806. Vi får också veta att man inför julen gör upp till 30 ton marsipan om dagen.

Men det finns många marsipantillverkare i Lübeck. I stadsdelen Schönbecke, inte så långt från campingen, besöker vi ”Marsipanlandet”. Konditor Burkhard Leu berättar stolt om familjens företag som startades av fadern 1924. I en utställning finns marsipanskulpturer som tillsammans krävt 5 500 kilo marsipan. Dagligen förekommer shower där såväl Leu som besökarna tillverkar marsipanrosor. På Taschenmachenstrasse i samma kvarter finns ytterligare en marsipanfabrik, Lübecker Marzipan, och i alla fabriker finns förstås ett jätteutbud av marsipan att köpa.

Bild 310089
Brända mandlar och kanderade äpplen lockar marknadsbesökare till sitt stånd.

3. I Schwerin hittar vi julmarknaden längs Mecklenburger Strasse i Gamla stan (Altstadt). Den är traditionell med stort inslag av sådant som går att äta. Det är gubbar som grillar stora tyska korvar på öppen eld, man kan köpa crêpes med nötkräm, nygräddade våfflor, nyfriterade munkar och klenäter, grillspett, karameller och mycket annat. Att gå på en tysk julmarknad är att ständigt ha en kamp med samvetet. Det fullkomligt vimlar av kalorifrestelser och vart man än tittar ser man folk som äter på något.

Här i Schwerin finns förstås även försäljning av klassiska tyska julprydnader i trä. Vackra keramiksaker, ljusdekorationer och även billiga kläder och leksaker.

Schwerin är en trivsam stad att vara i. Slottet som ligger ett stenkast från Gamla stan har precis fått nytt guld på en stor kupol och nu glänser den i solskenet när vi går genom slottsparken. Julmarknaden här är trevlig, men den är inte så stor.

I ändan av julmarknaden på vägen mot slottet står en stor scen och vi läser att det kommer att vara julinspirerad underhållning varje dag fram till jul. Fondväggen på scenen är en enda stor adventskalender, så vi misstänker att man tillsammans med publiken skall öppna en lucka dagligen.

I Schwerin finns ingen campingplats men på Turistbyrån säger man att det går utmärkt att nattparkera bakom kongresshallen. Vi har många timmar kvar till läggdags och fortsätter vår julresa till Berlin.

Bild 310088
Julmarknaden vid Gendarmenmarkt ligger mitt i hjärtat av Berliner Mitte med det nyrenoverade Konserthuset bredvid.

4. Berlin verkar nästan ha fått fnatt inför julen. För det första finns det en julmarknad i nästan varje stadsdel. Exempelvis har Spandau en mycket populär sådan. I Spandau finns även en bra Stellplatz för 100 husbilar. Den här gången väljer vi att njuta av julstämningen i centrum och jag önskar verkligen att alla vänner av julpynt fick uppleva ”Berlin City by Night”. Det är ett hav av lampor och de stora varuhusen KaDeWe och Wertheim kan få en att stå i timmar och titta på julskyltningen. Även i innerstan har man flera olika julmarknader och de kan alla beskrivas ungefär som de vi tidigare sett under resan. Men så hittar vi två av det lite annorlunda slaget.

I Stadtmitte ligger Gendarmenmarkt som är ett litet torg som fått ge sin julmarknad samma namn. Vi befinner oss nu i det som en gång var Östberlin och här ligger de absolut exklusivaste butikerna runt omkring. I motsats till andra julmarknader betalar vi ett inträde här, men i gengäld finns här väldigt många duktiga konsthanverkare av olika slag. Dessutom är det ett bra utbud av restauranger och caféer inne på marknaden.

Den andra annorlunda marknaden är den judiska, som ligger på gården bakom Jüdisches Museum (mitt emellan stadsdelarna Stadtmitte och Kreutzberg). Innan vi över huvud taget kommer in måste vi kroppsvisiteras och våra ryggsäckar genomlyses, precis som vid flygresor. Att besöka marknaden är gratis men vill man besöka det intressanta museet är det inträde.

Judarna har inte samma jultraditioner som kristna, men deras Chanukka infaller ofta under december och då är det extra festligt i åtta dagar. *

Bild 310087
Korv av alla slag sprider sin doft över de tyska julmarknaderna.

5. Sen drar vi vidare till Rostock. Berlin i advent är fantastiskt men vi stannar inte så länge utan vänder norrut till vårt sista julmarknadsmål för den här turen.

Vi kommer i skymningen, och har turen att hitta en parkering mitt i centrum, men det är nog en lyckoträff. Däremot ser vi senare att det finns jättestora parkeringar vid innerstadshamnen som ligger centralt. När vi går in genom porten med texten Weihnachtsmarkt i lampor måste vi inse att det är på kvällen som man skall gå på tysk julmarknad.

Allra först ser vi pariserhjulet och en rad barnkaruseller. Det är massor av folk och det råder en härlig stämning. Stundom är vi som fågelholkar inför det vackra vi ser. Ett stånd ser ut som en tysk speldosa med träfigurer fast i jätteformat. Inramat av nyrenoverade husfasader i hansastil och Mariakyrkans mäktiga röda tegelväggar breder en gigantisk julmarknad ut sig. Detta lär vara den största i norra Tyskland. Utbudet känner vi igen från tidigare men här finns mycket annat också. Vid ett stånd stannar vi och tittar på en dam som knyter rosetter om mistelkvistar. Att hänga en mistelkvist i en dörröppning och sedan kyssas under den skall enligt sägnen bringa lycka och hälsa.

Den medeltida marknaden är magisk. Här håller många konstnärer till och folk i medeltida dräkter serverar värmande drycker.

Närheten till de vanliga affärerna har vi hela tiden och därför kan man mycket väl varva julmarknadsbesöket med att gå i vanliga butiker. Mina tankar går till det Rostock jag minns före 1990. Inte en enda neonskylt, kyrkor som endast uppläts för konserter och en gatubelysning som gav ledljus. Nu byter de överdådigt ljusprydda arkaderna av varann och Rostock ser i centrum ut som vilken julklädd storstad som helst i Europa.

Någon vinteröppen camping hittar vi inte heller i Rostock men ute i Warnemünde finns en stor ställplats alldeles vid inloppet för de skandinaviska färjorna. Det finns ingen husbilssymbol utan parkeringen heter kort och gott ”P Stadtmitte”, men längst inne på området är vi i gott sällskap med en rad husbilar. Någon service utöver soptunnor finns inte, men vi är väl inhägnade. Nästa dag far vi från Rostock med Scandlines färja till Gedser, en smidig väg till och från kontinenten som vi ofta valt.

* judisk högtid som firas årligen under åtta dagar med början 25 Kislev (vanligen i december) främst till minne av återinvigningen av Jerusalems tempel 164 f.Kr. Under denna högtid tänder man ljus, första kvällen ett ljus, andra två osv., tills alla åtta tänds sista kvällen. Ur detta bruk har ett rikt konsthantverk utvecklats (hanukkalampor, hanukkastakar). Källa: Nationalencyklopedin

Om julmarknader:
Tyska Turistbyrån
www.tyskland-info.se eller telefon 08-665 18 81

Det finns en särskild broschyr att beställa, ”Welcome to Christmas Wonderland”.

Övernattningstips:
Campingplatz Lübeck-Schönböcken, www.camping-luebeck.de
Reisemobilhafen Berlin, Streitstrasse 86, www.womotreff.de
DCC Camping Gatow, Kladower Damm 207
Berlin-Spandau (nära till buss)
Tourist-Information, Am Strom 59
Rostock-Warnemünde, www.warnemuende.de

Kuriosa:
Konditor Burkhard Leu med personal på Marzipanlande i Lübeck har varit i Guinness rekordbok två gånger för att de åstadkommit världens största marsipangris (1 100 kilo).

Adventskalendern är tysk

På 1880-talet ville en tysk mamma göra tiden fram till jul lite lättsammare för sin pojke. Hon gjorde i ordning en bit färgad kartong på vilken hon placerade 24 kakor. Sedan fick pojken en kaka om dagen fram till jul. Denne pojke hette Gerard Lang och barndomsminnet inspirerade honom att ge ut den första tyska adventskalendern år 1903.

Visste du att:
Den 6 december är det Sankt Nikolaus dag i Tyskland, och då vankas det godis i strumpor eller skor som barnen placerat utanför dörren kvällen innan.

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

205 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206