Stenhård dam i fint konstsällskap

Stenhård dam i fint konstsällskap

Publicerad

Papporna tittade och körde men barnen i baksätet fick order om att blunda eller se åt annat håll. Om man på dåvarande riksvägen skulle passera Påskallavik en mil söder om Oskarshamn fanns inget annat val: man måste förbi Källströmsgården.

Det var där hon låg - och fortfarande ligger - en formfulländad oklädd Venus i cement, lättjefullt snarare än kättjefullt utsträckt i alla sina sex meter framför konstnärens veranda. I fjol gick hon igenom en föryngringskur och fick ny, fuktgenomsläpplig hy. Det lär vara nyttigt för cementdamer över de 50.

Numera går E22:an utanför Påskallavik och lurar de vägfarande på många skönhetsintryck. Då menar jag inte bara skulpturerna i Arvid Källströms trädgård utan också ljuvliga platser för vila och övernattning långt från trafikbullret. Till exempel Nötöns naturcamping, ett tämligen okänt paradis som vi blev stormförtjusta i.

Men först konstverken. Arvid Källström (1893-1967) var en bygdens son och en av våra pionjärer när det gäller abstrakta skulpturer - och en av landets absolut mest produktiva konstnärer. Han behärskade skilda material som granit, marmor, trä, brons, terrakotta och cement. Inte mindre än 3 000 originalskulpturer hann han med och de finns främst i kyrkor, stadsparker och stora torg. Nonfigurativa verk som rullar på kullager, mäktiga statyer av Tegnér och Wieselgren, fontäner, dopfuntar eller signerade keramiktavlor i Sverigekuvertstorlek. De kreativa idéerna flödade och han kunde ge dem liv och form.

Fadern var träsnidare och båtbyggare, modern ornamentbildhuggare. Så det fanns påbrå. Hans sista verk blev en granitskulptur till sin egen grav på Påskallaviks kyrkogård.

Det var kanske det allvarliga i vardagsskapandet som fick honom att skämta till lite på hemmaplan, möjligen också ett behov att retas med de snusförnuftiga och oförstående. En del av verken i trädgården är borta men fortfarande finns tillräckligt mycket att fröjdas och förundras över. Om det blåser från rätt håll kan man höra tonerna från skulpturen Vindorgel med de 1 200 tomflaskorna. Blå pojken kan också vissla, säjs det. En gigantisk skapelse, 12 meter hög, vänd ut mot havet och ön Blå jungfrun som han försöker locka på fall med sina toner. Men allra mest känd, mest fotograferad och direkt i blickfånget från gatan är förstås den liggande sexmeters-Venus.

Hon har mått dåligt under många år. Hennes hud i blank plastfärg hängde i flagor och hade stängt inne decenniers fukt. Följden blev att hon började ruttna inifrån och rent av falla sönder. Hon måste renoveras och få fuktgenomsläpplig ytterhud målad. Men kan man renovera ett konstverk så att det byter färg när dess upphov inte finns att fråga? Nog blev det diskussioner alltid, och det fanns de som saknade en del tidigare "färgmarkeringar" samt tyckte att Venus blivit för blek. Men den nya färgen ska ju ses som hälsans friska och konserverande hy.

Det finns plats för några större ekipage på parkeringen vid Källströmsgården, men vill man rasta ska man åka ner till den stora planen vid hamnen med kafé, toalett, turistinformation och underbar utsikt mot Östersjön. Det man då först lägger märke till är nog Röda gubben på en holme ett bra stycke ut i sjön. Här har Arvid Källström också varit framme, och med en drygt fem meter hög betonggubbe ersatt den ruttnande träfigur som tidigare stått på holmen. Den är målad i rött, vitt och svart och har också fått en egen orden, Röde Gubbens Orden. På hamnplanen finns utrymme både för picknick och uppmjukning av benen efter bilsittandet. För övernattning föreslås Nötöns naturcamping med skyltad avfart vid kyrkan en kilometer söderut. Det är inget dåligt råd.

Naturcamping var det, och mer natur än på Nötön kan man knappast tänka sig att bo i. Vägen ditut är visserligen asfalterad men sen får man ställa sig på de 40 platserna på naturens egna villkor. Vissa tomter verkar nog så svåra att ta sig till, men så finns där härliga, öppna ängar - inte sällan med Östersjön som gräns åt ena hållet och lövskog åt det andra. Strandområdena består av sand och gräs, och vid idrottsplatsen längst ut på Nötön delar camparna de fina sanitära anordningarna med idrottsfolket. Toaletterna töms i brunnar ute i terrängen. Övernattning kostar ca 70 kronor, el finns förstås inte, då vore det ju ingen riktig naturcamping. Men en pärla är det, okänd för de allra flesta. Och det kanske är tur det...

Bild 310172
Vill man inte ha skogstomt på Nötön kan man välja en plats nära vattnet.

Mer info:
Påskallaviks camping, FC167, på Nötön (IF Stjärnan)
Tel 0491 - 918 52

Källströmsgården
Hemsida: www.oskarshamn.se/turist

Gästgifveriet, en grönskande oas som funnits i samma byggnad nära hamnen sedan 1700-talet.
Hemsida: www.paskallavik.se

Av: Rune Ärrpe Petterson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206