Miljonsatsning på fricamping

Miljonsatsning på fricamping

Publicerad

Älvdalen i nordvästra Dalarna har en härlig natur, det hörs nästan på namnet. Dit dras turister. Släta gräshedar vid fina fiskevatten nära landsvägen har lockat campare i husvagnar och husbilar till övernattning eller längre boende. Fricampare alltså.

Fricampingen är något att vara rädd om, att vårda så länge det finns något att vårda. Älvdalen har frikostigt bjudit på sådana möjligheter. Till slut blev det dock problem. Naturen slets hårt och skräpades ner.

Kommunen beslöt därför år 2006 om campingförbud på attraktiva områden. Men samtidigt sjösattes ett tvåmiljonersprojekt för fricamping i ordnade former under barmarksperioden.

Bild 310203
De gamla slogbodarna är ett naturligt inslag i landskapet - och på lägerplatserna

Att stränderna kring Dalälven från Älvdalens samhälle upp mot Särna och Idre (väg nr 70) samt vidare efter Storån mot Härjedalsgränsen (väg nr 1057) dragit till sig övernattande campare är inget att säga om. Vi har själva flera gånger känt oss manade att ta nattkvarter där för att få njuta av älv och dal.

Men eftersom det sett ut som om alldeles för många kommit på samma tanke, har vi avstått. Några skimrande sommarnätter i husvagn och husbil minns vi dock från det som nu är förbjudet område vid Åsendammen norr om Älvdalen. Nu har vi rest samma vägar igen och kunnat välja övernattning bland ett 25-tal välordnade så kallade lägerplatser som totalt rymmer 131 ekipage samtidigt.

Zonen för campingförbud börjar i Garberg vid väg 70 söder om Älvdalens tätort och gäller efter hela Österdalälven ända upp till Idre. Där går den mot nordost efter Storån och väg 1057 nästan till Härjedalsgränsen.

I de norra och södra delarna av sträckan är de nya lägerplatserna insprängda. Mellan Åsen och Särnaheden har inga lägerplatser anlagts. Men det finns en bra camping i Särna med ett underbart läge vid sjö och hembygdsgård.

Bild 310202
Blir myggen för svåra kan man tända en brasa - kommunen håller med veden.

Gemensamt för platserna är utrustningen och det vackra läget. Infarterna har breddats och grusats men kan på något ställe vara lite knepiga för stora fordon. På varje ställe finns betalautomat med "pengakuvert" på vilket man skriver namn, adress etc, river av kopian, stoppar 60 kr (år 2008) i kuvertet och lägger det i automaten.

Uppställningsplatserna är numrerade, det finns infotavla, mulltoa och - naturligtvis - en härlig slogbod med ved för trivselskapande eller myggavvärjande kvällsbrasor. Kommunen håller med veden.

Sträckorna med lägerplatser är uppdelade i en nordlig och en sydlig del. Norra sträckans sydligaste lägerplats är Herdarfjorden strax norr om Särnaheden efter Österdalälven, vid Idre fortsätter den efter väg 1057 mot Foskros fjällby.

Sträckans nordligaste lägerplats för husvagnar/husbilar är Hällsjön N norr om fjällbyn. På hela norra sträckan finns det tio lägerplatser med utrymmen för 77 campingfordon.

Södra sträckan har Oxbergsbron söder om Älvdalens samhälle som första uppställningsplats och Gryvelnäs norr om Åsen i närheten av avfarten mot Trängslet som den nordligaste. Totalt finns här efter Österdalälven tio lägerplatser för campingfordon med plats för 54 ekipage.

Låter det krångligt? Ingen fara, det finns mycket välgjorda kartor att skriva ut som visar både lägerplatser och var camping är förbjuden på Älvdalens kommuns hemsida: www.alvdalen.se. Klicka sedan fram till Kultur och fritid/Lokala föreskrifter om campingförbud i Älvdalens kommun.

Utöver de sammanlagt 24 lägerplatserna på de båda sträckorna visar kartorna ytterligare 13 mindre platser nära älven där man inte får stå med husvagn eller husbil. Där finns enbart slogbod, vedförråd och torrdass.

Hela projektet har kostat 1,9 miljoner kronor, av vilket EU tillskjutit 894 000 kronor. Resten har markägarna och andra intressenter i bygden samt kommunen stått för. Också ägarna av de aktuella markerna ser det som en stor fördel att få in fricampingen i ordnade former.

Bild 310201
Jörgen Jonsson arrenderar lägerplatserna på norra sträckan

Driften av rastplatserna är utlagd på tre entreprenörer. Dessa betalar en arrendeavgift, får ta intäkterna från betalautomaterna samt står för drift och skötsel av anläggningarna. Det vill säga tillsyn, städning, tömning av mulltoaletterna, röjning av området etc. Kommunen svarar för sophämtning och ved till slogbodarna samt reparation av ev skadegörelse.

Entreprenör för norra sträckan är Idre Samecentrum AB, Jörgen Jonsson, som nu planerar för sin tredje arrendesäsong.
-Hur har det varit?
-Positivt, men 2008 minskade besöken med 20-30 procent.

-Det beror nog på mindre resande på grund av de högra bränslepriserna. Olyckskorparnas kraxande om att övergången från gratis fricamping till betald inte skulle gå har dock kommit på skam.

De allra flesta campare är trevliga - även om det naturligtvis finns sådana som tidigare stått gratis här och nu inte vill betala. Andra tycker det är billigt, och om inte kommunen sponsrade med ved och sophämtning, skulle priset vara betydligt högre, säger han.

Bild 310200
Med husbil kan man få en ny

En del campare protesterar mot avgiften genom att riva sönder kuverten i småbitar. Då är det inte lätt för de som kommer efter att göra rätt för sig innan nya kuvert lagts ut. I början skedde en viss skadegörelse på utrustningen men det är ett minskande problem.

Jörgen är inte den som skjuter skarpt mot friliggare. När han åker till lägerplatserna kollar han först i automaterna vilka som har betalat. Sen gör han en runda på området, pratar med dem han träffar och berättar vad som gäller. Ibland ger det avsett resultat, ibland inte.

Till syvende og sist handlar det ju om att vi skall kunna få fortsatt förtroende för att få behålla den här campingvarianten, som det ju finns alltför litet av. Och så förstås att verksamheten blir ekonomiskt försvarbar för arrendatorerna. Det har både vi och Älvdalens känsliga natur gott av.

FOTNOT
Slogbodar var mycket vanliga förr i Dalarna och är det fortfarande, numera vid rastplatser och fiskevatten men också hemma på gårdarna. Ursprungligen byggdes de som skydd för folket som slog gräset på utmarkerna. Dessa avlägsna slåttermarker kallades för utslogar och så fick slogboden sitt namn.

Ur H&C 5/2009

Av: Av Rune Ärrpe Petterson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842