Möt gammalt och nytt i Århus

Möt gammalt och nytt i Århus

Publicerad

Århus är en härlig stad vid havet . Här kan du känna det danska gemytet, ta en öl på någon av uteserveringarna, gå på Tivoli Friheden, traska runt i Botaniska Trädgården och besöka Den Gamle By.

Tar du färjan från Varberg till Grenå har du en dryg timmas bilresa till Århus. Det är en smidig och prisvärd väg.

Århus är Danmarks näst största stad och därmed är utbudet av museer och andra förströelser stort. Vi vet vad vi vill börja med. En söndagseftermiddag i juli står vi äntligen framför biljettkassan till Den Gamle By.

Bild 310253
Åboulevarden i Århus är kantad med serveringar och en given mötesplats.

-Hundra kronor, säger damen i luckan.Jag gör ett snabbt överslag i huvudet att det blir cirka 150 svenska kronor, och tänker att det är ett häftigt inträde. Något som jag reviderar efter besöket. Att vandra runt på kullerstensgatorna i det 100 år gamla friluftsmuseet är som att stiga rakt in i H.C Andersens värld. Precis som vårt eget Skansen består Den Gamle By av en mängd hus som flyttats hit från olika platser i landet. På så vis blir det ett sorts nationalmuseum.

Du skall inte ha bråttom när du går här. Gå in i varenda öppen dörr och beskåda skatterna som bevarats till eftervärlden. Det är en historisk vandring genom sekler och skiftande miljöer.
Men det känns inte dött, för här och var möter vi tidtypiskt klädda människor i färd med allehanda
sysslor. Gubbarna på kuskbockarna nickar leende när de far förbi och i en gränd hör vi hönsen kackla.

Här finns utmärkta picknickplatser men vi slår oss lättjefullt ner på Traktörstedet vid Lille Torv. Här serveras såväl kaffe som enklare maträtter, och i solskenet kan vi njuta av mässingblåsmusiken som om vi satt i en brunnspark vid förra sekelskiftet.

Det är totalt 75 historiska byggnader att titta in i och på. Men man kan shoppa också. Här finns den gamla järnhandeln, lanthandeln, bokhandeln och bageriet. Det finns utskänkningsställe såväl som restaurang, café och glasskiosk.

Jag förstår att danskarna i allmänhet och Århusborna i synnerhet är stolta över Den Gamle By, och jag kan lätt föreställa mig hur mysigt det måste vara här när det är advents- och jultid. Öppet är det året om. Leksaksmuseet och de spelande karusellerna på lekplatsen blir personliga favoriter.

Bild 310252
Slänggungan är ett av de trevliga gratisnöjena i Den Gamle Bys lekplats.

Vi lämnar Den Gamle By vid en sidoingång och kommer rakt ut i Århus Botaniska Trädgård, som tillhör Universitetet. Cirka 40 000 studenter är inskrivna i de olika institutionerna och till botanikernas trädgård är alla välkomna. Det är ett 20 000 kvadratmeter stort område och en riktig oas att bara vara i. Vill du veta vad det är för träd eller buskar, så hänger lappar med deras namn på latin.

Vi njuter av grönskan, rosorna och perennerna. Vi kollar på stenpartiet med sina växter och vi går genom det stora växthuset. I växthuset passerar vi olika klimatområden i världen. Här finns det varma torra ökenområdet fyllt med kaktusar och här finns tropiska avdelningar med palmer och citrusfrukter. Man kan få se hur olika kryddväxter ser ut. Att besöka Botaniska Trädgården är gratis.

Vår första dag i Århus avslutar vi på Tivoli Friheden. Ett prydligt nöjesfält med 23 åkattraktioner, näringsställen, casino och teater. Det finns flera ruskiga ”kräkmaskiner” men vi blir stående som fågelholkar när folk åker upp i en Eiffeltornsliknande stålkonstruktion för att sedan kastas fritt ut i luften och falla 30 meter ner i ett skyddsnät.

Nu har vi skilts åt från våra små barnbarn, men vi ser flera åkanordningar som skulle ha passat herrskapet väl. Undrar vad de skulle ha sagt om brandbilskarausellen, där man får stå i en hisskorg och spruta vatten på ett ”brinnande” hus. Det hade nog varit uppskattat.

Bild 310251

Vare sig du stannar på Ajstrup Strand Camping, DCU Camping Blommenhaven eller Saskild Camping, så skall du ta sikte på väg 451, den så kallade Oddervägen. Det är från Oddervägen som dessa campingplatser är skyltade. Ajstrup Strand Camping har Malling som postadress, så håll utkik efter det namnet också.

Oddervägen följer havet in mot Århus och stundom går vägen genom ett bördigt jordbrukslandskap, stundom genom bokskogar med den allra skiraste grönskan. Man är nära havet hela tiden.

Längs Oddervägen, mitt emellan Ajstrup Strand Camping och Århus centrum, ligger Moesgård Museum. Vid en stor rosafärgad herrgårdsbyggnad har ett vikingamuseum vuxit fram. Orsaken är att i den här trakten har mängder av fynd gjorts från flera tusen år tillbaka.

Här kan du också se Danmarks svar på vår egen Bockstensman som finns på Varbergs Museum. Grauballemanden hittades på 1950-talet i en mosse, så historien är i princip densamma som i Sverige.

Moesgårds Museum är inte bara intressant, det är estetiskt tilltalande och lärorikt. En del av museibesöket består av en historisk promenad på fyra kilometer. När vi går iväg är det en strålande sommardag och därför blir stigarna genom bokskogen ett svalkande avbrott alltmedan fågelsången och det milda suset från trädkronorna gör oss smått berusade.

Bild 310250
Skovmöllan är en mysig restaurang inte så långt från Moesgårds Museum.

Vi följer de vitmålade stenarna som försetts med en röd prick. Här och var står en skylt som beskriver växter, djur eller något annat som funnits i historien. När vi går förbi Skovmöllan ångrar vi att vi inte prickat in ett hungrigt läge, för en så mysig restaurang får man leta efter.

Promenaden avslutas med ett järnåldershus och strax därefter en vikingaby med en vikingakyrka. Lekplats, souvenirbutik och servering finns förstås på plats.

Kvinnomuseet, Barnmuseet och Ockupationsmuseet finns i Århus gamla rådhus från 1857, som ligger granne med domkyrkan. Vi besöker de två förstnämnda och tycker att framför allt kvinnomuseet har ett viktigt budskap.

Ofta när man kommer till museer och utställningar får man känslan av att det funnits betydligt fler män än kvinnor. Här är det annorlunda, ett unikt och sevärt museum. Att vi inte tittar på Ockupationsmuseet beror på att det precis har stängt när vi kommer dit. Men Århus har en historia att berätta från Andra Världskriget.

Bild 310249
Grauballemanden är Danmarks svar på Sveriges Bockstensman. Han finns att beskåda på Moesgårds Museum utanför Århus

Det är enkelt att vara campare i Danmark, du behöver aldrig vara rädd för att inte få plats. Det är i och för sig tur, eftersom allemansrätten är ett okänt begrepp här. I Århus kommun finns fem campingplatser: Århus Camping som ligger cirka åtta kilometer norr om centrum och sedan ytterligare fyra som ligger utmed havet söder om staden. En av dem är en naturistcamping.

Vi kommer söder ifrån och hamnar på Ajstrup Strand Camping som vi blir mycket förtjusta i. Det är en anläggning som tillhör Campingchequesystemet, där man under vissa perioder kan bo för campingcheckar som man köper för 14 euro.

Ajstrup Strand blev ett lyckat val. Campingen ligger precis vid havet, med en smal strandremsa och härlig sand. Genom det kristallklara saltvattnet ser vi att
det ibland är stenigt på botten medan det på vissa ställen är sand. På stranden vajar Blå Flagg och det är tecknet på bra badvatten och ren strand.

Campingen har två moderna servicehus med flera så kallade familjebadrum. Och ett härligt barnrum, där jag får glädjen att bada mitt lilla barnbarn. Det är ett helt ljuvligt utrymme med tre små minitoaletter, en liten duschplats med barnvänlig trappa upp, färgglada handtag och detaljer överallt.

Köket är modernt med komplett utrustning, till och med fri diskmaskin. Det finns butik där vi kan köpa både wienerbröd och frallor efter klockan halv åtta på morgonen och det finns även en enklare grillrestaurang.

Från Ajstrup Strand är det 15 kilometer till Århus, men det är bara 100 meter till busshållplatsen från vilken det går buss till Århus centrum varje timma på dagen och varannan på kvällen. Kystruten står det på den blå bussen.

Bild 310248
Domkyrkan och Århus Teater.

Några anledningar att resa till Århus:
Friluftsmuseet Den Gamle By

Mosegårds Museum

Tivoli Friheden

Kvinnomuseet

Ockupationsmuseet

Det härliga folklivet med alla uteserveringar i centrum

Odderkusten med sina campingplatser

Campingplatser:
Aarhus Camping
www.aarhuscamping.dk

Ajstrup Strand Camping
www.ajstrupcamping.dk

DCU amping Blommehaven
www.blommehaven.dk

Saksild Strand Camping
www.saksild.dk

Århuskortet:
Har man några dagar på sig är det en bra idé att köpa ett Århuskort, som berättigar till fri entré ibland och kraftiga rabatter på andra saker. Århuskortet ger även rabatt på vissa restauranger, vilket är välkommet eftersom kronkursen sannolikt i år precis som sommaren 2009 är dålig gentemot den danska valutan.
Pris: 119 danska kronor för ett dygn/vuxen, 59 för barn under 16 år. Två dygn, 149 respektive 69 danska kronor (2009).

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206