Stillsam trivsel vid virvlande fors

Stillsam trivsel vid virvlande fors

Publicerad

Tom vattentank, full avloppstank, tomt kylskåp - och ösregn. Då är man inte kräsen med campingplats, en som finns inom räckhåll får duga. De praktiska behoven styr, trivsel har man inga krav på. Det är överkurs. Fast Vindelns Camping, några mil norr om Umeå, fixade överkursen också.

Campingpatrullen befanns sig i plötsligt i akut läge under en resa sommaren 2009 och svänger in på Vindelns Camping 55 kilometer nordväst om Umeå.

Läge - 7 poäng
Campingen gränsar till Vindelälven, det missar man inte ett ögonblick. Älven flyter oförtrutet på, och dess virvlar och forsar dansar ivrigt vidare på sin färd mot havet under dygnets alla timmar. Samtidigt tar älven på sig liksom en primadonneroll, en självskriven medelpunkt för besökarnas uppmärksamhet. Det är till älven blickarna dras, liksom fötterna. Ska man gå en runda styr fötterna stegen mot älven utan att man har kommit överens med dem om det. Så blir det bara.

Från campingen är det bara någon kilometer in till själva byn. Om man tar bilen, vill säga. Väljer man att promenera, så finns det en genväg som gör sträckan avsevärt kortare. Därinne finns den service man brukar hitta i mindre samhällen - från bankomat till skoaffär, däremellan Ica och Konsum, Systembolag som en resurs utöver vad många har.

Service - 7 poäng
Receptionen ser inte ut som campingreceptioner brukar. Här stiger vi rakt in i en symfoni av dofter som kan få det att vattnas i munnen på den mättaste. Inne i den gamla timrade byggnaden inryms Sommarcaféet Mjölnaren. Där serveras hembakat fikabröd, lättare lunchrätter, sallader och nybryggt kaffe. Fattar du dofterna? Banankakorna var en dröm kan jag avslöja, och att hämta hem bakpotatis med någon röra satt inte fel vid lunchtid, när matlusten var större än lusten att laga mat.

Längst till vänster på disken finns en liten yta reserverad för campingärenden. Flickorna jobbar egentligen i kaféet, och som en bisyssla vid sidan om har de även hand om in- och utcheckningen till campingen. Flickorna var mycket vänliga och tillmötesgående, men inte särskilt insatta i de spörsmål som rörde själva campingen. Så när vi började yra om toatömning, fasta avloppstankar och liknande, fick de något jagat i blicken. Det kan man förstå. Däremot var de snara att ta reda på saker de inte visste, och det hedrar dem.

Bild 309135
Köket har en trivsam hemkänsla och är utrustat som det mest förberedda hushäll.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
De gemensamma anläggningarna håller mycket hög klass. En service som inte är så vanlig, åtminstone inte än, är att det finns vatten och avlopp vid 40 av de 48 tomterna.

Fina kök med spisar, diskbänkar och bord att sitta vid för dem som kanske vill ordna gemensam måltid. Det kändes som att dona omkring i vilket hemmakök som helst, så vi kunde förstås inte hålla fingrarna i styr inför alla skåp och lådor. Då blev det ännu mer som hemmakök.

Allt vad man kan tänka sig behöva, det fanns där. Kastruller och karotter, tallrikar och glas, uppläggningsfat och bestick, blomvasar och brödrost. Hela rasket stod till gästernas fria förfogande. Förutom den rent praktiska nyttan av sådana tillgångar, skapar de en skönt tillåtande atmosfär.

Tvättstugan ligger intill köket, med tvättmaskiner, torktumlare och vask för handtvätt.
- Inga mynt eller polletter, ingen bokning. Är det ledigt så är det bara att tvätta, upplyste Johanna i caféet när vi kom.

Duschar och toaletter har kakel på väggarna och klinker på golvet. Varmt och ombonat, och utan mynt där också.

Handikappanpassning - 5 poäng
Området är plant och lättframkomligt för den som är rörelsehindrad eller rullstolsburen. Handikappdusch finns i både damernas och herrarnas avdelning. Båda är tillräckligt väl tilltagna för att rymma både rullstol och medhjälpare. Toalett med armstöd, stol att sitta på i duschen, larmknappar placerade på rätt sätt, ja här är det tänkt på handikappanpassningen så som det bör vara, vad vi kan förstå.

Däremot blir det bock i marginalen i det här hänseendet när det kommer till kaffestugan. En rejäl och obekväm trappa leder dit upp, och då är det inte bara caféets godsaker som blir svåråtkomliga. Med tanke på att campingreceptionen är inrymd där, borde tillgängligheten absolut vara bättre. Det håller tillbaka poängen.

Bild 310266

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Precis som när det gällde köket, kändes det lite som att komma hem till någon i servicehuset. Så klart man torkar av sig om fötterna när man stiger in, eller till och med tar av skorna vid dörren. Det kanske inte är så vanligt i campingplatsers servicehus, men här kändes det på något sätt självklart att göra så. Men så var det också exemplariskt rent och fräscht överallt. Det satt liksom i väggarna, en atmosfär som verkade påverka varenda gäst till att vårda de gemensamma resurserna. Städningen - hela tiden såg det ut som att det inte behövdes. Då är det bra gjort!

Lekplats - 5 poäng
Lekplatsen är ganska spartansk, och ligger strax utanför själva campingområdet. Det är gott om fria ytor, där finns en stor sandlåda och minigolf, så visst kan den ge sysselsättning åt aktiva ungar. Något överdåd är det dock inte.

Bild 310265

Campingtomt/uppställningsplats - 8 poäng
Det stora flertalet tomter låg på välskötta gräsmattor med en grusad del där vagnen kunde placeras. Plant och lättåtkomligt. Vårt besök råkade sammanfalla med ett ettrigt regnoväder som pågick både dag och natt, med korta avbrott för aningen ljusare moln. Endast en och annan solglimt dristade sig till att tränga igenom det tillsynes ogenomträngliga himlataket några korta minuter då och då. Man kunde förvänta sig då att det skulle vara präktiga vattenpölar runt vagnarna, men så var det inte. Slutsatsen måste bli att underlaget är lika välgjort som det som syns på ytan. Dålig dränering hade avslöjats som mindre insjöar i det ihållande regnet.

En del av campingen hade asfalt som underlag. Det var mycket uppskattat av husbilsgästerna, men även husvagnsfolk sökte sig dit.

Säkerhet - 7 poäng
Tomterna var tillräckligt stora för att säkerhetsavstånden skulle uppfyllas. Brandsläckare finns vid servicehuset. En bom finns vid infarten, och den hålls stängd nattetid. Varje gäst får en nyckel till serviceutrymmena, samma nyckel går till bommen. En säkerhetsåtgärd för den händelse någon behöver ge sig av när campingen sover.

Miljö - 7 poäng
Wellpapp och kartonger, tidningar, glas, de hade sitt eget lilla hus att husera i. Framför dem stod en rad soptunnor för annat som ska kasseras. För tömning av fasta tankar finns en speciell anordning, något lite avskilt placerad i förhållande till campingområdet, men mycket lättåtkomlig med husbilar.

Helhetsintryck/välbefinnande - 8 poäng
Om vi delar upp ronden i sina båda halvor, så kan jag säga: Helhetsintryck: Gott/ Välbefinnande: Gott - mot alla odds. Men det tarvar förstås en förklaring.

Campingen är inte stor, bara 48 platser, så det är snart gjort att promenera runt området. När man gör det, finner man en harmoni som verkar ha blivit sådd tillsammans med gräsfröna när campingtomterna blev anlagda. Här är vårdat och fint vart vi än vänder oss, och människorna vi möter har en framtoning av att vara tillfreds med det mesta. Här mår folk bra.

Mot alla odds - ja det var naturligtvis vädret. Flera dagar med ihållande regn kan dämpa glöden hos den mest entusiastiske hurtbullecamparen. Men ingen av våra campinggrannar visade några tecken på dämpad glöd, inte kände vi av det själva heller. Säkert finns det flera orsaker till det.

En är att det alltid finns något att sysselsätta sig med, oavsett vädret. Café Mjölnaren har jag redan nämnt. Dessutom finns Kvarnen, med sitt intressanta och varierande innehåll. (Mer om det längre fram). För att inte prata om de härliga naturområdena som omger campingen, med älven som den livgivande nerven. Fiske, idylliska grillplatser, sköna strövområden, ja här kan man ordna det trivsamt för sig.

Bild 310264

Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 och 5 poäng utgör godkänt men inte mer.

Läge - 7
Service - 7
Standard på gemensamma anläggningar - 8
Skötsel av gemensamma anläggningar - 9
Handikappanpassning - 5
Lekplats - 5
Campingtomt - 8
Säkerhet - 7
Miljö - 7
Helhet - 8
Summa poäng: 71

Bild 310263

Fakta:
AC13, Vindelns Kafé och Camping
Solviksvägen 14, 922 32 Vindeln
Tel: 0933-108 33
Fax: 0933-108 58
Hemsida: www.vindelnscamping.se

Antal platser: 48, varav 10 säsongsplatser, 40 med VA-anslutning, 44 med tv-anslutning.
Öppet: 1 april - 30 september
Pris: 175 kronor per dygn (2009)
GPS-koordinater: Lat 64 12 618 Long 19 42 399

Campingpatrullen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs om fler campingar som vi har besökt här

Av: Ingela Svenson

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206