Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

Publicerad: 2010-05-01   Uppdaterad: 2023-04-18

Fruktträden breder ut sig som vita bolstrar över marken, rapsfält och maskrosängar slåss om att lysa gulast och det stora blå havet tar alltsammans i sin famn. Sådant inspirerar.

Vissa platser och områden blir mer omskrivna än andra. Österlen i Skåne är ett sådant. Här bor fler konstnärer och hantverkare än i någon annan del av vårt land och hit kommer fotografer och skribenter för att dokumentera vad deras ögon ser. I maj månad förra året tog vi husbilen för att möta våren i detta ljusets landskap. Vi besökte campingplatser och sevärdheter och vi fick njuta av våren på ett sätt som jag önskar att alla skulle få tid och möjlighet att göra någon gång.

Innan vi kom ner till Österlen gjorde vi ett stopp i Åhus. Att ströva i de gamla kvarteren i Åhus är riktigt gemytligt. Härliga korsvirkeshus från både 1700- och 1800-talet gör att man tror sig vara i Danmark eller Nordtyskland. På det kullerstensklädda torget ringlar sig en glasskö. Ottos Glass står det på skylten och vi får veta att när välkända Åhusglass köptes upp av ett multinationellt företag startade sonen till grundläggaren Otto nytillverkning av det gamla familjereceptet. När vi närmar oss Åhus Camping får vi syn på ännu en lång glasskö vid en kiosk. Det visar sig vara Åhusglass i sin nya tappning. En sak står klar, i Åhus gillar man glass.

Åhus har även gjort sig känt för tre andra njutningar i livet, nämligen ål, tobak och brännvin. Av dessa tre återstår två och de är ål och brännvin. Vår stora exportprodukt Absolut Vodka tillverkas här och ingenstans i Sverige fiskas så mycket ål som just utanför Åhus. Ja, Åhus är en sådan mysig plats att vara på, och går man in i en bokhandel och ber att få köpa någon litteratur om Åhus kommer expediten fram med jubileumsboken med den signifikativa titeln ”Det finns inte vackrare plats på jorden”.

När Åhus Camping vid havet är fullbelagd ökar Åhus folkmängd med minst tio procent. På vintern bor där cirka 10.000 personer. Campingen ligger mycket vackert, bara 300 meter från havet. Vi följer väg 118 söderut och efter bara en mil ligger Martins Rökeri & Camping, FC 144, just där Helge Å mynnar ut i havet. Det är en liten men mysig fristående camping (ej medlem i Sveriges Camping- & Stugföretagares Riksorganisation, SCR) och precis som namnet säger, kan man både köpa och bli serverad utav Martins nyrökta fisk. Strax intill vid havet ligger ytterligare två fristående campingplatser och det är FC 176 Rigeleje Strand och FC 271 Yngsjö Golf & Camping. Båda anläggningarna är av enklare slaget men har kiosk och servering samt med utmärkta havsbad. Vid Yngsjö Camping ligger även ett strandhotell med restaurang.

Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

Brösarp är porten till Österlen. I den skiraste grönska omges vi av kullarna som blivit kända under epitetet ”Brösarps backar”. Nu blommar gullvivorna och människor har slagit sig till ro med picknickkorgar här och var på sluttningarna. Det var här som filmen om Bröderna Lejonhjärta spelades in.

För den som inte har egen matsäck kan jag tipsa om ett besök i Brösarps Gästgiveri. Varför inte prova en äkta skånsk ”äggakaka”. Här i Brösarp finns en ovanligt bra rastplats också, Vägstationen, och där finns inte bara en stor parkeringsplats och toaletter utan även en fin restaurang, turistbyrå och bra rastmöbler. I Brösarp finns också en camping.

Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

Vi närmar oss Kivik, känt för äpplehantering och vår folkkäre författare Fritiof Nilsson ”Piraten”. Men vi hoppar över Piratens minnesplatser och Äpplets Hus och tillåter oss att bara njuta av vårens attribut, och det står de blommande äppelodlingarna för. Den optimala vårkänslan infinner sig när vi kommer ut till Nationalparken Stenshuvud. Vi ställer husbilen på parkeringen och vandrar de 1.100 metrarna upp till toppen som är själva Stenshuvud. Nästan andäktiga går vi genom bokskogen vars ljusgröna bladverk är som ett stort paraply över våra huvuden. Marken är till hundra procent täckt med blommor. Det är vitsippor, gulsippor, skogsvioler, förgätmigej och vårlök.

Att det bara kan finnas något så vackert! Uppe på toppen befinner vi oss 97 meter över havet och på första parkett till en milsvid utsikt över Hanöbukten. Vi slår oss ner bland stenarna, häggen ser ut att ha slagit ut samma dag och doften gör oss lätt yra.

När vi kommer tillbaka till parkeringen besöker vi ett Naturum där vi mera vetenskapligt kan ta del av nationalparken. Naturum i svenska nationalparker är gratis. Utställningen handlar om strandens utveckling, fiskbeståndet i havet och floran och faunan i nationalparken. Jättens Grotta är ett spännande inslag för alla barn. Jag slår mig ner i mörkret och får höra sagan om jätten Sten eller Stenhogsgubben som han också kallas.

Stenshuvuds Nationalpark invigdes av kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia år 1986. Varje år besöks parken av cirka 400.000 personer.

Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

När vi lämnat nationalparken kan vi inte låta bli att titta in i kaffestugan Annorlunda, som ligger på vägen tillbaka mot väg 9. I en gammal stuga från 1846 driver idag tredje generationen av familjen Lindqvist en kaffeservering som är något utöver det vanliga. Från ett uppdukat bord med hembakat bröd får man äta hur mycket bullar och kakor man vill till ett fast pris.

Innan vi lämnar Kivik kollar vi campingplatsen som nu i maj ligger inbäddad bland blommande fruktträd. En ny äventyrsgolfbana har precis anlagts. Campingen ligger på promenadavstånd från havet och från Kivik går cykelbana ända till Simrishamn.

Inte mer än 7-8 kilometer söder om Kivik ligger Rörum och eftersom jag är förtjust i tavlor av konstnärinnan Gunilla Mann så tänker vi stanna vid hennes ateljé. Egentligen skulle man cykla från Åhus till Simrishamn, i alla fall om man vill stanna och kolla vad som döljer sig bakom alla de skyltar som bjuder in till konstnärsateljéer och hantverksbodar. I rad hänger den ena mer spännande skylten än den andra längs vägen.

När man kör igenom en österlensk by ser det ut ungefär som i England, där skyltar om ”Bed & Breakfast” hänger på rad längs genomfartsvägen.

Nåväl, vi stiger in hos Gunilla Mann och har turen att till och med få en pratstund med konstnärinnan. Utställningen på 2.000 kvadratmeter är fylld av hennes detaljrika och färgglada tavlor. Ja, man blir på gott humör av att se på dem. Snart skall ett cirkusmuseum stå färdigt i ateljén. Vi får titta på en del av rekvisitan som samlats för att berätta om svensk cirkushistoria.

Vi närmar oss Simrishamn men kan inte låta bli att svänga av vid fiskebyn Baskemölla. En otrolig idyll med kullerstenbelagda gator och låga hus. Baskemölla Camping är ännu en F-camping och den ligger ett stenkast från havet.

Det första vi ser när vi tio minuter senare kör in i Simrishamn är ännu en camping. Det är Tobisvik, som trots att det är i maj månad är fullsmockad med folk. Inte undra på att det är livligt på torget i Simrishamn denna lördag.

Storgatan mellan hamnen och torget är kantad av kaféer och restauranger och det tycks finnas folk till dem alla. Strax ovanför torget ligger S:t Nicolaikyrkan vars skulpturer framför kyrkan är gjorda av Carl Milles. Strax intill ligger Bergengrenska gården och Apotekarns Trädgård vilka båda prunkar av vårblommor. Hos ”Apotekarn” kan man även köpa blommor.

På turistbyrån vid hamnen får vi veta att det är hög tid för sparris. Så vi kör mot fiskeläget Skillinge för att leta efter Österlenska sparrisodlingar på Sparrisgården. Det är inte svårt att hitta rätt men Pingstafton 2005 var det sannolikt snurr på försäljningen, för när vi kommer vid lunchtid hänger en skylt på dörren: ”Sparrisen slut för dagen”. På granngården kan vi emellertid äta sparris som står högst på menyn vid den här tiden.

FAKTA:
Campingplatser:
L27 Regenbogen Camp Åhus
Tel. 044-24 89 69 öppen året runt
www.camping.se

FC 11 Baskemölla Camping
Tel. 070-864 77 36 öppen 1/5 – 31/8
www.simris.nu/baskemollaif

FC 144 Martins Rökeri & Camping, Yngsjö
Tel. 044-23 13 78 öppen 1/5 – 31/8

FC 176 Rigeleje Strand AB, Degeberga
Tel. 044-35 12 79 öppen 1/5 – 31/8

FC 271 Yngsjö Golf & Camping
Tel. 044-23 22 88 öppen 1/5 – 14/9

L28 Utsiktens Camping & Stugor, Brösarp
Tel. 0414-734 01 öppen året runt
www.camping.se

L35 Kiviks Familjecamping
Tel. 0414-709 30 öppen 7/4 – 15/10
www.camping.se

L14 Tobisviks Camping
Tel. 0414-41 27 78 öppen året runt
www.camping.se

Turistbyråer:
Åhus Turistbyrå
Köpmannagatan 2, Åhus
Tel. 044-24 01 06, 24 00 11
www.kristianstad.se

Simrishamns Turistbyrå
Tullhusgatan 2, Simrishamn
Tel. 0414-81 98 00
www.turistbyra.simrishamn.se

Information om:
Stenshuvuds Nationalpark
Tel. 0414-70 882
www.stenshuvud.se

Kaffestugan Annorlunda
Tel. 0414-704 75

Atelje Gunilla Mann
Tel. 0414-244 27
www.gunillamann.se

Österlen Sparris
Tel. 0414-300 76
www.sparris.se

Missa inte:
* En promenad ut till Stenshuvud
* En picknick bland gullvivorna på Brösarps Backar

Av: Catharina Höglund

Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn
Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn
Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

Hänryckning mellan Åhus och Simrishamn

Rulla till toppen