Stanna där tiden har stannat

Stanna där tiden har stannat

Publicerad

Två platser för övernattning där tiden stannat. I det ena fallet kvarlämnat en stämning av raserad Vilda Västern-miljö. På det andra stället går vi rätt in i ett 1800-tal utan motstycke i landet. E45:an genom Orsa finnmark bjuder sannerligen på överraskningar.

De tre rostiga bensinpumparna grinar med utslagna tänder... förlåt räkneverk. Det var länge sen deras krossade glasansikten speglade snurrande litersiffror som tydde på ett visst mått av aktivitet och glesbygdsliv. Pumparna ser ut som om de kom direkt från Route 66. I sällskap med platsens tre nedlagda affärer och ett övergivet trätorn där ångloken tankat sitt vatten, känns det som i en Vildavästern-film. Tjärfabrikens friska doft är ett minne blott, likaså gnisslet från sågverket och stojet på skolgården. Det mäktiga, flervånings tomma handelshuset vid genomfarten skulle kunna vara en saloon där sista drinken svepts och Colt 45:an nyss tystnat.

De fyra männen på trappan utanför talar ett främmande språk. Egentligen borde de ha haft vidbrättade hattar också. Men karlarna väntar inte på att få hästarna klara för fortsatt ritt utan på att ortens folk ska komma dit och sälja bär.

Bild 309142
Tornbyggnaden vid Inlandsbanan sedd rätt över sjön från Tandsjö Camping. Här tankade loken sitt vatten på den tiden när de drevs med ånga.

Vi är i Tandsjöborg, en slumrande idyll i finnmarken, 60 kilometer norr om Orsa vid E45 mellan Sveg och Noppikoski. Vi tar nattkvarter på FC348 Tandsjö Camping. Om orten inte vänder sin bästa sida mot vägen så är baksidan istället så mycket mer charmerande. På en stor slätt vid Tandsjön ligger campingen med ett litet receptionshus som påminner om samernas skolkåtor en gång i tiden. Rallarrosorna bildar en blommande mur i djuprosa vid sjökanten.

I den kvällsstilla ytan blänker spegelbilden av ånglokens vattentorn som ett dekorativt utropstecken. För passagerarna på Inlandsbanan skulle nog Tandsjöborg passera utanför kupéfönstret tämligen obemärkt, om det inte vore för just vattentornet och den gamla stationsbyggnaden med sitt härliga läge alldeles på stranden. Här känns det inte som Vilda västern utan precis som det är: ett stycke norrländsk idyll. I Dalarna...

Om campingen finns bara gott att säja. Mycket bra sanitärt med tanke på priset 140 kr med el, dusch kostar 5 kr, 4-platsers kök, rikligt med varmvatten. Och så det härliga läget!

Trots att det är glest mellan gårdarna finns det flera möjligheter till avkoppling och nattvila mellan Orsa och Sveg. Noppikoski låter fortfarande lika exotiskt främmande som när vi angjorde det för ett halvsekel sen eller så. Forsen i Oreälven dånar som då och det har tillkommit rastmöbler i härligt läge på klipporna ovanför strömfåran. Här går det dock inte att lämna springlystna småbarn utan tillsyn.

Dieselpriset var opassande högt, tyckte vi, värdshuset stängt men toaletterna på gaveln var öppna. En omtanke att sätta värde på. I Orsa besparingsskogs stuga fanns information om trakten. En skylt talade om "Camping förbjuden" men det var inte den som fick oss att dra vidare norrut på den fantastiskt fina E45:an till Tandsjöborg.

Bild 309143
Bakom stugan finns uppställningsplats med el för husbilar och husvagnar

Ett annat ställe att övernatta på där tiden stått stilla är "Bortom Åa". Här stannade tiden vid julen 1910. Då lämnade de sista ägarna, Kristina Månsdotter och hennes man Mårten Persson, 1800-talsbostaden "Bortom Åa" i Fågelsjö och flyttade in i sitt nybyggda hus strax intill. Uppfört i amerikansk farmarstil med ett vykort som inspirationskälla och förebild. Pengar saknades inte; Mårten drev Fågelsjö diversehandel, Kristina skötte gården. Men här var väglöst land till långt in på 1800-talet, koloniserat av skogsfinnar redan kring år 1670.

Bild 309144
Gmmaldags balsaminer i gammelstugans fönster.

När Kristina och Mårten flyttade ur gammelstugan med dess vackra väggmålningar lämnade de kvar alla inventarier från sin egen och sina förfäders generationer. Husgeråd, möbler, bössor, textilier, kläder - allt köptes nytt till det nya huset.

Allt i gammelstugan blev kvar på sina ursprungliga platser. Till och med ett halvskrivet brev ligger på det gamla bordet. Lite drastiskt kan man tycka, men tack vare det har den orörda 1800-talsmiljön gjort gården i Fågelsjö till något helt unikt i svensk allmogehistoria.

Den stora parstugan och vad som finns i den är tecken på att här bodde inga fattiglappar. Forbönderna i byn gjorde handelsresor vintertid ända bort till avlägsna Röros i Norge, till Västerås och Stockholm. Finnråg, smör, ost, fågel och skinn följde med ut; tillbaka kördes sådant de inte själva kunde tillverka. Till gårdsbilden hör också gevärssmedja, drängstuga, bastu, härbre och bagarstuga.

Fågelsjö gammelgård ligger några kilometer in från E45. Kör sakta genom byn med sitt gamla kapell, den är värd det. Framkommen till ån i byns utkant ska man "Bortom Åa", alltså över bron och så är man där direkt.

Bakom gammelstugan finns uppställningsplatserna med el för våra ekipage. Den nya toalettbyggnaden ligger strax intill. Fågelsjö hembygdsförening sköter driften av gården och ska ha en eloge för att man erbjuder oss som rullar ett nattviste med de här kvaliteterna. Något liknande finns inte.

Fakta

Europaväg 45 är med sina 169 mil Sveriges längsta väg och går mellan Göteborg och Karesuando. Kör man mot norr från Orsa kommer man först till Noppikoski, därefter Tandsjöborg och så 15 km längre norrut Fågelsjö (avtagsväg) - för att anknyta till de orter reportaget handlar om.

Här är gammal finnmark, det hörs på många ortnamn. Noppi = berg, koski= fors. Pilkalampinoppi är också värt en uttalsövning.

Bild 309134
Receptionshuset vid Tandsjö camping.

FC 348 Tandsjö camping
Tel 0250-821 20
Öppettider: 1/7 - 15/8
Hemsida: www.campingkatalogen.se

Fågelsjö gammelgård
Tel 0657-300 30
Hemsida: www.fagelsjo.nu
Gården visas sommartid. Hantverksbetonade utställningar och kurser samt andra evenemang.

Film om Noppikoski finns på www.noppikoski.com

Av: Rune Ärrpe Pettersson

On
Off

5 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206