En historisk krök

Publicerad

Donaukröken är ett naturmässigt och historiskt omtalat område några mil norr om Budapest. Här gör den stora floden ett par spekulativa 90-graderssvängar.

Vi har en genomtänkt resplan, men allt går inte som vi tänkt oss. Inledningsvis stämmer dock planeringen. Efter en natt på Camping Pap-Szigeti i Szentendre, någon mil norr om Budapest, finns vi på plats vid stadens berömda Skanzen. Camping Pap-Szigeti är en sådan camping som ”växer” allt eftersom. Först upplever vi den långt ifrån som någon hit, men den ligger exakt där vi hoppats att finna en campingplats och, som jag just antydde, våra första intryck kommer på skam. Viktoria Verebes i receptionen visar sig vara en hejare på traktens sevärdheter och det är välstädat och rent. Vad kan man mer begära? Skulle ni känna för ett bad finns det ett på andra sidan staketet, men personligen vill jag nog i så fall rekommendera badet i Leanyfalu några kilometer från vår campingplats. Här finns allt från varma termalbad till vanliga pooler - och naturligtvis en egen campingplats!

Som det snarlika namnet anger har ungerska Skanzen ett samband med vår svenska variant. . Idén som vår svenska Skansengrundare Arthur Hazelius hade, alltså att samla gamla kulturbyggnader från landets olika regioner på ett och samma ställe, spred sig snabbt över världen. Det ungerska Skanzen är idag ett vidsträckt område med mängder av byggnader på plats och som besökare blir det till att traska en hel del om man vill ta en titt på hela området. Vilket vi naturligtvis gör. Det finns även möjlighet att åka runt med hästskjuts. Utöver själva byggnaderna finns en rad olika aktiviteter, inte minst för besökande barn och ungdomar, med ledare och instruktörer på plats. Området är också föredömligt handikappanpassat, såväl för rullstolsburna som för synskadade. För den senare gruppen finns på flera platser de uppbyggda kvarteren avbildade i tredimensionella miniatyrmodeller och information i blindskrift. Vi tillbringar några våldsamt heta timmar på plats och konstaterar efteråt att Hazelius idé håller än.

Tanken är nu att korsa den långsträckta Szentendreön i mitten av Donau och sedan färja över till staden Vac på den norra stranden. Därefter köra längs floden till Nagymaros och där färja oss tillbaka till Visegrad och dess berömda borg. Det är alltså tanken, men efter att ha kört iland i Vac via dess miserabla ramp, med resultatet att vi bänger i bilens bakvagn med en våldsam kraft och ett ljud som hördes vida omkring, beslutar vi enhälligt - och blixtsnabbt -att nu är det slutfärjat med ungerska Donaufärjor. Överfarten kostar cirka 130 SEK. Markkänningen lät dock betydligt mera än den skadade, så bortsett från lite repor på bakre ramen är bilen oskadad. Vac visar sig vara en, minst sagt, trafikintensiv stad, med minimala möjligheter för oss med campingfordon att finna en parkering. Trägen vinner dock, men efter ett par pliktskyldiga besök vid stadens största sevärdheter, ett par kyrkor och en triumfbåge från 1764, lämnar vi staden bakom oss.

Under den fortsatta färden längs väg 12 ser vi inte mycket av den stolta flod vars skönhet vi vill beskåda, då ett tätt och högt buskage omöjliggör all närkontakt med vattnet. Men allt eftersom landskapet övergår i stora fruktodlingsområden ger detta också oss en möjlighet att vidga våra vyer över såväl flodens yta som den motsatta sidans blågröna höjder. Strax innan Nagymaros finner vi Camping Solyomszigeti i anslutning till en småbåtshamn. Vi är rörande överens om att här skulle vi välja att övernatta - om det passat in i vår resplan. Det är en mycket välordnad plats med en vidunderlig utsikt mot Visegradborgen på toppen av en höjd på motsatta flodstranden. Eftersom vi beslutat oss för att avstå från färjetransporter, skippar vi denna och fortsätter i stället landvägen fram, för att via Szob och Letkes ta oss in i Slovakien och därefter köra söderut till Sturovo och sedan via gränsbron återvända till Ungern och staden Esztergom. Men inget illa som inte har något gott med sig. Under den fortsatta resan bjuds vi på några av resans vackraste vyer över den breda floden. Och de kuperade mil vi kör genom ett mycket vackert slovakiskt odlingslandskap fyllt med vinrankor och fruktodlingar, ger mersmak. När vi i kvällningen sitter på Gran Camping, vid Donaustranden i Esztergom, och sammanfattar dagens händelser känner vi oss, trots allt, till freds och nöjda med tillvaron. Och efter att ha avnjutit ett par gigantiska wienerschnitzlar, salladstallrikar och några öl därtill (jag vet, men det är faktiskt väldigt varmt i Ungern.) på den närbelägna Szatma Csarda, mår vi om möjligt ännu bättre. Ungern är i många avseenden ett vänligt land att turista i!

Efter ett tidigt dopp i campingpoolen och efterföljande frukost står vi framför stadens berömda katedral, på toppen av stadens högsta berg och läser den stolta inskriptinen: CAPUT, MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE.* En text som jag spontant översätter till: Det är kaputt med kyrkan i Ungern . Hustrun håller naturligtvis inte med, så latinare hon är, men fasen vet om jag i alla fall inte, trots allt, kommer sanningen en aning på spåren. När du går från campingen, och har passerat bron, ta in på den första vägen till vänster. Efter ett 50-tal meter, mitt emot restaurang Anonim, finner du en meterbred öppning i husfasaderna. Gå in där, så kommer du snabbt och enkelt upp till bergets topp via en serie trappor utanför och genom de gamla försvarsvallarna. Katedralen i sig är egentligen inte speciellt sevärd, bortsett från sin storlek och möjligheten till en promenad på utsidan av den 70 meter höga kupolen. Min fru väljer konsekvent bort denna typ av ”höjdarupplevelser”, men själv befinner jag mig snart på väg uppåt via en smal trappa, i hälarna på den vaktmästare som ska öppna för dagens turistanstormning. Smått skadeglad konstaterar jag att han trots sin vana att gå här tycks ha sämre kondition än jag, och (inte lika skadeglatt) dessutom en mage i avsevärt sämre trim än min. Väl ute i friska luften igen kan jag bara konstatera att utsikten är mer än värd de vedermödor jag tvingades utstå i trapporna. Katedralen och dess skattkammare kan jag vara förutan, men kupolen ger valuta för pengarna! .

Efter ytterligare några stillsamma förmiddagstimmar bland stadens centrala gränder och butiker återvänder vi vid lunchtid till Gran Camping. Efter en snabb lunch och ett dopp i poolen, som nu är full av glammande ungdomar, tar vi bilen och kör längs den vackra stranden bort mot Visegrad.

Namnet Visegrad betyder egentligen ”slott på hög kulle” och om någonting här i livet bär ett perfekt namn i förhållande till sitt utseende så är det Visegrad. Att besöka Donaukröken utan att avlägga ett besök i den gamla borgruinen måste betraktas som turistiskt tjänstefel. Inte bara för den alldeles fantastiska utsikt som den erbjuder över flodens värsta krökar utan också för den fina bild man får av hur en storslagen medeltida borg såg ut och användes. Den första borgen här i Visegrad byggdes av romarna redan på 300-talet nere vid stranden men århundraden av oroligheter tvingade efterhand borgens ägare att flytta allt längre upp längs höjderna, för att under 1200-talet grunda borgen på toppen av berget. Anledningen till lokaliseringen av borgar här i Visegrad var naturligtvis att fartygstrafiken på floden just här var som lättast att kontrollera - och skattlägga. Vägen upp till borgen kan vara lätt att missa, men sväng av mot kyrktornet nere i byn, så kommer du rätt. Har du en motorsvag bil, ställ av vagnen nere i byn.

Efter hand förföll borgen helt och det var först in på 1900-talet som man satte igång restaureringsarbetet. Få centraleuropeiska borgar har idag ett sådant läge och utseende som den här i Visegrad. Barnen erbjuds en rad olika medeltida aktiviteter, medan historiskt intresserade besökare har möjligheter att fördjupa sina kunskaper genom både utställningar och vaxkabinett. Just vid vårt besök, andra veckan i juli 2006, pågår även en stor medeltidsfest med massor av utklädda personer, tornerspel, ryttaruppvisningar, fäktningar och försäljningsstånd. Ja, man kan nog säga att hela det lilla samhället kokar av medeltid.

Vägen mellan Visegrad och Esztergom kommer vi alltså att köra två gånger, men väl tillbaka på Gran Camping konstaterar vi att det inte är någon nackdel, så vacker som den är. Liksom det faktum att i morgon bär det av igen. Varthän? Ja, säg det. Vår bil har både hjul och ratt!

* ”Alla ungerska kyrkors huvud, moder och lärare” Reds anm.


Allmän information Ungern:
Ungerska turistbyrån i Norden:
Adress: Box 16288, 103 35 Stockholm
Tel: 08204040
Fax: 086117647
Hemsida: http://www.ungarn.dk/svensk/

Speciell information:

Skanzen
Adress: PO, Box 63, 2001 Szentendre
Tel: +3626502-500
Fax: +3626502-502
e-mail: sznm@sznm.hu
Hemsida: www.skanzen.hu

Visegrad
Hemsida: http://www.visegrad.hu/

Besökta campingplatser:

Camping Pap-Szigeti:
H-2000 Szentendre, Pap-sziget
Tel: +3626310697
Fax: +3626313777
e-mail: info@pap-sziget.hu
Hemsida: www.pap-sziget.hu

Gran Camping
Adress: Pf 280, 2501 Esztergom
Tel: +3633402-513
Fax: +3633411-953
e-mail: fortanex@t-online.hu
Hemsida: http://www.iranymagyarorszag.hu/gran_camping_es_ifjusagi_szallas/I020058/


(Ur H&C nr 4/2007)

Av: Staffan Knutsson

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206