Guldkorn bland tyska ställplatser

Guldkorn bland tyska ställplatser

Publicerad

I Tyskland insåg man tidigt att många campingresenärer gärna stannar på lättillgängliga platser för enstaka övernattningar. De uppfann begreppet Stellplatz, och debästa platserna har samlats under epitetet "TopPlatz".

De stora tyska förlagen Promobil och Reisemobil ger ut handböcker som innehåller tusentals ställplatser. Vi har genom åren varit inne på trånga försäljningsgårdar och vänt och vi har kört småvägar ut i periferin till ödliga platser utan en människa i sikte. Med andra ord, alla tyska ställplatser är inte bra, även om de finns med i handböckerna.

För dig som står på ställplats bara för att övernatta så billigt som möjligt, är nog de flesta av handböckernas förslag gångbara. Men vill du till en trevlig plats som har den primära servicen, men kanske bara kostar hälften av vad en campingövernattning gör, håll då ett öga efter TopPlatz.

Vi såg begreppet på mässan i Düsseldorf för fem år sedan. Då tror jag det handlade om tolv utvalda platser runt om i Tyskland. År 2008 hade man samlat ihop 52 stycken. Vi har besökt många av dem, och kan se ett mönster: det är inte bara en parkering utan mera som en minicamping. Och med primär service menas ett ostört läge och möjlighet att tömma toalett och gråvattentank samt att fylla färskvatten.

Två katter bland hermelinerna fann vi dock förra året. Det var Wolfen auf Fehmarn och Zingst, som inte är några dåliga övernattningsplatser, utan helt enkelt vanliga campingplatser med campingplatspriser.

Här nedan följer beskrivning av några TopPlatz-ställen som vi har besökt, och som vi kam rekommendera.

Bild 309237

1. Neukloster
Om man kör från Rostock mot Wismar ser man avtagsvägen mot Neukloster cirka en mil innan Wismar. Sedan är det cirka en mil till ställplatsen som ligger på stranden vid sjön Neukloster i samhället med samma namn. Här står man i en parkliknande miljö på en rofylld plats. Inget trafikbuller, och gott om cykel- och promenadmöjligheter utmärker den här platsen. Gångavstånd till butiker och restaurang.

Antal platser: 65

Pris: 9,50 Euro per ekipage under högsäsongen som är 1/4-30/10. El 2 Euro, dusch 1 Euro, vatten 0,50 Euro. (2009)

Övrigt: Brödförsäljning på morgonen.

Bild 309238

2. Rendsburg
En populär ställplats mitt i den pittoreska staden Rendsburg väster om Kiel. Trots att man bor centralt är detta en lugn plats inramad av häckar och planteringar. Inne på området finns en cafeteria i det hus som också rymmer toaletter, duschar och tvättstuga.

Antal platser:45

Pris: 9 Euro per ekipage, el 0,50 Euro per kWh, 0,50 Euro för dusch 7,5 min. (2009)

Övrigt: Brödförsäljning på morgonen.

Bild 309239

3. Bremerhaven
Mycket centralt i staden ett stenkast från havet ligger ställplatsen i Bremerhaven. Vill man inte gå eller cykla till centrum är det nära till busshållplatsen. I det lilla servicehuset sitter en vakt vissa tider på dagen, och då får man betala. Då går det också att beställa bröd. Man får nyckel till servicehuset mot deposition. Bra toaletter och duschar. I år invigs en av norra Tysklands största sevärdheter ”Das Klimahaus” som ligger mitt i Bremerhaven. Där finns också ett trevligt havszoo för barnfamiljer och många museer med maritim anknytning.

Antal platser: 63

Pris: 6,50 Euro per ekipage, el 0,50 Euro per kWh. (2009)

Övrgt: Brödförsäljning på morgonen.

Bild 309240

4. Steinhude
Detta är en härlig ställplats som funnits i några år. Läget vid turistorten Steinhude am Meer är perfekt. Här finns gott om restauranger och rikligt med aktiviteter vid sjön Steinhuder. Härliga cykelvägar, runt sjön. I servicehuset finns toaletter, duschar och tvättstuga. Cirka tre mil till Hannover.

Antal platser: 180

Pris: 7.50 Euro per ekipage, el 2 Euro- (2009)

Övrigt: Brödförsäljning på morgonen på sommaren.

Bild 309149

5. Dresden
Den här ställplatsen ligger i anslutning till en husvagns- och husbilsförsäljning. Det är ganska trångt, men trots det en trivsam plats att stå på. Dessutom är det högt stängsel runt om, så man känner att husbilen står säker när man far in till Dresden. Det är nära till spårvagnen, som är det bästa sättet att ta sig till gamla stan på. Till ställplatsen är det bäst att komma innan klockan 19.00 sedan tar man sig ut och in med nyckel. Enklare toalett- och duschhus finns men ett nytt är på gång.

Antal platser: 45

Pris: 10 Euro per ekipage, el 0,50 Euro per kWh. (2009)

Bild 309150

6. Greven
Redan vid nerfarten till den här platsen anar man att något fint väntar. Precis vid Dortmund-Ems-Kanal har man gjort en ställplats till granne med gästhamnen. Stora fina uppställningsplatser och ett servicehus som blänker av vitt kakel. Restaurang och servicebutik vid hamnen. Absolut värt en avstickare från A1:an cirka en mil norr om Münster. Är inte personalen på plats är det bara att lägga pengarna i en låda. Lätt att komma in även sent på kvällen.

Antal platser: 90

Pris: 9,50 Euro per ekipage inklusive el, 0,50 Euro för dusch. (2009)

Övrigt: Brödförsäljning på morgonen hos hamnvärden.

Bild 309151

7. Bad Westernkotten
Söder om Lippstadt vid väg 1 (inte motorvägen) ligger många ställplatser, varav en av dem finns i kurorten Bad Westernkotten. Det är en toppenfin plats att stå på som dessutom är tryggt inhägnad. Servicen består av en tömningsplats och tillgång till vatten. Precis utanför porten tar en mängd markerade cykelturer sin början, och fina cykelbanor löper åt olika håll.

Antal platser: 46

Pris: 10 Euro inklusive 2 personer, el 0,50 Euro per kWh.

Övrigt: Brödförsäljning på morgonen.

Bild 309152

8. Pelzerhaken
Ett stenkast från havet vid tyska Östersjökusten bara några mil söder om Puttgarden ligger den här platsen. I området finns sju campingplatser, så det är ett populärt ställe att fara till.

Servicen består av toaletter, duschar, tömningsplats, el- och vattenanslutning vid varje plats.

Antal platser: 49

Pris: 12 Euro, el 12 Euro för 3 kWh. (2009)

Övrigt: Brödförsäljning.

Mer om TopPlatz

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206