Om det inte vore för Ceausescu hade Rumäniens landsbygd varit lika utblottad som resten av järnridåns land. Diktatorn var besatt av skogen och avsatte stora områden för att trygga sin egen jakt. Folket svalt och diktatorn stormtrivdes. Kvar blev vargen, björnen och de vidsträckta vidderna. Idag är det ett ypperligt resmål för dig med husbil eller husvagn.
Lyckligtvis är diktatorn borta, förtrycket minimerat och framtidsutsikterna goda. Åtminstone om man skall se till de unga rumäner som syns på huvudstadens gator. Där är tyska lyxbilar numera lika vanliga som de gamla Ladorna var på kommunismens tid.
Fortfarande är det billigt i Rumänien. Så länge du håller dig borta från lyxhotell och enorma turistrestauranger så lever du riktigt billigt. Att hyra en lägenhet som rumän kostar inte mycket mer än en knapp tusenlapp i månaden. Förvisso samma kostnad som hela arbetarlönen och det är inte svårt att räkna ut att vanliga lönearbetare har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Det berättar åtminstone guiden i Brasovs svarta kyrka som kvittar lönen mot hyran på 100 euro. Sällan är huvudstäder värda besväret att åka till med husvagn men i Bukarest är det precis tvärt om. Det är enkelt att ta sig in och de stora boulevarderna sväljer enorma mängder fordon ända tills det står alldeles stilla. Och då är det stopp!
Det finns pubar över hela huvudstaden och vackra promenadstråk för den som har spring i benen. Missa inte den underbara ölhallen Caru cu Bere som är landets äldsta ölhak med 132 år på nacken.
Målningarna i taket är imponerande och stolarna är inte lediga i många sekunder innan nästa köande gäst tar vid. Restaurangen serverar utsökt mat och det mesta handlar om traditionella rumänska rätter med hög fetthalt och total avsaknad av både GI och nudlar. Till Rumänien åker man knappast för hälsans skull och lite fett i maten kan väl ändå inte skada.
Bortsett från jakt och natur var Ceausescu besatt av Paris och den franska huvudstadens charm och pampiga boulevarder. Han bestämde sig fort och behövde aldrig tänka på konsekvenserna. Bukarest skulle bli som Paris och Seine återskapades genom att man ledde om floden Dâmbovita i ett tunnelsystem, något som skulle bli ett av landets största ingenjörsprojekt.
För att säkra vattenflödet till floden lät han anlägga en enorm damm på andra sidan floden väster om Bukarest. Är du intresserad av att se sjön Dâmbovita så ta metron till Crângasi- stationen så ser du enkelt dammen knappt fem hundra meter bort.
Totalt arbetade över 700 arkitekter och 20 000 man i skift för att färdigställa det enorma huset i tolv våningar och med mer än 3100 möblerade rum. Totalt uppskattas kostnaden för projektet till drygt 300 miljarder kronor.
Hästarna arbetar hårt och likheten med den svenska landsbygden på 1910-talet är övertygande. Äldre män släpar på en gammal cykel, nedlastad av varor och odlade grönsaker. Bilarna är få och de som finns är hårt ansatta gamla rumänska Dacias.
Du kan vandra en hel eftermiddag längs huvudgatan genom Zarnesti. Följa den långa vägen och passera den Ortodoxa kyrkan, trämassafabriken, cirkla dig runt på postens torg och titta tillbaka längs den långa gatan utan att se ett enda neonljus. Idag bor det 26 000 människor i Zarnesti. Människor som tidigare arbetade på cykelfabriken som finns i staden.
Den stora fabriken som är orsaken till att turister hållit sig borta sedan diktaturen föll. Fabriken som från början tillverkade cyklar men som under andra världskriget började tillverka vapen och ammunition. Intresset för den rumänska vapenindustrin var låg även under den kommunistiska tiden.
På en yta av mindre än 70 000 kvadratkilometer (dubbla Jämtlands storlek) lever nästan tre tusen vargar, fem och ett halvt tusen björnar och fem miljoner människor.
Vargarna passerar varje natt genom stora städer och i närbelägna Brasov ordnas ibland kvällsturer för turister där besökarna kan se när björnarna traskar in i staden om kvällen och letar mat i soptunnorna. Rovdjursturismen växer och resultatet blir att rovdjuren fredas och den rumänska ekonomin stärks.
Tillbaka i Zarnesti berättar familjen Mosorel om satsningen på turismen.
- Det var enda vägen ur den bistra ekonomin, säger George, fadern i familjen. Under några år har de tillsammans byggt upp det bästa gästhuset i hela Zarnesti. Med toalett på varje rum, med varmt rinnande vatten, med stadig frukost och rumänsk husmanskost efter västeuropeisk stil.
- Följ med ner i källaren skall jag visa er, säger George och springer vidare ner i källaren.
- Titta, säger han och pekar på en rund metallbehållare. Jag har gjort den själv. Georges dotter översätter och ibland hinner hon inte med. George pratar för fort och orden försvinner i översättningen.
- En varmvattenberedare. Vi hade inte råd att köpa en så jag tillverkade en egen variant. Det var inte svårt. Jag gör allt själv, säger George. Jag är rörmokare, snickare, bonde, allt.
Stoltheten lyser och George vill genast ut på bakgården.
- Ni måste titta på sågen. Jag sågar allt virke själv.
Det finns gott om trevliga restauranger, inte minst i mysiga medeltida källarvalv och sommartid också på gator och torg. Svarta kyrkan som anses vara den största gotiska kyrkan mellan Wien och Istanbul används fortfarande av tyska lutheraner och byggdes mellan 1383 och 1477.
Den svarta fasaden är gigantisk och lite här och var sitter varningsskyltar som varnar för rasande stenar. Klocktornet på kyrkan är imponerande och klocktavlan härligt färgglad. "En färgklick som tillkommit under senare år, låter guiden meddela."
När du ändå är i stan får du inte glömma slottet i Bran som anses vara Draculas eget. En uppgift som är fullständigt fel vilket turistindustrin förnekar. "Precis, säger en gumma med sjalett - där uppe bodde Dracula."
Vid vattnet finns två campingplatser som går att boka genom Europacampings website i England, och betydligt fler om du bara åker dit. Räkna inte med någon lyx, men å andra sidan får du nära till badet och en skön dusch på kuppen.
Skall du hinna se Rumänien grundligt så få du räkna med att spendera åtminstone fyra veckor i landet, gärna sex. Åk då norrut till Sighisoara och låt dig omfamnas av den medeltida stadens skönhet. I varje gathörn står greve Dracula på vakt och varje restaurang gör sitt yttersta för att övertyga om att greven utsett deras hak till stadens bästa.
Innan du lämnar Rumänien får du inte missa staden Oradea som med sin 1800-tals elegans och två centrala torg imponerar stort. Från Oradea är det sedan raka vägen Ungern, Budapest och Wien. Två dagar senare är du hemma.
Campingplatser: Du hittar de flesta på webbadresserna www.eurocampings.co.uk och www.romaniatourism.com
Oroa dig inte för att du inte skall hitta någon camping, de finns överallt och tar alltid emot dig som besökare. Priset är mellan 80 kronor och 200 kronor per ekipage och natt beroende av plats och säsong. Det är tillåtet att campa längs vägen, men av säkerhetsskäl bör du undvika detta.
Äta och dricka: Lokal mat är billigt. Testa korv och goda grytor. Lokal öl är ett måste. Rumänien tillverkar också eget vin.
Att köpa: Hantverk, skålar, keramik och ullprodukter.
Bästa tiden: Sommarhalvåret. De flesta campingplatser öppnar i slutet av april och stänger i slutet av oktober.
Valuta: RON (Rumänska lei) 100 kronor är ca 35 RON
Guideböcker: Lonely Planet Romania & Moldova från 2007 eller Insight Guides från 2007.
Mått på husvagnen: Tillåtna mått i landet är höjd 4 meter, bredd 2,75 meter och längd 10 meter.
Köra bil: Högertrafik. Du skall kunna uppvisa EU-körkort (med andra ord svenskt). Du måste också ha med dig bilens och husvagnens registreringsbevis och gröna kort från försäkringsbolaget.
Drivmedelskostnad: 95-oktanig bensin kostar runt 9,50 kronor per liter och diesel cirka 9 kronor per liter. (2007)
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 558 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 373 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Som bilburen tycker jag att man inte bör missa Transfăgărăşan (http://en.wikipedia.org/wiki/Transf%C4%83g%C4%83r%C4%83%C5%9Fan). Otroligt vacker väg som slingrar sig upp till 2000 meters höjd i Karpaterna - kanske inte värt att försöka sig på med husvagn dock. Transfăgărăşan är en serpentinväg av rang och vägräcken saknas ofta.
Sedan bör man vara medveten om att kvaliteten på vägarna växlar kraftigt. Från autobahn-kvalitet till landsbyggdsvägar, där bra fjädring och hjulupphängning att rekommendera på många sträckor. Det kan också vara bra att förbreda sig på att omkörningsförbud, heldragna linjer och liknande inte direkt tas på allvar av lokalbefolkningen. Och trafikrytmen kan stundtals vara lätt suicidal - som sig bör. Men landet är helt klart värt ett längre besök.
Tack för en fin reseskildring och info. Planerar att åka till Transylvanien för att göra en fotodokumentär.
Vet ni något mer ställe på nätet man kan hitta icketuristisk info så tar jag gärna emot det.
Hälsningar
jacques
Titta gärna på min hemsida. www.campingromania.se. Där finns även bilder från Transfagaras som Mats skriver om. Mycket vacker väg!
Glöm inte betala vinjett när du åker in i landet och ska du campa så titta efter var campingplatserna finns.
De finns fler nu än förr men så många är de inte. De flesta finns utefter huvudvägarna.
Rumänien är ett spännande land att resa i.
Jag var till Oradea i 1,5 vecka ifjol och vart mycket förtjust.Nu var det inte med husvagn eller nåt sånt utan med flyg till Budapest och sen bil i ca 20 mil till Oradea. Nåt jag vill tipsa om är dels en rejäl loppis på ett torg på om jag inte minns fel söndagarna. Balie Felix och Sarcau med dess thermalbad. Nåt man bör prova på. Den traditionella maten var suverän och underbart folk,,men ett varningens ord.Håll i grejorna