Pont du Gard är utan tvekan en av Europas största sevärdheter. Att som nyfiken turist i närområdet inte avlägga ett besök måste närmast ses som ett svek – inte minst mot de romare som byggde det hela för ungefär 2000 år sedan.
Som det historiefreak jag är har ett besök vid Pont du Gard varit något av en dröm under många år och under promenaden från parkeringen till akvedukten hinner pulsen öka till en nivå klart över vad som måste anses som lämpligt för en person i min ålder - i alla fall i den enorma hetta som råder. Känslan är också obeskrivlig när vi kommer fram och ser skapelsen välva sig över floden Gards kristallklara, blåskimrande vatten. Larmet och stojet från de badande i floden långt därnere når även oss på de omgivande branterna, men vi låter oss inte påverkas min fru och jag – vi har nog att ta in den syn som den enorma anläggningen erbjuder. Den första vettiga tanke man får är: Detta är inte möjligt! I alla fall inte för 2000 år sedan och med en byggtid på fem år! Och ändå finns den där, trotsigt utmanande allt vad modern teknologi heter genom såväl sin storlek som sinnrika konstruktion: 272 meter lång, sex meter bred och med en högsta höjd på närmare 50 meter.
Ursprungligen ingick Pont du Gard i en 50 kilometer lång vattenväg som försåg staden Nimes med vatten från staden Uzes och som innehöll ett flertal akvedukter – om än ingen annan lika stor som Pont du Gard. För det är just dess storlek (och i viss mån dess välbevarade skick) som imponerar. Att den geografiska placeringen också är sällsynt vacker får väl ses som en bonus. Även om detta är en sak som man påfallande ofta slås av när man reser i spåren av antika byggnadsverk. Det är som om den estetiska variabeln vid byggandet varit minst lika viktig som det tekniska utförandet.
Vi väljer inledningsvis att vandra ut på bron (det är bara det nedersta och bredaste av de tre spannen som får beträdas) och ta en titt på omgivningarna. Vi ser de företrädesvis unga manliga badare som vi tidigare bara hörde och de mer eller mindre akrobatiska hopp de utför från omgivningens branta klippor – ivrigt påhejade av några beundrarinnor. Vi ser också de mängder av kanotister som väljer att stilla framglidande möta anblicken av Pont du Gard från ett verkligt grodperspektiv. Själva vandrar vi upp på en av de omgivande branterna för att se det hela lite från ovan, och sitter sedan där uppe i skuggan av en högrest buske och bara njuter. Fast värmen och törsten gör sig ändå påminda ganska snart och vi beslutar oss för att gå tillbaka till det storslagna besökscentrum som vi passerade på vägen hit. Väl där besöker vi Musée l´historie du Pont du Gard et de l´aqueduc romain de Nimes, som ger oss platsens historiska bakgrund och Ciné, som i en filmföreställning visar anläggningen ur så många vinklar som bara är möjligt.
Hade vi haft barn med vid besöket hade vi garanterat låtit dem besöka Ludo, ett experimenthus där barnen får göra försök med framför allt vatten och med en inriktning mot romerska tekniker. Hade värmen varit nådigare skulle vi garanterat också besöka Memoires de Garrigue, en anlagd miljö som längs en ett par kilometer lång stig ger oss besökare en god inblick i det antika jordbrukslandskapet. Men nu får en stund i besökscentrats skugga, med en svalkande läsk och glass därtill, ses som en fullvärdig ersättare för denna kunskapsfyllda vandring.
Mer information:
Office de Tourisme du Pont du Gard
Route du Pont du Gard
F-30120 Vers-Pont-du-Gard
http://www.pontdugard.fr
contact@pontdugard.fr
Campingplatser i närområdet:
Camping International des Gorges du Gardon **
www.le-camping-international.com
La Sousta ***
www.lasousta.fr
La Spubeyranne ****
www.soubeyranne.fr
Pont du Gard är inte stor, den är monumental! Och allt detta för att få fram friskt vatten till staden Nimes.
Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.
Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.
Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!
Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.
Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.
Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.
Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.
Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.
Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.
Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.