Frustande mustigt i Röros

Frustande mustigt i Röros

Publicerad

Under en vecka i februari pågår i norska Röros en vintermarknad som saknar motstycke i Norden. Närmare hundra tusen människor samlas, för att gå på martnan, som lokalbefolkningen säger. Vi besökte den 157:e marknaden i ordningen.

Stämningen präglas av gemyt, handel och samspel mellan svenskar och norrmän. Ursprunget till denna enastående marknad, ja egentligen ursprunget till hela staden Röros är att man öppnade ett "kobberverk" det vill säga en koppargruva här år 1644. Snart växte det upp en liten by kring gruvan. Folk behövde allehanda varor, inte bara mat och kläder, det fanns behov av byggnadsvirke, ja allt som gjorde livet på fjället uthärdligt. Svenska bönder från gränstrakterna i Funäsdalen, Vemdalen och Klövsjö etablerade snabbt en försyningstrafik med häst och släde.

Att färdas i dessa trakter var betydligt lättare om vintern, vägar och iordninggjorda leder fanns inte. Bönderna hade dessutom möjlighet och tid eftersom den normala gårdsverksamheten i mångt och mycket låg nere under kallaste vintertid. Lassen som kördes hette "foror" och forbönder blev ett begrepp som nu tack vare marknadstraditionen lever vidare. Man gör samma resa i dag som för flera hundra år sedan, men skillnaden är att man nu bara fraktar folk och egen skaffning. De som rest längst har färdats 16 mil med häst och släde.

Röros marknad

Eva Zetterlund i lusekofta och pälsbrämad mösse sjunger och underhåller vid lägerelden på Rasmusgården.

Vi tittade in på Rasmusgården och där hittade vi Föreningen Forbonden i Klövsjö som underhöll besökare med mat, sång och musik samt en tävling, VM i snusdosdragning, där det gäller att vara snabbast med att få i sig en pris. Att hitta snusdosan under pälsar och andra tjocka kläder är enligt somliga bara det en bedrift, att dessutom göra det snabbt och elegant är i det närmaste omöjlig. Vem som vann blev inte avgjort under vårt besök, det diskuteras kanske än. Men folk skrattade, trivdes och lät sig väl smaka av kolbullar och kaffe.

Örongodis fanns det också i form av härliga burleska bondvisor som sjöngs av Eva Zetterlund. Tillställningen övervakades av prästen Bo Lundmark från Funäsdalen, som för tionde året i rad deltog i marknadsresan.
- Det kan gå lite väl glatt till bland dessa forbönder och resandesällskap berättade han för Husvagn & Camping. Därför har vi husförhör och marknadsmässa, lite herrans tukt och förmaning mår de bara bra av skrattar han och avslutar med att svara på frågan om pälsen han är klädd i. Det är en mycket gammal vargpäls som gått i arv inom familjen i generationer.

 På alla gårdar i staden pågår det aktiviteter. Det är ett sorl och ett marknadsliv med doft från otaliga eldar. Miljön, med flerhundraåriga hus och med folk klädda i gamla tiders kläder, ätandes åldriga maträtter, gör att man under marknadsbesöket snart befinner sig i en stämning färgad av skratt och gemyt. Man kan inte annat än må gott. Samtidigt förundras jag över hur en annars så genomkommersiell händelse som marknad kan förvandlas till något så odelat positivt.

Kan det möjligen vara så att regionens gemensamma svensknorska historia är med och påverkar? Det kan också vara så att vi alla som befinner oss här har en gemensam ovän, nämligen den långa mörka och kalla vintern. Kanske bygger det broar och vänskapsband, vi har ju något fint gemensamt. Det kan också vara så enkelt som att man mår gott när man är med andra som också gör det. Åk hit själva och se efter. Jag lovar att det är en annorlunda och upplevelserik marknad som äger rum i mitten av februari varje år, i år för 158:e gången.

Kolbullarna gräddas av Go Anders Johnsson och Staffan Nilsson från Klövsjö/Vemdalen.

Gårdar som hyser svenska och norska forbönder under marknadsdagarna är Rasmusgården, Finborudsgården, Langknutsgården och Skjerdingstadsgården. I Thomasgården finns både café, utställningar och försäljning av konst. Ii Kaffestuggu spelas dagligen olika lustspel.

Sammantaget finns det cirka 250 olika utställare, här finns alltså något för alla. Skall du boka hotell, restaurangbord eller vad det vara månde, var ute i god tid.

Fakta Röros
Folkmängd
: Cirka 6 000 invånare
Kultur:
Bebyggelsen finns på Unescos världsarvlista
Två bränder
: I juli månad 1678, och 1679, brann staden men återuppbyggdes i samma stil.
Köldrekord
: En av Norges kallaste platser, minus 50,4 grader uppmättes 1914.
Kuriosa:
Vinterscenerna i Pippi Långstrumpfilmen spelades in här 1969
Att bo
: Husbils- och husvagnsparkering ordnas under marknadsveckan. I Funäsdalen, åtta mil från Röros finns flera vinteröppna campingar. I Röros finns också hotell.
Att äta
:Restauranger och matställen finns i hela staden, se www.roros.no.
Pälspriser på marknaden 2010: Vargpäls (begagnad) 13 000 NOK, getpäls 12 000 NOK och hundpäls 8 000 NOK.

Info marknaden: www.rorosmartnan.no

Röros marknad

Gatorna i stadens centrum är knökfulla med folk, närmare 100 000 besökare hittar hit varje år.

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206