Unescos världsarv: Radiostationen i Grimeton

Unescos världsarv: Radiostationen i Grimeton

Publicerad

Tanken fascinerade mer än tornen. Det vill inte säga lite, vi pratar om rejäla torn som syns vida omkring. Nyfikenheten de väckte förde oss till Radiostationen i Grimeton.

Vägen snirklade fram genom det böljande landskapet. Maskrosorna stack upp sina gula huvuden ovanför dikeskanterna, men kossorna betade nonchalant vidare, oberörda av att de rörde sig i världsberömt område. För världsberömt är det, lilla Grimeton, och det kan det tacka briljanta hjärnor för.

På 1920-talet gav sig behovet av snabba, säkra förbindelser med Amerika tillkänna på allvar. Kommunikationen mellan Sverige och Amerika gick via kabel, men systemet var sårbart. Därför ville man ha en direkt radioförbindelse med Amerika. År 1920 beslutade riksdagen att det skulle byggas en station för sådan radiotrafik. Nästa beslut var att välja plats för bygget.

Radio Central på Long Island utanför New York var navet i ett världsomspännande nätverk av långvågsstationer. För att radiovågorna skulle kunna ta sig fram obehindrat fick det inte finnas störande land emellan. Där kom den fascinerande tanken in i bilden: Om man fantiserar sig upp i skyn från New York och tar sikte på Sverige, granskar vår planet från ovan och navigerar mellan Norges sydkust och Danmarks nordspets, hamnar man i trakten av Varberg. Det var detta de kom på, de skarpa hjärnorna, därför ligger radiostationen i Grimeton.

 Tornen står som upp-och-ned-vända utropstecken på fälten. Radiovågorna strålar ut från vertikala antennledare, en från varje torn. Sex är de till antalet, de står på rad med 380 meters mellanrum, är 127 meter höga och har armar som mäter 46 meter på tvären. Man missar dem inte, liksom.
Hjärtat i anläggningen är långvågssändaren, den så kallade Alexanderson-alternatorn, uppkallad efter svensk-amerikanen Ernst Alexandersson. Han var ingenjör, konstruktör, uppfinnare, kallades "radions trollkarl" och var pionjär inom elektronik och elektroteknik. Han hann få mer än 300 patent under sin livstid, och han var en av de första att experimentera med radio- och tv-teknik.

Men ny teknik gjorde sitt intåg, och storhetstiden för anläggningen i Grimeton var förbi. Visserligen i fullgott skick, men inte längre i bruk. I mitten av 1990-talet började rivningstankar mullra, men då väcktes också protesterna. Många ansåg att radiostationen måste bevaras åt eftervärlden, och de protesterande fick gehör. År 1996 blev stationen byggnadsminnesförklarad, och år 2004 togs den upp på Unescos världsarvslista. Idag står den som en representant för utvecklingen av modern trådlös kommunikation, ett unikt teknikhistoriskt monument.  

Uppfinnarverkstad för vetgiriga
- Kolla! Jag har skapat lampor!
- Och jag har gjort ett batteri!
Rösterna kom från lyckliga pojkar som gjorde egna experiment i Alex Labb.
Alex Labb ryms i en lokal inne på området. Och ute på området. Men vi börjar inne.

Oredan är ordnad i prydliga hyllor utmed väggarna. Vi skymtar sladdar, kontakter och tjogvis med småpryttlar. Mitt i rummet finns ett präktigt bord och runt bordet sitter fyra pojkar. Tre lite mindre och en större. Den större är pappa Bo Håkansson som har tagit med sig sönerna Albin och Axel, 7 och 10 år, plus en kompis som heter Jonatan Karlsson och är 9 år. Att alla fyra har kungligt kul är inte till att ta miste på.

- Världsarv är spännande. Där finns alltid något speciellt att se och upptäcka. Vi har kollat vilka världsarv vi har i Sverige, och har planerat att besöka så många som möjligt, säger Bo.
- Vi har husvagn, då är man ständigt vaken för roliga resmål. Med vagnen har vi möjlighet att se allihop, trots att de ligger spridda över landet, förklarar Bo, och fortsätter:
- Örlogsstaden Karlskrona och hällristningarna i Tanum har vi hunnit se, och nu är vi här. Men det finns fortfarande nästan dussinet svenska världsarv kvar att besöka, så resmål med vagnen saknas inte, ler han.

Gösta Öbom är museipedagog, och har jobbat på radiostationen sedan den blev världsarv.
- Det handlar om att informera och skapa respekt för världsarven, så att de vårdas som de unika monument de är, förklarar han.
Gösta har byggt upp labbet, men han har också skapat det mycket speciella äventyrslandet i skogen runt anläggningen. Där kan man gå olika banor, och välja experiment efter lust och förmåga. "Komrunt" till exempel, som handlar om att kommunicera på olika sätt. Som att prata med kompisarna mellan paraboler, skicka flaggsignaler eller prata i burktelefon. Man kan också bygga torn med käppar och gummiband (fackverksteknik), eller hantera en 145 kg tung stock med hjälp av en hävstång, plus en massa annat.
- Det är teknik i praktisk tillämpning, och ungarna tycker det är jättekul. Bättre motivation på jobbet får man leta efter, säger Gösta.

FAKTA
Hitta dit: Radiostationen Grimeton ligger mellan Varberg och Ullared, och skyltar finns redan ute vid E6:an.
Från söder: sväng av vid avfart 53.
Från norr: avfart 54. Följ sedan de bruna skyltarna.
Från Varberg eller Värnamo (Ullared): Följ väg 153 mot Värnamo eller Varberg. När ni närmar er målet, följ skyltarna.
Öppettider: Världsarvet är öppet hela året, men tider, program och tillgänglighet till de olika byggnaderna kan variera beroende av säsong.
Ordinarie tider: Juni, juli, augusti: dagligen klockan 10-17. Lördagsöppet maj och september klockan 10-15.
Priser: Vuxna 60 kronor, ingen avgift för barn och ungdomar upp till 18 år. (Samtliga tider och priser gäller 2010)

Radio-aktivitet: På Alexandersondagen, som infaller i månadsskiftet juni/juli, startas den gamla sändaren, och signalerna går trådlöst ut över världen. Vissa kvällar i veckan startar vänföreningen Alexander alternatorn, och dessa kvällar har man förlängd öppettid.

Mer information:

Världsarvet Grimeton
Telefon: 0340-67 41 90
E-post: info@grimeton.org
Hemsida: www.grimeton.org


Radiostationen i Grimeton

På rättat led står de, tornen, 127 meter höga och toppas av den 46 meter breda tvärarmen, och då kan de inte annat än synas vida omkring.

Svenska världsarv från norr till söder
källa: Riksantikvarieämbetet

1. Laponia
En av Västeuropas sista stora vildmarker, så gott som orörd natur och samiskt
kulturlandskap.

2. Struves meridianbåge
265 mätpunkter genom tio länder hjälpte till att bestämma jordklotets form och storlek på 1800-talet.

3. Gammelstads kyrkstad
Unik miljö, bebyggelse från 1300-talet, enastående exempel på traditionell kyrkstad i norra Skandinavien.
4. Höga kusten
Område med en av de största landhöjningarna i världen som särpräglat naturen och människornas verksamhet.

5. Falun och kopparbergslagen
Unikt kulturlandskap präglat av seklers kopparutvinning.

6. Engelsbergs bruk
Ett av världens mest framgångsrika järnbruk under 1700-talet där både byggnader och teknisk utrustning är intakta.

7. Birka och Hovgården
En av de bäst bevarade vikingatida handelsplatserna från åren 700-900, ovanligt många och värdefulla lämningar.

8. Drottningholm
Kungligt residens från 1700-talet och en för Europa tidstypisk arkitektur inspirerad av franska Versailles.

9. Skogskyrkogården
Arkitektur och formgivet kulturlandskap i stilbildande samspel, ett av den moderna arkitekturens viktigaste bidrag.

10. Hällristningsområdet i Tanum
Enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet omgiven av ett landskap med obruten bosättning under 8000 år.

11. Hansestaden Visby
Typisk nordeuropeisk hansestad med mycket värdefull bebyggelse från medeltiden och ett väl bevarat gatunät.

12. Radiostationen i Grimeton
Unik långvågssändare som spelat en viktig roll för transatlantiska förbindelser i den trådlösa kommunikationens barndom.

13. Södra Ölands odlingslandskap
Kulturlandskap präglat av såväl naturliga förutsättningar som människors nyttjande under årtusenden.

14. Örlogsstaden Karlskrona
Den mest kompletta av de europeiska örlogsstäderna från 1700-talet med marin verksamhet fram till våra dagar.

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206