Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern

Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern

Publicerad

Först en värmande och skön avkoppling i termalbadet, sedan en lugn afton på campingplatsen strax intill. Några dagar vid den närmare 35 grader varma termalsjön i Hévíz i Ungern, blir en höjdpunkt på resan i östra Europa.

Är man van vid kalla källsjöar hemma i Sverige, känns det först helt overkligt att sticka tårna i det ljumma vattnet. Att sedan klättra ner för stegen och doppa sig helt och hållet spär ytterligare på den nya känslan. Några lugna simtag och snart verkar det som om tiden stannat. Allt elände och alla problem hemma i ett vinterkallt Sverige, känns helt fjärran. I det ljumma termalbadet är det välbefinnandet som råder över kropp och själ.

De flesta som badar i sjön flyter stilla omkring med hjälp av färggranna badringar. Några simtag kan behövas ibland för att byta plats i den lilla sjön när det blir allt för trångt med badgrannar. Men snart ligger man stilla igen och bara njuter. För oss med friska kroppar handlar besöket i termalbadet enbart om en stunds njutning, men för dem som har krämpor i sina kroppar finns det en mera allvarsbetonad grund för badet.

Enligt de gamla rekommendationerna kan ett bad i det ljumma och lätt radioaktiva vattnet vara bra mot reumatiska sjukdomar, benskörhet, broskskivesjukdomar och ledsjukdomar i största allmänhet. Däremot avråds besök av dem som har smittsamma sjukdomar och besvärande inflammationer eller allt för svagt hjärta. Barn under 12 år bör inte heller bada i vattnet. Det är också främst äldre män och kvinnor, som stilla njuter av sina hälsobad i Hévíz lite grumliga vatten.

Den lilla ljumma sjön lär ha funnits i 20.000 år och vattnets undergörande verkan har länge varit känd. Men det var först på 1700-talet, som denna badkultur kom igång på allvar. Mycket tack vara att godsägaren och greven György Festetics lät bygga det första badhuset 1795. Han anställde även en läkare och gav ut det första informationshäftet.

Till en början kom badgästerna från närliggande orter. Men det blev ordentlig fart på utvecklingen först när en ölbryggare hyrde sjön från 1905 och 35 år framåt. Då byggdes även de första badhusen, som sedan byggts ut i flera omgångar. Fram till andra världskriget byggdes även en hel rad med hotell invid sjön, som sedan fylldes med soldater under krigsåren. Hela anläggningen förstatligades 1948 och hade under öststatstiden främst gäster från östra Europa.

Efter att gränserna öppnades började västeuropéerna strömma in till Hévíz för att kurera sina krämpor, eller bara njuta en stund i det varma vattnet. I dag är Hévíz ett erkänt och välbesökt behandlingscentrum för i första hand reumatiska sjukdomar, men i kanske ändå större utsträckning en plats för gäster som bara vill koppla av och njuta under några dagar.


Heviz Ungern

Inne i badhuset finns några begränsade områden, med lite extra vakter. Det välgörande vattnet är däremot samma som i sjön i övrigt.

Fakta
Det svavel- och radiumhaltiga vattnet kommer från ett 39.5 grader varmt källflöde på drygt 26.000 liter i minuten drygt 38 meter under vattenytan. Även under vintern är vattnet minst 25 grader varmt. Sjön har en yta på drygt 47.000 kvadratmeter och är därmed Europas största naturliga termalsjö.

Vattnet strömmar upp och ger en känsla av viktlöshet samt lätt massage av kroppen. De olika gaserna i vattnet sätter sig på huden som miljoner små bubblor och stimulerar både hud och nervsystem. Gyttjan är en blandning av vulkanisk gyttja och myrgyttja. Radiumet i myrgyttjan utger en mild radioaktiv strålning, som mjukar upp muskler och leder och även förbättrar ämnesomsättningen.

Webbsida: www.heviz.hu

Camping:
På promenadavstånd ligger Kurcamping Castrum.

Heviz Ungern

Ena halvan av campingplatser ligger på andra sidan utflödet, men den nybyggda bron klarar även större campingekipage.

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206