Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern

Ljummet, ljuvligt hälsobad i Ungern

Publicerad

Först en värmande och skön avkoppling i termalbadet, sedan en lugn afton på campingplatsen strax intill. Några dagar vid den närmare 35 grader varma termalsjön i Hévíz i Ungern, blir en höjdpunkt på resan i östra Europa.

Är man van vid kalla källsjöar hemma i Sverige, känns det först helt overkligt att sticka tårna i det ljumma vattnet. Att sedan klättra ner för stegen och doppa sig helt och hållet spär ytterligare på den nya känslan. Några lugna simtag och snart verkar det som om tiden stannat. Allt elände och alla problem hemma i ett vinterkallt Sverige, känns helt fjärran. I det ljumma termalbadet är det välbefinnandet som råder över kropp och själ.

De flesta som badar i sjön flyter stilla omkring med hjälp av färggranna badringar. Några simtag kan behövas ibland för att byta plats i den lilla sjön när det blir allt för trångt med badgrannar. Men snart ligger man stilla igen och bara njuter. För oss med friska kroppar handlar besöket i termalbadet enbart om en stunds njutning, men för dem som har krämpor i sina kroppar finns det en mera allvarsbetonad grund för badet.

Enligt de gamla rekommendationerna kan ett bad i det ljumma och lätt radioaktiva vattnet vara bra mot reumatiska sjukdomar, benskörhet, broskskivesjukdomar och ledsjukdomar i största allmänhet. Däremot avråds besök av dem som har smittsamma sjukdomar och besvärande inflammationer eller allt för svagt hjärta. Barn under 12 år bör inte heller bada i vattnet. Det är också främst äldre män och kvinnor, som stilla njuter av sina hälsobad i Hévíz lite grumliga vatten.

Den lilla ljumma sjön lär ha funnits i 20.000 år och vattnets undergörande verkan har länge varit känd. Men det var först på 1700-talet, som denna badkultur kom igång på allvar. Mycket tack vara att godsägaren och greven György Festetics lät bygga det första badhuset 1795. Han anställde även en läkare och gav ut det första informationshäftet.

Till en början kom badgästerna från närliggande orter. Men det blev ordentlig fart på utvecklingen först när en ölbryggare hyrde sjön från 1905 och 35 år framåt. Då byggdes även de första badhusen, som sedan byggts ut i flera omgångar. Fram till andra världskriget byggdes även en hel rad med hotell invid sjön, som sedan fylldes med soldater under krigsåren. Hela anläggningen förstatligades 1948 och hade under öststatstiden främst gäster från östra Europa.

Efter att gränserna öppnades började västeuropéerna strömma in till Hévíz för att kurera sina krämpor, eller bara njuta en stund i det varma vattnet. I dag är Hévíz ett erkänt och välbesökt behandlingscentrum för i första hand reumatiska sjukdomar, men i kanske ändå större utsträckning en plats för gäster som bara vill koppla av och njuta under några dagar.


Heviz Ungern

Inne i badhuset finns några begränsade områden, med lite extra vakter. Det välgörande vattnet är däremot samma som i sjön i övrigt.

Fakta
Det svavel- och radiumhaltiga vattnet kommer från ett 39.5 grader varmt källflöde på drygt 26.000 liter i minuten drygt 38 meter under vattenytan. Även under vintern är vattnet minst 25 grader varmt. Sjön har en yta på drygt 47.000 kvadratmeter och är därmed Europas största naturliga termalsjö.

Vattnet strömmar upp och ger en känsla av viktlöshet samt lätt massage av kroppen. De olika gaserna i vattnet sätter sig på huden som miljoner små bubblor och stimulerar både hud och nervsystem. Gyttjan är en blandning av vulkanisk gyttja och myrgyttja. Radiumet i myrgyttjan utger en mild radioaktiv strålning, som mjukar upp muskler och leder och även förbättrar ämnesomsättningen.

Webbsida: www.heviz.hu

Camping:
På promenadavstånd ligger Kurcamping Castrum.

Heviz Ungern

Ena halvan av campingplatser ligger på andra sidan utflödet, men den nybyggda bron klarar även större campingekipage.

On
Off

2 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842