Midsommar på gotländsk ställplats

Publicerad: 2011-06-24   Uppdaterad: 2023-04-18

    Till tonerna av gotländsk sommarnatt ser vi Gotlandsbolagets vita färja stäva in i hamnen på Ölands norra udde. Vi får vara med om sommarens jungfrutur mellan Sveriges största öar och ska fira midsommar på Sandkvie ställplats. På kajen väntar folk från ett femtiotal fordon, representanter från Borgholms kommun och öländska turisambassadörer. Vi tar...

 

 

Till tonerna av gotländsk sommarnatt ser vi Gotlandsbolagets vita färja stäva in i hamnen på Ölands norra udde. Vi får vara med om sommarens jungfrutur mellan Sveriges största öar och ska fira midsommar på Sandkvie ställplats.

På kajen väntar folk från ett femtiotal fordon, representanter från Borgholms kommun och öländska turisambassadörer. Vi tar med oss feststämningen från hamnen och rullar ombord för att två timmar senare angöra Visby. Där strömmar ingen svensk folkmusik ur några högtalare, men dock möter oss en strålande sol dagen före midsommar i juni 2008. Vi är på väg till Sandkvie Ställplats som ligger sydost om Burgsvik, sju och en halv mil söder om Visby.

Jag kom i kontakt med Allan Larsson i samband med att han och hans hustru Kristina öppnade en ny ställplats tidigare på våren. När jag frågade vart man kunde fara på Gotland för att få ett lugnt men ändå traditionellt midsommarfirande, blev svaret ”Kom till vår ställplats!”.

Så vi tog Allan på orden och for till gården Sandkvie. När vi kommer på midsommarafton är det redan ett femtontal husbilar på plats, uppställda i två prydliga rader. Vädret är som hämtat ur en turistbroschyr för svensk sommar. Vi ser folk som sitter i smågrupper och äter sill och potatis, en och annan kall nubbe slinker nog också ner.

Sandkvie gård har i generationer bebotts av familjen Larsson. De låga vitrappade ekonomibyggnaderna från 1800-talet gömmer en stor trädgård bakom boningshuset, en sådan där trädgård som få en att tänka på barndomens sommarlov hos släktingar på landet. Här finns äppelträden, vinbärsbuskarna och de gröna jättegräsmattorna som är så härliga att springa barfota på. Det är här i Allans och Kristinas trädgård som midsommarfirandet sker. Efter lunchen kommer Allan och välkomnar alla att delta i klädseln av midsommarstången.

Midsommar på gotländsk ställplats
De välkända ringlekarna betas av i dansen runt midsommarstången.

Och plötsligt fylls gräsmattan av hinkar med blåklint, vallmo, blåeld och prästkragar.  Arbetet med stången blir ett trivsamt lagarbete med många glada tillrop, och fast många människor aldrig har sett varann tidigare utbreder sig genast en mycket familjär stämning. I bakgrunden ses Allan gå och mysa, då och då penslar han på lammet som roterar på grillplatsen. Kristina ordnar med kaffebordet. Om det är tur eller planering vet jag inte, men bland campinggästerna finns det två skönspelande damer, en med dragspel och en med gitarr. Och till tonerna av alla de gamla klassiska ringlekarna börjar så dansen runt midsommarstången. Inte förrän den viktiga raketen fyrats av välkomnas vi till kaffelångbordet och det dröjer inte länge förrän Kristinas jättejordgubbstårtor är ett minne blott.

Allan har senare berättat att min fråga om midsommarfirande födde tanken på en tradition för den nya ställplatsen. Och vår första midsommar på Sandkvie följdes ringdans och kaffekalas av en härlig middagsgemenskap med nygrillat lammkött.
– Att grilla lamm har blivit en tradition på gården, och nu är det extra roligt att mina campinggäster kan vara med och äta av det, säger Allan. Mellan sex och sju timmar tar det att få lammet genomstekt, sedan skall det trancheras och marineras.

Midsommar på gotländsk ställplats
Niclas Edh hjälper Allan Larsson att grilla lammet som skall vara färdigt till midsommaraftonens kväll.

Och medan arbetet med lammet pågår under de sena eftermiddagstimmarna får jag vara med i mitt livs första kubbmatch på Gotland. Om detta gammaldags spel har sitt ursprung på Gotland eller i Småland är en tvistefråga, men roligt är det! När skymningen stilla faller över en gammal, gammal gård möter jag den gotländska sommarnatten med ett leende.

Jag är säker på att  Sandkvie Ställplats kommer att vara full till brädden vid nästa års firande. Bäst är nog att anmäla sin ankomst.
(Ur H&C nr 6/2009)

 FAKTA:
SP42 Sandkvie Ställplats, Burgsvik, Gotland
GPS-koordinater: Latitude: N 57˚00’55,2″ Longitude: E 18˚18’18,7″                                
Hemsida: www.sandkvie.com
Campingkatalogen: SP42 Sandkvie ställplats

Rulla till toppen