Midsommar på gotländsk ställplats

Midsommar på gotländsk ställplats

Publicerad

 

 

Till tonerna av gotländsk sommarnatt ser vi Gotlandsbolagets vita färja stäva in i hamnen på Ölands norra udde. Vi får vara med om sommarens jungfrutur mellan Sveriges största öar och ska fira midsommar på Sandkvie ställplats.

På kajen väntar folk från ett femtiotal fordon, representanter från Borgholms kommun och öländska turisambassadörer. Vi tar med oss feststämningen från hamnen och rullar ombord för att två timmar senare angöra Visby. Där strömmar ingen svensk folkmusik ur några högtalare, men dock möter oss en strålande sol dagen före midsommar i juni 2008. Vi är på väg till Sandkvie Ställplats som ligger sydost om Burgsvik, sju och en halv mil söder om Visby.

Jag kom i kontakt med Allan Larsson i samband med att han och hans hustru Kristina öppnade en ny ställplats tidigare på våren. När jag frågade vart man kunde fara på Gotland för att få ett lugnt men ändå traditionellt midsommarfirande, blev svaret "Kom till vår ställplats!".

Så vi tog Allan på orden och for till gården Sandkvie. När vi kommer på midsommarafton är det redan ett femtontal husbilar på plats, uppställda i två prydliga rader. Vädret är som hämtat ur en turistbroschyr för svensk sommar. Vi ser folk som sitter i smågrupper och äter sill och potatis, en och annan kall nubbe slinker nog också ner.

Sandkvie gård har i generationer bebotts av familjen Larsson. De låga vitrappade ekonomibyggnaderna från 1800-talet gömmer en stor trädgård bakom boningshuset, en sådan där trädgård som få en att tänka på barndomens sommarlov hos släktingar på landet. Här finns äppelträden, vinbärsbuskarna och de gröna jättegräsmattorna som är så härliga att springa barfota på. Det är här i Allans och Kristinas trädgård som midsommarfirandet sker. Efter lunchen kommer Allan och välkomnar alla att delta i klädseln av midsommarstången.

SP42 Sandkvie ställplats, Gotland

De välkända ringlekarna betas av i dansen runt midsommarstången.

Och plötsligt fylls gräsmattan av hinkar med blåklint, vallmo, blåeld och prästkragar.  Arbetet med stången blir ett trivsamt lagarbete med många glada tillrop, och fast många människor aldrig har sett varann tidigare utbreder sig genast en mycket familjär stämning. I bakgrunden ses Allan gå och mysa, då och då penslar han på lammet som roterar på grillplatsen. Kristina ordnar med kaffebordet. Om det är tur eller planering vet jag inte, men bland campinggästerna finns det två skönspelande damer, en med dragspel och en med gitarr. Och till tonerna av alla de gamla klassiska ringlekarna börjar så dansen runt midsommarstången. Inte förrän den viktiga raketen fyrats av välkomnas vi till kaffelångbordet och det dröjer inte länge förrän Kristinas jättejordgubbstårtor är ett minne blott.

Allan har senare berättat att min fråga om midsommarfirande födde tanken på en tradition för den nya ställplatsen. Och vår första midsommar på Sandkvie följdes ringdans och kaffekalas av en härlig middagsgemenskap med nygrillat lammkött.
- Att grilla lamm har blivit en tradition på gården, och nu är det extra roligt att mina campinggäster kan vara med och äta av det, säger Allan. Mellan sex och sju timmar tar det att få lammet genomstekt, sedan skall det trancheras och marineras.

SP42 Sandkvie ställplats, otland

Niclas Edh hjälper Allan Larsson att grilla lammet som skall vara färdigt till midsommaraftonens kväll.

Och medan arbetet med lammet pågår under de sena eftermiddagstimmarna får jag vara med i mitt livs första kubbmatch på Gotland. Om detta gammaldags spel har sitt ursprung på Gotland eller i Småland är en tvistefråga, men roligt är det! När skymningen stilla faller över en gammal, gammal gård möter jag den gotländska sommarnatten med ett leende.

Jag är säker på att  Sandkvie Ställplats kommer att vara full till brädden vid nästa års firande. Bäst är nog att anmäla sin ankomst.
(Ur H&C nr 6/2009)

 FAKTA:
SP42 Sandkvie Ställplats, Burgsvik, Gotland
GPS-koordinater: Latitude: N 57˚00'55,2" Longitude: E 18˚18'18,7"                                
Hemsida: www.sandkvie.com
Campingkatalogen: SP42 Sandkvie ställplats

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206