Skördefest för öga och gom

Skördefest för öga och gom

Snart pyntas bygdegårdar och kyrkor med markens gröda och trädens frukter. Ortsbor och utsocknes träffas för att glädjas över vad jorden gett. Oron för om det ska bli för torrt eller för regnigt har släppt. Även om det låter nostalgiskt i överkant så är det ändå verkligheten bakom de allt talrikare festligheterna.

Det kan vara en enkel träff i bygdegården eller Ölands storslaget fantastiska. Nånstans däremellan kommer det tredagarsfirande som Husvagn & Camping var med om i höstas i västgötska Hajstorp. Alla tre dagarna med lika många olika färdsätt de fyra kilometrarna efter Göta kanal mellan campingen i Töreboda och Hajstorp. En ljuvlig plats, uppskattad av kungar och filmproducenter.

Hajtorps kultur- och skördefest.

Härlig blomprakt på Hajtorps kultur- och skördefest.

I september blir eld, vatten, hemodlat och närproducerat åter ingredienser i en skördefest där som nog inte liknar någon annan. Det kändes nästan lite högtidligt när vi åkte hem till campingen med minitåget i nattmörkret. Fyra kilometers resa där tusen fladdrande marschaller bildade ett lysande pärlband mellan vattnet samt den minimala och högst tillfälliga "tågbanan". Det vill säga dragvägen efter kanalen. Ibland dök det upp bleka ansikten och svaga cykellysen framför oss. Tågförare Jonas Leijon fick sakta in eller stanna helt för att inte putta ner de mötande i vattnet. Vi var på väg därifrån; dom vi mötte på väg dit. Till Hajstorps skörde- och kulturfest.

Åka minitåg - inlånat från Hjo - var ett av de tre färdsätten man kunde använda. Det andra var med kanalbåten Bellevue, en behaglig tur i få knops fart. Det gick också att ta med cyklar ombord och trampa själv i ena riktningen. Tredje dagen cyklade vi de fyra kilometrarna. Framme i Hajstorp fanns ett överflöd av nyttigt, gott och färgrikt att fröjda gom och öga med. Så som det ska vara på en skördefest. Men det är i kvällsmörkret som festen får sin annorlunda profil tack vare kanalen. När tusen små och stora fladdrande lågor speglar sig i det stilla vattnet, när ljussättningar reflekteras mot honungsburkar och kravodlad potatis, då känns det nästan lite exotiskt.

Hajtorps kultur- och skördefest.

Eldar och marschaller är effektfulla inslag i festen.

Vi med campingfordon har det extra beviljat med två platser för övernattning i området. Den i Töreboda är ju, trots att den inte är så gammal, välkänd och uppskattad och kan rekommenderas. Men vill man bo alldeles i händelsernas centrum vid ett tillfälle som detta så finns det en liten och idyllisk ställplats i Hajstorp. Alldeles bakom "kanalstråket". För husbilar eller andra tunga ekipage är broinfarten dit från väg 200 Hova-Töreboda inte tillåten. Det är då bäst att ringa (se faktarutan) till Hajstorps café och vandrarhem både för att tinga plats och få tips om färdväg.

De gamla byggnaderna från kanalfartens storhetsdagar finns kvar och används under skördefesten. I mekaniska verkstaden smiddes det och i gamla snickerifabriken serverades gulaschsoppa med vin och öl bland hyvelbänkar och gamla träverktyg. Sågbacken hade blivit uteservering och de kvarliggande stockarna där såg ut att få vänta länge än på att gå igenom sågramen och bli till bräder... 

Husen har fått nya funktioner, men en gång var de livsviktiga för att kunna reparera och hålla kanalen och slussarna i skick. I juli 1956 blev det var extra snärjigt där. Natten mellan den 29 och 30 juni gjorde nämligen kanalångaren Ariadne kaffeved av två kanalportar när hon plötsligt gick framåt med full fart istället för att lugna ner sig. Efter två veckors treskiftarbete hade 25 man fått slussarna farbara igen. Men Ariadne gjorde sin sista säsong och blev skrot sen.

Flitig på kanalen under skördefesten var inlånade fem hästars ångslupen Forsvik, som i vanliga fall kör turister på sjön Viken. Får ta 12 passagerare och såg onekligen liten ut vid sidan av Bellevue. Men hon gjorde bra reklam för sig, släppte ut väldiga ångmoln och tutade i lur så man kunde tro att det var ett betydligt större skepp som förirrat sig upp i kanalen. Är man byggd 1867 och Sveriges äldsta ångslup i original, har man rätt att vara lite kaxig av sig.

Det fanns också annan nostalgi i original. Veteranbilar som ofta ses på olika tillställningar i Västergötland. Intresset är stort där. Till Hajstorps skörde- och kulturfest kom bortåt ett femtiotal ekipage med ljuvliga former och blänkande krom. Gamla bilar som räddats till eftervärlden får nog anses ha minst lika hög kulturstatus som många av den nya tidens kulturklassade extrema påhitt.

Så var det det här med kungarna och filmproducenterna. Lite i skymundan på kanalområdet står en sten som minner om två kungars besök här. År 1822 kom Karl XIV Johan hit och invigde västgötadelen av Göta kanal. Att man valde Hajstorp visar att det var en ort av stor betydelse i kanaltrafiken. Hundra år senare var Gustav V med på kanaljubileet och även det besöket finns dokumenterat på stenen. Filmen Kanalkampen 2 med Loffe Carlsson och kompani spelades till stora delar in i just Hajstorp. Men det har inte huggits i sten - ännu.

Det gamla hamnmagasinet var tävlingsarena för skördefestens grönsakskonstnärer. Av morötter och tomater och äpplen och brysselkål och.. ja, av allt som kan växa i den västgötska jorden, hade gjorts underbara kompositioner i den mogna årstidens alla färger. Helt osannolikt! Och mitt i härligheten låg han som symboliserade ursprunget till allt detta - bonden. Gummistövlarna från Granngården satt fortfarande kvar på fötterna, näsan låg tryckt mot markens gröda. Lycklig över att ladorna äntligen var fyllda hade kan kastat sig raklång framstupa i sädesbingen med en flaska Västgötasnaps inom bekvämt räckhåll. Eller om det var Östgöta Sädes.
Men han var det enda som inte var äkta här.
(Ur H&C nr 9/2009)


Fakta:

Hajtorps Kultur- och skördefest
Hemsida: www.skordefestnorraskaraborg.se
Tel. 0506-10114, 0506-10590


Campingplats
FC395 Töreboda camping & bad
www.torebodacamping.se
Tel. 0506-10101

Ställplats
SP175 Hajstorps café och vandrarhem
www.hajstorp.com
Tel 0506-130 50

Hajtorps kultur- och skördefest.

Töreboda camping sedd från däcket på Bellevue.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206