Konstverk på minivulkan

Konstverk på minivulkan

Publicerad

Fyrahundratjugofem, fyrahundratjugosex, fyrahundratjugosju. Puh, äntligen uppe vid landets märkligaste konstmiljö. Konst på Hög.

Så var det tänkt att reportaget skulle börja. Men det blev inte så. Istället för att kämpa oss uppför Sveriges längsta trätrappa tog vi bilen. Arton procents stigning och kurvor så tvära, att man nästan möter sig själv. Ändå är vi på Närkeslätten, som ju ska vara platt som en pannkaka.

Att i Kvarntorp strax utanför Kumla få köra med alpteknik upp till hundrametersnivån är i sig en sensation. Men det är inte ett berg vi kommer upp på utan något mycket märkligare. Eller värre. En brinnande och svavelluktande askhög av jätteformat, en vulkan i miniatyr. Strax under ytan 500 grader varmt och förbjudet att gå ut på en del områden. När regnvatten tränger ner till den glödande massan, stiger vit ånga upp. Ibland öppnar sig nya oväntade kratrar. I fjol fick besökarna av den anledningen vänta tre veckor extra efter planerad öppningstid för att inte riskera liv och hälsa här.  

Vi trampar omkring på 40 miljoner kubikmeter glödande aska. Rester av Östernärkes alunskiffer som under andra världskriget skulle ge drivmedel till våra bilar sen importen strypts. Som mest var årsproduktionen 100 000 kubikmeter olja och högen med 600 grader varmt skifferavfall bara växte. I oktober 1966 slog man igen för gott. Det enda som finns kvar är en tom bensinpump. Den är nu uppgraderad till skulptur.

Glödhögen försökte man ta död på eftersom den både rykte, luktade illa och var livsfarlig att beträda. Den dränktes i enorma mängder vatten - och svarade med att fräsa och ge ifrån sig kolossala ångmoln. Men brann oförtrutet vidare och luktade svavel. Då kläcktes den vansinniga idén att istället för att förbjuda folk att gå dit, skulle man göra raka motsatsen. Få högen säkrare och göra den till en turistattraktion som man var ensam om i landet. Det lyckades,varje år kommer 30 000 besökare. En miljöförstöring av väldiga mått fick ett oväntat och lyckligt slut.

Under oljeepoken liknade bygden det vi sett på filmer från ryska Murmanskområdet. Svart, avlövad, döda träd upp till någon mils omkrets. Plogar och traktorer rostade sönder, bondgårdarnas silverskedar, som skulle vara hemgift när döttrarna gifte sig, svartnade. För rättvisans skull byggdes då höga skorstenar som fördelade röken så att man även borta i Västerås och Eskilstuna kunde få del av dofterna. En blandning av ruttna ägg och sulfitfabrik, säjer de som minns. Eller om det var sulfat.

Det är märkligt att strosa omkring uppe på platån bland ett tjugofemtal konstverk, skulpturer, installationer eller vad nu allt ska kallas. Heter man dessutom Johansson kan man känna sig extra hedrad. Redan nere från Rv50 glänser mot högens grönska ordet "Johansson" i tio meter höga stålbokstäver. Det är Hollywoodinspirerat och konstnären Peter Johanssons hyllning till alla som heter så. Inklusive sig själv. Det är samma Johansson som klädde in hembygdsmuseet i Nässjö så att det såg ut som en moské.


Konst på hög.

Parkerar gör man på 100-metersnivån nedanför Lars Vilks konstverk.

Överblivet rivningsvirke har upphöjts till konstnärsmaterial. Kumlabon Olle Medin byggde en ark av det, stor som ett hus och nu använd för utställningar. Den balanserar alldeles vid branten i väntan på syndafloden. Lars Vilks har på välkänt manér åstadkommit ett jätteplockepinn som väcker de vuxnas debattglädje och barnens upptäckarlust. De senare har det väl förspänt här uppe; håller man dem borta från de heta sprickorna så finns det mycket att göra. Till exempel ta sig in och ut i tegeltornet genom en smal springa i väggen. Det verkar omöjligt, men vi såg ingen som fastnade.

På en grön bersåbänk sitter konstnärerna Karin Broos och Lars Lerin i full skala och övertygande naturtrogenhet. Bredvid står skaparen själv, Marc Broos - lika porträttlik även han - och skuggar med handen ut över skulpturparken. "Var är konstverket" heter konstverket. Ironi eller? Kropparna är gjutna i silikon och hårdgips samt fyllda med betong. För att få anletsdragen naturtrogna fick de tre underkasta sig att med slutna ögon få en gjutmassa över ansiktet. Ögonen gjordes sen separat.

Inte underligt att Kvarntorpshögen blivit klassad som "En av Sveriges 100 märkligaste sevärdheter".


Fakta Konst på hög
Öppettider: Vägen upp på Kvantorpshögen är öppen 1 juni-31 augusti kl 10-20 samt lördagar och söndagar i september.

Avgift: Ingen.

Att tänka på: Har man husvagn på kroken är fyrhjulsdrift att rekommendera. Övriga tider i september kan bomnyckeln få lånas i Kumla turistbyrå, Parkgatan 14 (biblioteket), tel 019-58 81 06. www.kumla.se.

Andra sevärdheter i Kumlabygden: Sannahed, Sveriges största mötesplats för militärer på 1800-talet. I Hällabrottet inte långt från Kvarntorpshögen finns Stenarbetsmuseet. En gång i tidenlåg här Sveriges ledande stenhuggeri. Allra mest förknippat med Kumla är dock Fängelset, som emellertid inte är tillgängligt för turister. I varje fall inte utan att ha särskilt kvalificerat sig härför.
Vintertid kan man åka skidor vid och på Kvarntorpshögen där det också finns en lift. I två f d skifferbrott nedanför högen, nu kallade Nordsjön och Söderhavet, finns bad samt gratis (!) ädelfiske.

Camping i Kumla: Begränsade på grund av badhusbygge. Tillfällig camping (cirka 12 platser) erbjuds dock på den vanliga campingen vid Djupadalsbadet.

FC415 Kumla Golf Camp, Högtorp. Tel 019-58 70 80, www.kumlagk.se. Även icke-golfare välkomna.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206