Äventyrscamping med guldvittring

Publicerad: 2011-11-29   Uppdaterad: 2011-11-30

Skulle det locka med lite äventyrscamping? I så fall behöver du inte bege dig till Alaska, det räcker med ett stenkast från husvagnsstaden Dorotea för att få lystmätet stillat. Bara tanken att vaska guld får oss att känna välbehag. Inte för att vi i vår vildaste fantasi tror att vi ska finna källan till evig...

Skulle det locka med lite äventyrscamping? I så fall behöver du inte bege dig till Alaska, det räcker med ett stenkast från husvagnsstaden Dorotea för att få lystmätet stillat.

Bara tanken att vaska guld får oss att känna välbehag. Inte för att vi i vår vildaste fantasi tror att vi ska finna källan till evig rikedom, utan mer för känslan att få vara med om ett äventyr av klassiska mått. Som ledsagare har vi Björn Uglem. En vildmarksmänniska med 16 års erfarenhet av guldletande i Alaska.

Vi tar plats i hans gamla Suzuki Samuraj. Samtidigt som vi rullar iväg mot äventyret nämner han att när man letar efter guld kallas det ”prospecting” och följaktligen kan vi nu alltså kalla oss ”prospectors”.
– Bilen är specialutrustad med en fast och en flyttbar vinsch som ligger i lastutrymmet. Det ska mycket till om vi ska köra fast och bilen är faktiskt så lätt att två starka karlar kan lyfta den vid lindrigare fastkörning, säger Björn Uglem och spänner sin ena biceps.
Efter en halvtimmes bilfärd bär det ut i terrängen, självklart har vi alla tillstånd som krävs och i lastutrymmet har vi all slags utrustning som behövs. Inte bara för att ta sig fram, utan även för riktig vildmarkscamping.

– Vi spänner upp en presenning och sover under den när vi övernattar, upplyser Björn Uglem samtidigt som han förklarar att renskinn och sovsäckar gör övernattningen skön och behaglig.
Björn är mycket förtegen om var vi befinner oss när vi når slutdestinationen. Vi slår läger och efter introduktionen påbörjar jag min ”prospecting” med vetskap att på denna plats har han funnit guld tidigare. Men han vill inte avslöja hur mycket.
–    Det är hemligt, säger han och ler brett.
Vaskpannan och vaskrännan åker fram, gummistövlarna åker på och likaså ett preparat som håller myggorna på avstånd.

Tålamod är en dygd och precis som under en älgjakt får man vackert vänta på framgång. Men trots den lugna, nästan sävliga sysselsättningen rusar timmarna fram och mörkret börjar falla.
– Hittar du något guld, ropar Björn samtidigt som han gör upp lägerelden.
– Det vill jag inte svara på, det är hemligt, svarar jag.
– Du lär dig snabbt hör jag, skrattar Björn.
Vid lägerelden runt vår boning fullbordas sedan livskvaliteten med en riktig guldgrävarsupé.
– Det blir torkat bäverkött och kaffe, svart som tjära, säger Björn.
 Om det smakade mumma låter jag vara en hemlighet, precis som min eventuella träff av en guldåder.  Men en sak är säker – det här är vildmarkscamping när den är som allra bäst.

FAKTA
Avaträsk i Jämtland
Öppettider: Överenskommelse med guiden Björn Uglem.
Kontakt: Björn Uglem Äventyr, 070 – 31 41 511, bjorn110@telia.com, www.bjornuglemaventyr.se.
Kuriosa: Björn Uglem har rest och vaskat guld i Alaska under 16 år. Han har även tillgång till en inmutning utanför guldstaden Nome vid Berings sund i nordvästra Alaska.
Parkering: Helt ok, på privat tomt.
Pris: Enligt överenskommelse.

Närliggande campingplatser:
FC52 Doro Camping Lappland, Storgatan 1, 917 31 Dorotea. Tel: 0942 – 102 38. Webb: www.dorocamp.com. Öppet: 1/1 – 31/12.

FC1 Kilvamma Camping, Kilvamma 120, 830 80 Hoting. Tel: 0671 – 401 00. Webb: www.naturcamping.se. Öppet: 1/6 – 31/8.

Z10 Hotings Camping, Västra Hoting 325, 830 80 Hoting. Tel: 0671 – 102 48. Webb: www.hotingscamping.se. Öppet: 1/1 – 31/12.

Foto: Mariana Lindblom Uglem

Rulla till toppen