Svängigt, blommigt och tossigt i Tomelilla

Publicerad: 2015-05-27   Uppdaterad: 2023-04-18

  Tomelilla är som den perfekta husvagnen, liten på utsidan men med ett rymligt inre. Trots stadens ringa storlek finns här massor att upptäcka och uppleva. Russinet i kakan är Tosselilla sommarland.  Tosselilla sommarland är Skånes största nöjespark. Det är en jättelik anläggning, med mängder av aktiviteter för alla åldrar och smakriktningar. Och när väl...

 

Tomelilla är som den perfekta husvagnen, liten på utsidan men med ett rymligt inre. Trots stadens ringa storlek finns här massor att upptäcka och uppleva. Russinet i kakan är Tosselilla sommarland.

 Tosselilla sommarland är Skånes största nöjespark. Det är en jättelik anläggning, med mängder av aktiviteter för alla åldrar och smakriktningar. Och när väl inträdet är betalt är det fritt fram bland aktiviteterna. Tivolidelen rymmer, som namnet antyder, en rad olika åkattraktioner. Mest för den yngre generationen, som sig bör, men erbjuder också en och annan attraktion som kan få oss äldre  att kippa efter andan. Sommarleken består mest av hoppkuddar och klätterborgar, men även kanoter, tramp- och roddbåtar.

Det verkligt stora Vattenlandet skänker oss gäster både spännande upplevelser och behaglig svalka, i alla fall när solen bränner från en molnfri himmel som vid vårt besök. Nio pooler finns på plats – med 13 nedfarter av olika svårighetsgrad. Lite stillsammare för de allra yngsta, medan de lite äldre kastar sig närmast dödsföraktande utför Tossestupet eller håller till i det nybyggda Tosseplasket, där vattenlekarna kombineras med olika klättringsaktiviteter. Och säkerheten känns betryggande med vakter vid poolerna och besökare som tar hänsyn till varandra.

Majken, en helt orädd treåring i vårt sällskap, trivs som fisken i vattnet och fixar det mesta på egen hand – även om vi naturligtvis hela tiden håller ett vakande öga över hennes framfart och finns på plats där  rutschkanorna slutar med lite för djupt vatten för henne. Tarzanskogen erbjuder två längre klätterbanor, en för barn och en för äldre. Verkliga utmaningar! I samma område finns också ett klätterberg för äldre besökare, liksom en klapp- och kramvänlig djurpark, minigolf och guldvaskning – där det funna ”guldet” kan bytas mot en ”Tossemedalj”. Kul på hjul är som namnet antyder en avdelning där motorfrälsta kan stilla sitt behov. Elbilar för de allra minst, mini-gocart (minilängd 1,25 meter) för de lite äldre och riktiga gocarts för de äldsta. Bumperbåtar, med brummande motorer och krockvänligt skrov hör också till.

Men det allra bästa med Tosselilla är att allt är så välordnat och genomtänkt. Som detta med iordningställda matplatser och tända grillar för de besökande barnfamiljer som vill hålla koll på semesterkassan och fixa en ordentlig måltid på egen hand. Ett perfekt arrangemang – inte minst eftersom det också finns möjlighet att köpa mat på plats! Kort sagt: Tosselilla imponerar!

Var: N55 33 25  E13 54 43
Hemsida:
www.tosselilla.se

Hasse & Tage – museet
Under 70- och 80 – talen spelade mångsysslarna Hasse Alfredsson och Tage Danielsson in ett flertal filmer i trakterna kring Tomelilla. Filmer som blev stora succéer och placerade Tomelilla på den svenska och internationella filmkartan. Mest kända är nog Picassos äventyr och Den enfaldiga mördaren, två diametralt olika filmer som, om inte annat, visar på den oerhörda bredd dessa båda giganter hade i sitt skapande.

Vad är då mera naturligt än att ett museum över deras gemensamma gärningar öppnar just här i Tomelilla? Ett museum som ryms på 15 kvadratmeter, tar emot åtta besökare i taget och som begränsat deras närvaro till 30 minuter! På plats möts man av monitorer med klipp från filmer, böcker, revyer och rader av föremål som kan relateras till deras produktioner. Och naturligtvis finns en blommig falukorv på plats – med musik och allt – liksom en plirande rumpnisse.

Var: Centrala Tomelilla 
Hemsida:
www.hasseotagemuseet.se

Svängigt, blommigt och tossigt i Tomelilla
Christinehofs gamla alunverk gjorde ett ganska blekt intryck på oss, men den bredvidliggande lilla kaffestugan, inramad av sommarblomster, var en verklig fullträff.

Christinehofs ekopark
Christinehofs slott, byggt i karolinsk stil och med anor från mitten av 1700-talet, var landets första slott som öppnades för allmänheten. Idag är slottet fyllt av allehanda aktiviteter för såväl barn som vuxna. Själva är vi på plats för att ta en titt på slottets ekopark. Fyra  vandringsleder av varierande längd och inriktning utgår från slottsparken. Vi väljer att vandra Borstakärrs våtmarker, en slinga på knappt tre kilometer och som även kallas ”Sinnenas stig”.     

    Sinnenas stig drar fram genom en fantastisk ek- och bokskog som  omgärdar de många öppna vattenytor som återskapats i området. Idyll är bara förnamnet! Sex stationer finns längs slingan, uppbyggda som namnet antyder kring våra fem sinnen, och med namn som Den pratsamma boken, Den smakrika eken och Doftande död. Vi luktar, lyssnar, känner, smakar och ser på naturens under. En perfekt runda för familjer med vetgiriga barn.

Var: N55 42 59  E13 57 41
Hemsida:
www.christinehof.nu

 Tomelilla kulturhus
I anslutning till stadens bibliotek finns idag en storslagen konsthall ett jazzarkiv med 14000 skivor på plats. Själva väljer vi att sätta oss ner i de bekväma fåtöljerna med en tidning från bibliotekets läsrum i hand och bara njuta – medan Lester Youngs tenorsaxofon sopar bort varje antydan till semesterstress. Visst stressar vi väl alldeles för mycket under semestern?

Var: Centrala Tomelilla
Hemsida:
www.tomelilla.se/turism

 Hallamölla vattenfall
Efter en kort promenad från bussparkeringen når vi fallet och den lilla kvarnen – med en intakt inredning från 1850. Med sina 23 meters fallhöjd är Hallamölla Skånes högsta vattenfall och vattenmängden är imponerande – även så här i början av augusti. Möjligen kan man se detta som en indikation på det väder som rått under juli 2011 här i landets södra delar.

Var: N55° 42′ 32″  E14° 00′ 47″

 

FAKTA TOMELILLA
Hemsida www.tomelilla.se/turism/

Campingplatser i närheten:
Bäckavallens Camping
Hemsida: www.husvagnochcamping.se/campingkatalogen/FC509

Svampacampingen
Hemsida: www.husvagnochcamping.se/campingkatalogen/FC182

Väla Camping
Hemsida: www.tomelilla.se/turism/boende/camping/

Missa inte ..
– att beställa tid för besöket i H&T:s museum.- en promenad i Kronvalls slottspark.
– att ta med fikakorg till Ekoparken och Hallamölla.
– att släppa loss och ha barnsligt

Rulla till toppen