Lugn och vildmarkskänsla i Stöten

Lugn och vildmarkskänsla i Stöten

Publicerad

Hoppsan, jag har sovit i tio timmar, utbrister jag när jag gnuggat sömnen ur ögonen och fått syn på klockan. Vi har sovit vår första natt på Stötens Camping i Sälen. Du som har varit på fjällsemester blir inte förvånad, den friska luften gör gott på många sätt. Att sova som en bedövad är en klassiker.

Om du, som vi, spontant vill ta ditt fritidsfordon och dra iväg till bra svensk skidåkning, kan vi tyvärr konstatera att det är svårt att hitta närliggande campingplatser. Visst finns de, men oftast måste du boka långt i förväg, eller så erbjuder de bara plats för säsongsgäster. Nu talar jag om campingplatser som ligger någorlunda nära våra större skidanläggningar. På Stötens Camping var det lätt att hitta plats.

Infarten kantas av lyktstolpar av gammaldags modell, snön vilar tung på granar och tallar och den inbjudande åsynen höjer våra förväntningar. Det är första veckan i februari och vi skänker en tacksamhetens tanke till väglaget som varit på vår sida. Det är bara de sista 3,5 milen från Sälens by som varit lite halkiga av och till.

Campingen är lättillgänglig med plana rymliga tomter. Jag kan lätt föreställa mig att här är lika vackert på sommaren, för platsen ligger på stranden till Görälven. Det är inte många kilometer bort som Görälven blir Ljörälven, helt enkelt för att den då flyter fram i Norge.

Vi förstår snart att campingen har sin storhetstid på sommaren, då receptionen är full av fiskeutrustning och allehanda information för fiskare. Men vi är välkomna, det kan vi läsa på dörren. Det är bara att ta sig en plats och hämta nyckel på anvisat ställe. Jag slås av hur enkelt det är att komma norrut i Sverige, man litar på folk. Det är ingen lyxcamping, men servicehuset är välstädat och erbjuder traditionell campingservice.

Bild 310131

Servicehuset på Stötens Camping är enkelt men fyller sin funktion.

 

Peter Löfstedt, som köpte anläggningen för tre år sedan, berättar om djurlivet. Han har nyligen sett kungsörn och säger att en vargfamilj ofta stryker omkring i området. Sommartid lär det vara gott om björn.

Det är drygt två kilometer till Stötens Skidanläggning och vi beslutar oss för att första besöket får bli till fots. När vi kommer upp på landsvägen ser vi att det finns en busshållplats och att det går en ordinarie buss mellan Sälen och Stöten, ett trevligt alternativ om man vill göra en utflykt. Halvvägs upp, jag säger upp för att det är uppför hela vägen till anläggningen, finns första parkeringsområdet och liftarna till Stötens två brantare nedfarter. Vi är vid Branta Torget som också har ett café och en restaurang som heter Lyan Bar & Kök. Den sistnämnda erbjuder även hämtpizzor.

Åker man slalom behöver man bara fara cirka en och en halv kilometer från campingen och parkera här, för att ta sig in i liftsystemet. Totala pistlängden är 35 kilometer. Fast du skall veta att det inte heter Branta Torget för inte, backarna här är rejäla utmaningar. En av dem heter Älvan och har fått vara arena för Sveriges elit i SM i storslalom. En av de senaste vinnarna är Jessica Lindell-Vikarby. Även telemarksåkare uppskattar Älvan.

Bild 310130

Promenaden fortsätter via Ranch Camping som ser jättefin ut, men här finns bara säsongsgäster och det är smockfullt. För gästerna på Ranch Camping är det tillrättalagt med både en släplift och skidspår som passerar utanför. Det finns även en vallningsbod i anslutning.

Vi följer nämnda släplift och kommer upp på Skidtorget. Runt Skidtorget ligger flera faluröda byggnader. Varje fjällstation med självaktning erbjuder butik med skidkläder och tillbehör, skiduthyrning, skidskolor, barnpassning, restauranger och livsmedelsbutik. Och det är också precis vad som döljer sig bakom de röda väggarna runt Skidtorget. Därtill får man inte glömma ett ganska nytt äventyrsbad.

En säsong i Stöten börjar oftast runt 10 december och slutar i mitten/slutet av april. Sedan är anläggningen stängd. Men år 2010 skall en 18-håls golfbana stå färdig och då blir det kanske annorlunda.

Det var 1976 som två herrar, Torsten Widing och Bertil Lind, beslöt sig för att utvidga skidåkningen för slalomåkare i Sälens fjällvärld. Man visste att den 850 meter höga Granfjällstöten vid norska gränsen skulle kunna ge bättre utmaningar än de hittills använda fjällen. Idag finns här 18 liftar, den största är en sexstolslift som tar sin början vid Skidtorget bredvid den kända World Cup-backen där Alberto Tomba en gång tagit hem en världscupseger.

Bild 310129

En jätteairbag var förra säsongens hetaste nyhet i Stöten.

 

Det är februari 2009 när vi besöker Stöten och vi får beskåda "årets nyhet" nummer ett. Det är en femton gånger nio meter stor uppblåsbar jättekudde som placerats nedanför en hoppramp i World Cupbackens nedre del. Här kan blivande freestyle-åkare göra sina första saltomortaler och landa mjukt.

Bild 310128

Vargy heter barnens egen maskot som ofta syns i barnbackarna.


Det tredje torget i Stöten heter Soltorget och här träffar vi Vargy, lurvig och grå kommer han emot oss. Kanske ser han, den lille publikfriaren, kameran om halsen på maken. Eljest är han förstås på plats för att roa barnen. Ibland får han sällskap av "Byggare Bob". Ja, det är riktigt rart i barnområdet, och ungarna är som små karameller när de susar ner i "mormors störtlopp", "mammabacken" och allt vad de heter.

 

Här kan barn få lära sig att köra miniskoter, åka hundspann, tävla om "Vargklubbstrofén", gå på barnens "After Ski" och mycket mera. Men allt kostar pengar. Det är ändå en tröst att man infört "delat skidpass", det vill säga liftkort som gäller för både mamma och pappa, så att man kan åka halva dagen var. Det gjorde man allt förr också, men då var det inte riktigt legitimt.

Bild 310127

Vindskydd och grillar finns på plats vid Soltorget.

 

Att ta sina längdskidor och ge sig ut i den storslagna vildmarksnaturen är dock kostnadsfritt. Det finns preparerade spår i längderna tre, fem och sju kilometer. Det kortaste är upplyst till klockan 23.00 på kvällarna. På högsäsong är det även spårat ner till Stötens Camping.

För dig som tycker om att gå på tur kan jag verkligen rekommendera en tur över fjället ner mot Tandådalen. Man köper en enkelbiljett vid Soltorget och tar Långliften upp och sedan har man ett litet stycke att "klättra" innan man kommer på en rösad led (Kungsleden) som går via Närfjällsstugan och sedan på skrå utför berget.

Det är en fantastisk tur på cirka 15 kilometer, som förstås kräver en rejäl matsäck och solglasögon om vädret är på topp. Det är på inget vis någon otäck skidåkning eftersom spåren följer bergskanten. Vi har gjort den här turen vid flera tillfällen men vi har alltid tagit ordinarie buss tillbaka till Stöten.

Jag nämnde äventyrsbadet som ligger vid Skidtorget och jag måste förstås tillägga att här även finns tillgång till hälsobad, massage, skönhetskurer och bastu. Att kosta på sig spaupplevelser har ju blivit tidens melodi. Ja, man kan kosta på sig i Stöten om man vill, det finns exempelvis nio olika restauranger och flera erbjuder någon form av underhållning när kvällen kommer.

Själv vet jag inget bättre än att få krypa in i husbilen (och före den, husvagn sedan 1970-talet) efter en dag på skidor. Att få laga lite god mat och sitta och mysa en stund innan tröttheten kryper på en som ett klubbslag. Det är riktig lycka!

 

Några saker att tänka på:

1. Går du på tur, så gör det med en fjällkarta i fickan. Vädret ändrar sig väldigt snabbt och det kan bli problem med sikten.

2. Kolla fjällvädret innan dagens skidåkning, tel. 0771-23 11 23.

3. Om det blåser sju meter per sekund (vilket är vanligt) och det är fem minusgrader, så blir den verkliga köldupplevelsen som om det vore 17 minusgrader.

4. En extra elektrisk värmekälla är bra att ha i reserv om det blir något problem med exempelvis gasolanläggningen.

5. En snöskyffel och gärna lite sand är inte fel att ha med.

Mer information
Stötens Camping
Hemsida: www.stoten-camping.se
Tel. 0280-850 11

Stötens Skidanläggning
Hemsida: www.stoten.se
Tel. 0280 - 750 00

Sälens Turistbyrå
Hemsida: www.salen.se
Tel. 0280 - 187 00

Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206