Camping och skidåkning i Bergslagen

Camping och skidåkning i Bergslagen

Publicerad

Sätter du tummen mellan Örebro och Borlänge på kartan, hamnar den på Kopparberg i Bergslagen. Sex kilometer norr om Kopparberg ligger Gillersklack där du hittar såväl camping som skidliftar och preparerade skidspår.

När vi tagit av från riksväg 50 stegras förväntningarna med tavlorna som med jämna mellanrum talar om, att nu är det bara "så" många meter kvar till Klacken. Snön vilar tung på skogen längs vägen och vi tycker nästan det ser ut som om grenverken bugar för oss. Vi kör förbi en frostig gärdesgård som majestätiskt skyddar en liten röd torpstuga. Hänförda av de vackra vintermiljöerna kör vi sakta upp till Klackens Fritidsanläggning som efter cirka 1,5 kilometer ligger framför oss.
I ett lågt långsmalt rött hus döljer sig reception, restaurang och en badanläggning.

En viss förvirring råder vid vår ankomst, det brukar aldrig komma någon oanmäld, säger man. Fast visst är vi välkomna, jo det stämmer att det finns gott om rörliga platser, något som vi tidigare förvissat oss om. Och efter en stund får vi även hjälp med att bli installerade på en sådan, den skulle bara snöröjas först.

Klackens topp ligger 408 meter över havet. Normala vintrar kan här vara rejält med snö, men det är ingen snögaranti, och funderar du på att fara hit så ring och kolla först. Ja, det verkar som om man över huvud taget gör bäst i att anmäla sin ankomst.

Klacken

Lunch i det fria på Klackens camping.

Campingen består av flera terrasser på sluttningen nedanför huvudbyggnaden, och platserna är både jämna och rejält tilltagna. Det är lätt att säga att det är en sällsynt vackert gjord camping, och jag kan väl tänka mig att den kommer till sin rätt även på sommaren. Servicehuset vid den här delen av campingen är enkelt men välstädat. En dusch på respektive dam- och herrsida är kanske i knappaste laget, men får ett plus för att den är avgiftsfri.  Köket är nyrustat och fräscht och här kan du förutom diska även laga eller värma din mat.  

Vid ankomsten får vi frågan om vi vill stå nära liftanläggningen eller spårcentralen. Vi väljer det senare, efter som vi helst åker skidor på längden. När vi senare besiktigar området vid liftarna, kan vi konstatera att campar du här bor du verkligen på första parkett. Däremot är inte tomterna lika välplanerade som de som ligger nedanför huvudbyggnaden.
-  Det är perfekt, barnen håller på att åka pulka tills de stupar i säng, säger en mamma lyriskt, och påpekar att det är bra att det även är kvällsbelysning på en av backarna.

För dem som vill åka slalom och bor på vårt område finns en 750 meter lång släplift som underlättar transporten. När jag talar om slalom och liftar är det viktigt att påpeka, att det inte på något vis handlar om ett alpint område för vana slalomåkare. Men det finns två bygelliftar, en längre knapplift och en kortare för barnen. Och det torde vara ett alldeles utmärkt utbud för en småbarnsfamilj. När vi senare pratar med en holländsk familj förstärks detta antagande. De berättar att de återvänt med sin husvagn i 26 år, och att det framför allt var när barnen var små som man lärde sig att uppskatta Klacken.

Vi stiger in i en timrad röd stuga vid foten av backen. I en järnkamin sprakar en värmande brasa och här finns ett café. Går vi upp för den nötta trätrappan möter oss en rejält tilltagen storstuga med robusta möbler, där man kan äta medhavd mat. Lite närmare campingdelen som ligger vid liftarna står ännu ett rött hus och här kan man hyra skidor och köpa liftkort. På sportlovsveckorna anordnas skidskola.

Klacken

De fina längdspåren runt Gillersklack är väl värda att utforska.

För längdskidåkare finns utmaningar på alla nivåer, och det finns 28 kilometer spår i terrängen runt omkring. Det kortaste och "snällaste" är grönt och mäter 1,5 kilometer. Spårcentralen bakom receptionen ligger precis där Bergslagsleden passerar.

Närområdet runt Gillersklack exploaterades för ett antal år sedan, var tanken att det skulle bli en plats för invånarna i Ljusnarsbergs kommun att tillbringa sin fritid på. Därför anlades också ett fint badhus med bland annat en 25-metersbassäng. Som notorisk motionssimmare blir jag lycklig när jag upptäcker att man faktiskt kan avsluta dagens skidåkning med att både simma, basta och ta ett masserande bubbelbad. Det finns även solarium, barnpool och en rutschkana.
Simhallen får högsta betyg, men restaurangen mitt emot kan jag inte bedöma. Det beror helt enkelt på att den är tillfälligt stängd på grund av en reparation. Genom fönstren ser vi dock att det ser fräscht och trivsamt ut.

Det vilar ett lugn över fritidsanläggningen vid Gillersklack och jag är inte förvånad över att det finns broschyrmaterial på både tyska och holländska. Det är säkert tillströmningen av utländska gäster på sommaren som gett nuvarande ägaren idén att göra ett älghägn. Det invigdes 2008 och vintern ett år senare vid vårt besök strosar tre välmående älgar runt i hägnet. Kanske är de fler idag, för då trodde man att minst en av de båda älgkorna var dräktig. På sommaren arrangeras guidade turer i hägnet men på vintern får besökare endast delta vid utfodringen.
 (Ur H&C nr 1/2010)

Klacken

Älghägnet på Klacken är spännande och på vintern kan man närvara vid matningen.

FAKTA
Klacken Fritid & Konferens, FC82
Box 103, 714 22 Kopparberg
Tel. 0580-125 00
Hemsida: www.klacken.com

Antal platser:150

Tyck till om Klacken här!

On
Off

9 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206