Holland - ett familjeparadis

Holland - ett familjeparadis

Publicerad

Camping med ett eget nöjesfält, ett jätteakvarium som du kan gå rakt igenom och restauranger som bara serverar pannkakor med sylt och grädde. Det och mycket annat fick Catharina Höglund uppleva under sin resa i Holland.

Barnen sitter med klotrunda ögon på plankan i båten, en sorts korsning mellan en eka och kanot. Hur min landkrabba till man ser ut kan ni nog förstå, när mannen på kajen böjer sig ner och med en knyck drar i gång båtmotorn och vi far iväg. Det visar sig dock snart vara anvisat åt vilket håll båten skall styras och farten är behaglig.

Bild 309161

I Giethorn kan du prova på att vara gondoljär.


Vi glider fram på den smala svarta kanalen och vi kan sträcka ut våra händer och nästan nudda vid blomsterprakten runt de pittoreska husen, vars välvda halmtak skyddar mot sol och regn. Gång på gång far vi dessutom under små svarta gångbroar av trä. Vi befinner oss i en labyrint av kanaler och bitvis känns det som om vi åker genom en sagovärld.

Så här var det första gången vi kom till Giethoorn. Nästa gång visste vi direkt varför det låg hundratals båtar vid kanalerna och då visste vi också att det bara var att parkera där man blev anvisad plats, för detta är en sådan annorlunda och populär sevärdhet att det nästan alltid är fullt med turister.

Nu är vi här för tredje gången och kan bara lugnt konstatera att den pittoreska byn med sina 2 500 innevånare fortfarande till stor del lever på att hyra ut båtar till turister som sedan får fara runt på "bygatorna".

Den här gången nöjer vi oss med att gå till fots längs kanalerna, slinka in i en och annan souvenirshop och vänligt avvärja alla de båtuthyrare som ideligen erbjuder oss att ta en tur. Vill man inte själv vara styrman finns det större båtar där man bara är passagerare.

"Vilket favoritland har ni, och har ni någon favoritcamping?" frågar ibland folk som vet att vi ofta rest och campat i Europa. Med många goda erfarenheter är det nästan omöjligt att svara på sådana frågor, men vi har haft ett konsekvent svar på en frågeställning, och det är vilket europeiskt land som är roligaste att resa med barn i. Svaret har varit Holland. (Jag skriver Holland som vi vant oss vid i Sverige fast det korrekta namnet förstås är Nederländerna.)

Det var framför allt på 1970- och 80-talet som vi reste med våra egna tre barn och upplevde holländarnas fantasi och barnvänliga inställning.
-Tänk om inte alla våra tips håller längre?, sa jag en dag till maken. Och frågan blev upprinnelsen till den här Hollandsresan.

Bild 309162

Frisörsalong från


Efter återseendet med kanalstaden Giethoorn tar vi sikte på staden Enkhuizen som du finner direkt när du farit över den södra vallen vid Ijsselmeer. En gång var detta en viktig hamnstad. Holländarnas kamp mot havet gjorde att de år 1932 byggde Aufsluitdijk som är den norra vallen och därmed bytte nordsjöfjorden Zuiderzee namn och blev Ijsselmeer.

Vallarna är mäktiga byggnadsverk och för vuxna och lite större barn är Zuiderzeemuseet, precis när du kommit över vallen, ett spännande dokument över Hollands nutidshistoria.

Från museet går det båtar in till staden Enkhuizen där museets öppna del utgörs av ett friluftsmuseum som är bland det trevligaste vi sett i sitt slag.

Fördelen med att åka båt från inomhusmuseet är att det är stora parkeringsplatser där, och inte det minsta problem att stå med varken husvagn eller husbil. Nu är vi åter i Enkhuizen och den här gången väljer vi att campa i staden, för då är det bara att ta sig en promenad till friluftsmuseet.

Vi tar första bästa camping och den visar sig vara tämligen spartansk, men eftersom vi bara ska bo en natt fäster vi inte så stor vikt vid det. Senare upptäcker vi att det ligger en betydligt större camping vid havet och sannolikt har den bättre sanitär service.

Friluftsmuseet är ett så trevligt ställe, att jag rekommenderar minst ett par tre timmar för besöket. Ja, en holländare skulle säkert sagt en hel dag vid gott väder. Här kan du se hur människorna i byarna runt omkring levde i slutet av 1800-talet fram till ungefär 1930-talet. Hus och miljöer är helt otroligt fint gjorda och du kan besöka absolut alla tänkbara skrån.

Här finns gammaldags leksaker för barnen att pröva på och i en verkstad kan de få göra sin egen "träskobåt". Det finns djur, serveringar och hantverksbodar. Helt enkelt en jättetrevlig familjeaktivitet, lite som vårt Skansen.

Bild 309163

Jättar och troll fascinerar stora som små i Sprookjeswonderland.


Hade vi haft småbarn med oss på den här resan hade inte en dag räckt till i Enkhuizen. När vi första kvällen promenerar i staden får vi syn på något som vi absolut måste besöka när det öppnar nästa dag. Om Giethoorn fick oss att känna oss i sagans värld så är det inte bara en känsla i Sprookjeswonderland.

Bild 309164

Medeltida atmosfär vilar över det lilla torget i parken Sprookjeswonderland.


I en lummig park vandrar vi rakt in i en värld av miniatyrhus och sagofigurer. Här möter vi Rödluvan, Askungen, Snövit och ett stort antal för oss okända sagofigurer. Åter står vi häpna inför den fantasirikedom som finns i det här landet. Massor att se och tillfällen till lek i alla dess former.

Men det är inte ett klassiskt nöjesfält utan mera tyngdvikt på roliga lekredskap, många av sådant slag som vi aldrig sett tidigare.

Ett minitåg tuffar runt och det är i första hand en park för mindre barn. Fast vuxna behöver inte ha tråkigt. Att bara njuta av trädgårdsmästarens verk är en upplevelse i sig. Dessutom finns det förstås restaurang och även picnic-plats. Missa inte denna sagopark, som ligger ett stenkast från den stora campingplatsen vid havet och några minuters gångväg från friluftsmuseet.

En förtjänst med Holland är att det inte handlar om långa dagsetapper mellan resmålen och dessutom är det mycket att se längs vägen. Välj småvägar, titta på kartan efter vägar som följer kanaler och ni kan vara övertygade om att ni får se ett ständigt flöde av turistbåtar fara fram ute på "fälten". Det är framför allt i norra delen av landet som kanalmiljöerna är allestädes närvarande och de är mycket pittoreska, framför allt under sommarperioden.

Bild 309165

Badstranden i Enkhuizen ligger nära den stora campingen och sagoparken Sprookjeswonderland.

Enkhuizen ligger cirka fem mil norr om Amsterdam och på vägen dit kan du lätt göra en avstickare till Edam, Volendam eller Marken. Här finns kanske inte några direkta barnaktiviteter men lägg namnen på minnet för de tillhör godbitarna bland turistorter. En riktig barn- och familjeaktivitet har dock Haag.

I riktning mot Scheveningen ligger, sedan mer än 50 år, miniatyrstaden Madurodam, och det är en sevärdhet som håller. Här kan du se Holland i miniatyr med allt ifrån flygplatsen Schiphool till fält med tulpaner. På kvällarna tänds de cirka 50 000 lamporna.

Norr om Haag ligger Leiden, som anses vara pannkakornas huvudsäte. Och när vi far ut mot Camping Duinrell i staden Wassenaar vid havet, far vi förbi flera genuina pannkaksrestauranger. Vi kommer fram till campingen vid lunchtid i juli. En "grön groda" plirar mot mig och röda blomsterbollar på en ställning lyser som nytvättade tomater i solskenet.

Bild 309166

Det märks redan vid receptionen att vi kommit till en camping med något extra. Det finns fortfarande lediga platser och även om campingen är populär så rymmer den många. Det är 70 år sedan campingen anlades och träd och buskar har vuxit upp och ger rikligt med grönska trots att vi befinner oss nära havet.

Redan på 1970-talet hade idén med ett nöjesfält i kombination med camping iscensatts, så när vi installerat oss på vår lilla tomt tar vi omgående en promenad för att se hur dagens nöjespark ser ut. Just det, det är bara att promenera rakt in på nöjesfältet som helt enkelt hör ihop med campingen.

Bild 309167

En klassisk slänggunga i natursköna Duinrell.


Ingen extra avgift, den ingår i campingavgiften, och inga biljetter till åkattraktionerna. Och det handlar inte om några få karuseller, utan ett komplett traditionellt nöjesfält med allt ifrån hårresande loopar till pariserhjul och snälla hoppborgar.

Det fullkomlig vimlar av butiker där du kan köpa kanderade klubbor, hamburgare och souvenirer. Det här måste vara en drömcamping om man har barn i skolåldern. Som om det inte var nog med ett nöjesfält och havet, här finns också ett jättestort äventyrsbad. Campingen i sig håller förstås femstjärnig service.

Imponerade av våra upplevelser på Camping Duinrell far vi vidare till ännu en familjepark som vi har i gott minne. Det är De Efteling strax norr om Tillburg. Vi far via Rotterdam och passar på att ta en titt på anrika djurparken Blijdorp med en historia som sträcker sig tillbaka till år 1937. Det är här vi går rakt igenom ett akvarium i ordets rätta bemärkelse. Det är som alla djurparker en underbar oas att vara i och vi möter djur från hela världen.

De Efteling är parken som vi burit med oss i våra hjärtan sedan första besöket på 1970-talet. När vi går paradgatan fram mot stora entrén förstår vi att parken är totalt förändrad. Tre miljoner besökare om året är de senaste noteringarna som gjort de Efteling till en av Hollands största publikmagneter.

Här vandrar vi runt genom en sagovärld, här utmanar vi klassiska såväl som ovanliga åkattraktioner och här njuter vi av blommor, insjöar och lummig skog. Tänk särskilt på att inte missa den mångfald av olika inomhuståg som går genom sagomiljöer kantade med mekaniska dockor. "Tivolivärld" är ett exempel. Vi stannar i flera timmar och roar oss kungligt. Stundom längtar vi efter den tiden då våra tre telningar stod i blickpunkten för val av resmål. Och nu kan vi oförtrutet fortsätta att hävda; "Holland är ett paradis för barnfamiljer!"

 

Webbadresser:
Giethoorn - www.giethoorn.nl
Zuiderzeemuseet - www.zuiderzeemuseum.nl
Sprookjeswonderland - www.sprookjeswonderland.nl
Madurodam - www.madurodam.nl
De Efteling - www.efteling.com
Zoo i Blijdorp, Rotterdam - www.diergaardeblijdorp.nl

Holländska Turistbyrån tel. 08-55 600 750 eller www.holland.com/nordic

Camping:
Det är inte tillåtet att övernatta med campingfordon på annan plats än på campingplatser i Holland. Det finns cirka 850 campingplatser i landet och bra kataloger finns att köpa på större bensinstationer.
Camping Duinlust - www.duinlust.nl
Duinrell Camping - www.duinrell.nl

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206