Påsk med Konstrundan i Skåne

Publicerad: 2012-04-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Under påskveckan arrangeras traditionsenligt Konstrundan på Österlen. Husvagn & Camping har besökt evenemanget.  Det är snart påsk och det innebär att den Konstrundan på Österlen står för dörren, den 47:e i ordningen.  Ett fantastiskt evenemang som startade 1968, då ett dussin konstnärer kom på den snillrika idén att skapa en konstvecka på Skånes sydöstra kust....

Under påskveckan arrangeras traditionsenligt Konstrundan på Österlen. Husvagn & Camping har besökt evenemanget.

 Det är snart påsk och det innebär att den Konstrundan på Österlen står för dörren, den 47:e i ordningen.  Ett fantastiskt evenemang som startade 1968, då ett dussin konstnärer kom på den snillrika idén att skapa en konstvecka på Skånes sydöstra kust.

Numera är Konstrundan på Österlen ett måste för den innersta kretsen, och ett spännande avstamp på påskfirandet för oss andra. Det handlar om en gränsöverskridande utställning som tilltalar alla smakriktningar.

Påsk med Konstrundan i Skåne
Bara ett stenkast från mytomspunna Ale Stenar ställde Bodil Vinke ut sin färgsprakande textilkonst.

Ett besök vid Tjörnedala konsthall i Baskemåla är att rekommendera. Där får besökarna en magnifik överblick då en mängd konstnärer förser den lättöverskådliga samlingspunkten med var sitt alster. Där kan man sålla agnarna från vetet och sedan ge sig ut på upptäcktsresa. Är det kanske akvarellmålningar eller keramik som lockar, eller är det smycken som fångar ditt hjärta? Husvagn & Camping hann med att besöka en dryg handfull utställningar i detta hav av vernissager.

Spännande och udda var Ulrika Franzéns keramikfåglar som fanns utställda i ett gammalt kalkonhus. Ljuva kulörer bjöd Bodil Vinkes textilkonst på, och konsten att väva in dikter i sina tavlor lyckades Agnetha Persson förträffligt med.
– Det mesta jag målar är från närort och mycket är kopplat till Kåseberga. Nu lägger jag in dikter i mina verk, jag har nog en lite egen stil, säger Agnetha när vi tittar till hennes studio i Ingelstorp.

Att konstnärer har sina ”perioder” är i och för sig inget ovanligt. Snören i akryl är något som Lina Gardelid knutit till sig under sex års tid. Hon ställde ut sina alster vid Bollerups konstborg.
– Konstrundan betyder jättemycket. Det är här som jag personligen får höra vad besökarna tycker och vilken upplevelse de får när de ser mina tavlor, säger Lina.

Att konstrundan betyder mycket för hela bygden erkänner Roland Wallstén som under 21 tillfällen ställt ut sina berömda motiv med de strandrågsbevuxna sanddynerna på Österlen.
– Det här är lite av startskottet i Skåne, nu vaknar allt till liv, säger Roland som dock var lite kritisk till att konstrundan växt så lavinartat. Det har i mina ögon blivit lite överexploaterat, nu är det hur många som helst som ställer ut.

Inga målningar, men väl sevärda skulpturer av järn fanns att skåda hos Sten Åke Ekberg i äppelriket Kivik. Och det är så det går det till. Utifrån utgångspunkten i Tjörnedala konsthall plockar man russinen ur kakan och sedan tar man sig an konstrundan i ett enda stort lyckorus.
(Ur H&C nr 3/2011)

 

 FAKTA:
Arrangör: Östra Skånes Konstnärsgille
Webb: www.oskg.nu

Datum: 3-12 april 2015
Plats: Österlen i Skåne. Klicka här för karta.

Tips: Många av vägarna till gårdarna/utställningarna är smala och krokiga och stora husbilar är inte att rekommendera. För er med husvagn, lämna helst kvar vid campingplatsen.

 

Campingplatser i närheten:

Borrbystrand Camping
Granhyddevägen 2, 276 37 BORRBY

Bäckavallens Camping
Onslundavägen 8 Spjutstorp, 273 93 TOMELILLA

Fredriksbergs Kursgård & Camping
Östra Sandskogsvägen 289, 271 98 YSTAD

Kiviks Familjecamping
Väg 9, 277 32 KIVIK

Löderups Strandbads Camping
Östanvägen, 276 45 LÖDERUP

Nybrostrands Camping
Nybrostrand Kustvägen, 270 22 KÖPINGEBRO

Orebackens Camping
275 34 SJÖBO

Sandskogens Camping
Österleden, 271 60 YSTAD

Svampacampingen
Ramsåsa 1522, 273 97 TOMELILLA

Tobisviks Camping
Tobisvägen, 272 94 SIMRISHAMN

Ängdala Vandrarhem & Camping
Ängdala, 277 37 KIVIK

Hitta fler campingplatser samt ställplatser på Campingkatalogen.se

Rulla till toppen