Ett småländskt smörgåsbord

Ett småländskt smörgåsbord

Publicerad

Friluftsliv, hantverk, kulturhistoria, naturupplevelser och nöjesfält. Gör en tur på sådär fyra mil så klämmer du alltsammans. Campa kan du göra vid starten, mitt i och när du gått i mål. Turistväg 151 i Småland är adressen.

De strukturerade börjar från början. De obstinata från slutet. De tvehågsna i mitten. Vi började i början av mitten, för där ligger Kallfeldts läderindustri.
Första sinnesintrycket når hjärnan via näsan. Skinn! Ingenting kan efterlikna doften av äkta skinn. Med mentala skygglappar för ögonen passerar vi butikslokalen, och dras mot ljudet av maskinslammer och röster.
-  Det är som att baka pepparkakor, säger Göran Kallfeldt, och visar hur han stansar ut skinnbitar som ska bli plånböcker.
För oss lekmän ser arbetsborden ut som huller-om-buller, men det finns en ordning i oredan. Annars skulle det aldrig gå att foga ihop alla smådelarna till enheter som plånböcker, konduktörsväskor, ryggsäckar eller handväskor. För det är något av sortimentet i den lilla småländska läderindustrin.

Vi har vant oss vid datorisering, och maskinella prestationer imponerar inte längre. Men här åker ögonbrynen i höjden inför inblicken vi får i genuint hantverk. Vi såg hur det kliade i fingrarna på småtöserna inför möjligheten att få tillverka sin egen plånbok. Färgglada skinn låg redo, övriga attiraljer också.
- Synd att man inte är 8-10 år längre. Jag ville också göra en egen plånbok, sa jag efter besöket.
- Göran trodde inte att du var en dag äldre, så klåfingrig som du var, tröstade maken.

Efter några få kilometer dök nästa brun-vita skylt upp och visade vägen till Töllstorps Industrimuseum. Den röda byggnaden tronade på en gigantisk gräsmatta. Vi krökte på nacken när vi steg in genom den låga dörren, där vi möttes av en leende man i blå arbetsskjorta och slokhatt.
- Trevligt med besök, då tar vi en runda, sa han.
- Så här gjorde man, berättar vår guide, och visar hur tråddragning gick till med mankraft. Runt, runt gick han, och för varje varv tänjdes tråden ut ett litet stycke till.
- Tänk att du har ett stångjärn som är tre alnar långt, alltså 1,80 meter, och 1 tum, 25 mm, i diameter. Det ska förvandlas till en tråd med 1 mm i diameter. Hur lång blir den, tror du?
Såklart hade jag inget svar, men det hade han:
- Den blir 1,5 kilometer lång!

Turistväg 151

Vi såg hur det gick till att dra tråd med mankraft. Senare fick hästarna göra jobbet, och en häst med kusk av trä illustrerar detta vid Töllstorps Industrimuseum.

På en sträcka av cirka fyra kilometer fanns det på sin tid ett 40-tal tråddragerier.
- Pojkarna fick verkstadsutbildning i Huskvarna, och om de återvände till verkstäderna slapp de värnplikten, berättar vår guide. Det, tillsammans med de naturliga förutsättningarna, bidrog till anhopningen av tråddragerier just här.
- Men vad i all världen skulle man med all tråden till? funderar jag.
- Här ska du se, säger guiden, och visar oss säkerhetsnålar, musfällor, vispar, sildukar , hårnålar… användningsområdena tycks oändliga.

Så ska vi ta oss till Gnosjöandans vagga. Nej, så heter det inte, utan Hylténs Industrimuseum, men det var likafullt här som Gnosjöandan föddes.
Verktygen ligger utspridda på arbetsbänkarna. Hammarskaftet är så blankslitet att det ligger i handen som om det var ergonomiskt utprovat. Det luktar olja och metall. Gun, vår guide, berättar om Johan Evald Hyltén, mannen som startade det hela.
- Skapandet inspirerade honom. Att uppfinna redskap för en rad olika behov. Kom han på en produkt att tillverka, men inte hade någon maskin till det, så tillverkade han maskinen också.
- Här ska du se, säger hon oväntat, och lägger fram ett slitet pappersark med namn strukturerade som ett jättelikt släktträd.
- Det är Gnosjöandan!
- Johan Evald sa till gubbarna att de kunde jobba hemma om de hade tid och lust. "Har du ingen maskin som duger, så ta med dig härifrån", uppmanade han. Så kom det sig att nya industrier växte upp, med skiftande tillverkning. Dokumentet visar de företag som hade sitt ursprung från Hylténs verkstad.

Vid vägen blev vi stående som den berömda åsnan. I ena riktningen ligger Isabergs Fritidsområde, där det finns massor att lägga fysisk kraft på. Som att paddla kanot, gå en golfrunda eller vandra på någon av lederna. Naturupplevelsen får du på köpet, fågelsången likaså. Åt andra hållet ligger Store Mosse Nationalpark. Även här kommer du nära naturen på ett sätt du säkert inte gör var dag. Andas, säger jag bara, andas in luften!

Som kontrast till allt detta kan du besöka High Chaparral. Nöjesfältet som inte liknar något annat, och där kanske framför allt barnen kan få utlopp för sin energi – inför eller efter resan.

Om du vänder dig om efter avslutad resa kan du konstatera att turistvägen är som ett smörgåsbord med rätter som passar den friluftsälskande, den historiskt intresserade, den händige och den äventyrslystne. Något för hela familjen, kan man tänka.

 Övernattning:
F21, Isabergs Camping och Fritidsby, Hestra
FC39, Välornas Camping, Gnosjö
F19, Nya Flatenbadets Stugor & Camping, Hillerstorp
F22, High Chaparrals Camping, Kulltorp

SP43, Hylténs Industrimuseum, Gåröström, Gnosjö

Mer info:
www.turistvag151.se

Kallfeldts Läderindustri, liten P-plats, stora campingfordon bör hitta annan P-plats vid besöket.

Töllstorps Industrimuseum, gott om P-plats även för stora fordon.

Hylténs Industrimuseum, P-plats finns, men också stor gräsplan med plats för övernattning vid sjön mittemot museet.

Isabergs Fritidsområde och Store Mosse Nationalpark tillgängliga hela året.

Hylténs Industrimuseum

På en generös gräsmatta invid sjön mittemot Hylténs Industrimuseum finns plats för övernattande campingfordon.

On
Off

1 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206