Till fots i natursköna Algarve

Till fots i natursköna Algarve

Publicerad

Med mer än trettio mil vandringsleder i ett enda stycke, och mängder med fantastiska byar har Algarve allt som krävs för en lyckad landsbygdsupplevelse.

När António Ferreira för första gången såg den lilla byn Aldeia da Pedralva 2006 var husen i ett bedrövligt skick. Den en gång hundra man stora byn hade sakta förlorat allt av värde och av de ursprungliga 50 husen var bara nio bostäder. Resten var ruiner.
- Jag jobbade med reklam i Lissabon på den tiden, jobbade från tidig morgon till sen kväll och drog in ansenliga summor med pengar. Men hjärtat viskade att jag skulle göra något annat och när jag såg ruinerna av Aldeia da Pedralva förstod jag att jag hittat rätt. Byn skulle bli min. I två år letade António efter husens ägare som var spridda över världen. En del ville knappt sälja och andra hade ingen aning om att de ärvt ett ruckel till hus i en avlägsen del av Portugal.
- Det var en besvärlig tid som kostade mängder med pengar och kvävande frustration. Men jag lyckades hitta alla jag sökte och kunde börja det mödosamma arbetet med att renovera husen. Målet var att skapa en atmosfär där närhet, trygghet och naturupplevelser dominerar, säger António Ferreira.

Med husbilen till Algarve

Algarvekusten räknas av många som en av världens bästa surfstränder.

Optimalt för surfare och vandrare
Medan vågorna på Atlanten tillhör några av världens allra bästa  är bergsområdena desto mer okända. Men absolut inte ointressanta. Istället finner man som besökare milstals med välpreparerade leder, bed and breakfast i byarna och utsökta restauranger längs vägarna. Detta i en region som borde sjuda av landsbygdsoptimism och framgångsrika småföretagare, men som istället brottas med hög utflyttning och arvtagare som knappt lyckas leva på de småskaliga jordbruken i bergen. Att erbjuda vandringsturism har därför blivit som en framgångssaga som inte bara möjliggör unga portugisers etablering på landsbygden, utan också ger oss nordeuropéer möjlighet att på nära håll få uppleva storslagna naturscenarier och äkta vara i form av klassisk portugisisk matlagning och entreprenörer som António Ferreira.

Från centrala Monchique är det bara att följa småvägarna genom slingrande gränder mot kullarna bakom torget. Det går fint att hitta parkeringsplatser i byn, även för dig med husvagn om du bara frågar lokalbefolkningen. Genom välansade barrskogar och nyskördade korkskogar fortsätter den markerade leden ömsom längs stigar i skogen och ömsom längs vägar av både grus och asfalt. Ruinerna av övergivna gårdar står kvar som ett monument över svunna tider och där inte råttorna flyttat in har istället konstnärer och surfare klivit in som ägare, eller åtminstone hyrestagare. Till skillnad mot svenska fjällen är lederna lättgångna och även om delsträckan mellan Monchique och Marmelete anses som en av de mest krävande är sträckan på knappa 15 kilometer som en lätt uppförsbacke med ett lämpligt lunchstopp på toppen. Bergstoppen Fóia med sina 902 meter över havet är knappast någon uppseendeväckande topp, men däremot en stolthet i trakten som är värd att vårda. Från toppen fortsätter sedan leden i en behaglig nedförslöpa genom härliga skogar av eukalyptus innan dagsturen slutar i byn Marmelete.

Även om det går bussar till i stort sett varje by är turerna sällsynta och på vissa håll kommer bussen bara en eller två gånger i veckan.
- Missar du lördagsbussen får du helt enkelt vänta på nästa buss fyra dagar senare, säger António Ferreira som hellre rekommenderar att bestämma hämtning via en turoperatör eller hotell. Vi har därför bestämt möte med Luís Coelho från den lokala turistorganisationen för att han ska visa oss mer av den vackra kusten som lockar surfare från hela världen.

- Det här är paradiset på jorden, säger Luís då han svänger ut på den något större vägen från Marmelete och tar sikte på kusten och sanddynorna vid Vale de Telha.

Jag berömmer naturen och lovordar lederna som både var lättgångna och väl underhållna. För att inte tala om miljöerna som påminner om rena filmkulisser i någon vacker film med romantiskt tema.
- Vänta bara tills du träffar Sofia Von Mentzingen, säger Luís och fingrar på radion för att ratta in favoritstationen. Vi hämtar husbilen och åker efter Luís Coelho mot kusten längs slingrande bergsvägar i ett makligt tempo. Trafiken är lugn och till skillnad från under turen ner – gud bevare oss för Lissabon – är hastigheterna låga och fordonen få i bergsbyar som dessa.

Sofia von Mentzingen är tyskan som tröttnade på storstadslivet hemma i Tyskland, packade kappsäcken och flyttade till Portugal.
- Det här var det enda landet i Europa där jag hade råd att leva. Dessutom är Portugal otroligt vackert och det känns som om jag hör hemma här nere, säger Sofia och skrattar.
Som levebröd hyr hon ut åsnor och vandrar tillsammans med turister milstal längs Algarvekustens många vandringsleder. Tillsammans med åsnorna Mocca och Jecco går vi den sju kilometer långa turen mellan Vale de Telha och Monte Clerigo. Sanddynerna är tydliga och ute till havs ligger några av världens bästa surfare och väntar på rätt vindar som ska ge dem den optimala vågen. Sofia har med sig lunchpaket i väskorna på åsnornas rygg och på rygg i solskenet njuter vi av sötpotatis, mackor och vin från trakten. Det kan tyckas märkligt att dricka vin mitt på dagen under aktiva dagar som dessa, men i
Portugal är vin ingen väg till berusning utan en daglig dryck i måttliga doser, för njutning och kamratskap.

Två timmar senare, efter mängder med stopp längs vägen (detta är ett av Portugals mest kända fågelområden) kommer vi fram till restaurangen Taberna Do Gabriel där Fernando Norberto Maia dos Santos och José Manuel Duarte Gabriel förser oss med den bästa maten havet kan uppbringa. Till dukade bord med både musslor, fisk, soppor och sagolikt bröd lägger vi grunden till den förälskelse i det portugisiska köket som får mig att länga tillbaka till Amoreira beach och Taberna Do Gabriel så fort Portugal kommer på tal. Tyvärr är det alltför långt för att bara åka över helgen.

 Fakta Portugal:
Invånarantal
: Tio miljoner, varav cirka två miljoner i Lissabon (inkl förorter).
Ta dig dit:
Enligt Via Michelin tar det knappt 34 timmar att åka mellan Malmö och Faro som är den största staden i söder. Då åker du via Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien och kommer in i Portugal strax sydväst om Córdoba i Spanien. Beräknad vägtull och avgifter längs vägen är 488,45 euro med sökverktyget bil/husvagn.

Boende under vandring: Varje delsträcka av den trettio mil långa leden avslutas med ett boende av varierande klass och möjligheter att äta middag. För lunch däremot är det säkrast att ta med egen matsäck även om det finns lunchrestauranger på många platser. Fortfarande är systemet under uppbyggnad och projektet räknar med att utveckla utbudet av både kost och logi. Om du vill kan du fricampa längs vägen, men det saknas iordningställda campingplatser och du gör bäst i att alltid fråga markägaren om lov. Det finns campingplatser i hela regionen, men få ligger längs den trettio mil långa leden som förbinder väst med öst.

Campingplatser:
Campismo da Ingrina, Tel. +351 282639242 i Vila do Bispo, Vale da Telha, e-post vale.telha@clix.pt Tel. +351 282998444 och Serrão, e-post info@parque-campismo-serrao.com Tel. +351 282990220 i Aljezur. Du kan också hitta en utförlig lista på www.eurocampings.se

Missa inte:
Den portugisiska maten är inte bara god, den är underbar och fantasiska fiskrätter och grytor avlöser varandra.

Valuta:
Euro

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206