Ställplats värd en omväg

Publicerad: 2012-10-25   Uppdaterad: 2023-04-18

På stranden vid Åsunden mitt i centrala Ulricehamn kan husbilsresenärer övernatta gratis på en alldeles vanlig parkering. Låter kanske inte så märkvärdigt, men miljön runt omkring är som hämtad ur en turistbroschyr.  – Fantastiskt fin miljö att parkera i, säger Björn och Karin Westervaldt från Rävlanda, som blir de första vi möter på Ulricehamns ställplats....

På stranden vid Åsunden mitt i centrala Ulricehamn kan husbilsresenärer övernatta gratis på en alldeles vanlig parkering. Låter kanske inte så märkvärdigt, men miljön runt omkring är som hämtad ur en turistbroschyr.

 – Fantastiskt fin miljö att parkera i, säger Björn och Karin Westervaldt från Rävlanda, som blir de första vi möter på Ulricehamns ställplats.

Ulricehamn är en småstadsidyll och läget på sluttningen ner mot sjön Åsunden är oslagbart. Kanske har inte Ulricehamnsborna själva riktigt förstått hur fint de bor, för det är först på senare år som man på allvar tagit vara på marken längs sjön.

Nu breder frodiga gröna gräsmattor ut sig framför trendiga restauranger och cykelbanor. En vacker pir leder ut till det nybyggda kallbadhuset, som blivit en riktig turistmagnet. Nya bostäder med sjöutsikt har skjutit upp i kanten av strandområdet. Här finns badplats och båtbrygga och en stor parkeringsplats.

Och det är just på parkeringsplatsen som husbilarna kommer in i bilden. Runt omkring den ordinarie parkeringsplatsen har stora fickor för husbilar markerats, och här får du lov att parkera alldeles gratis. Det finns ett nybyggt litet rött hus på stranden och här finner du en toalett och plats för latrintömning. På utsidan av huset finns en vattenkran. Någon tillgång till el har du inte, men självklart en soptunna.

– Vi har inte tänkt att husvagnar skall stå här, säger Lena Karlberg på Ulricehamns kommun. Inte i nuläget i alla fall, vi vet inte om platsen kommer att utökas.

Du kanske känner till Prångens Camping eller Skotteks Camping i Ulricehamn. Den förstnämnda ligger bara ett par hundra meter från ställplatsen norr ut och vänder du blicken söder ut, så ligger den andra campingen ett par kilometer bort vid stranden. Längst upp på stadens sluttning ligger även Lassalyckans Camping.

Från ställplatsen har du stadens service inom räckhåll. Det är inte många steg till den pittoreska gågatan med butiker och det är gott om restauranger, både de som nämnts direkt på stranden eller runt centrumbutikerna. Du parkerar också precis bredvid den kända cykel- eller gångvägen som följer den gamla banvallen förbi Ulricehamn. Staden har blivit riktigt populär för sina cykelmöjligheter.

 FAKTA
SP 217 Ulricehamns
Bangårdsgatan
523 37 Ulricehamn

Avgift: Gratis hela året
GPS-koordinater: 57o47’52” N   13o34’36” E
Fordon: Endast husbilar

Tyck till om ställplatsen i Ulricehamn på Campingkatalogen.se!

 

Rulla till toppen