Belgien: Stanna upp för ett slag

Publicerad: 2012-10-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Den belgiska staden Waterloo är känd för en enda sak, det enorma slag som stod på platsen den 18 juni 1815. Det måste väl också finnas något annat att uppleva där, tänkte vi och for dit för att undersöka saken. I mitten av augusti är vi på plats för att likt Napoleon stanna till ett...

Den belgiska staden Waterloo är känd för en enda sak, det enorma slag som stod på platsen den 18 juni 1815. Det måste väl också finnas något annat att uppleva där, tänkte vi och for dit för att undersöka saken.

I mitten av augusti är vi på plats för att likt Napoleon stanna till ett litet slag – även om man i hans fall väl måste tala om ett stort slag. Inför vilket han för övrigt sa:  

Den största generalen är den som gör minst misstag. Att han själv bitter fick erfara sanningshalten i detta vet vi alla. Besökscentrat just utanför staden har mycket att erbjuda.  Här visas filmer och här finns ett panoramahus med en tredimensionell vision av händelserna via en 100 x 12 meter målad duk. Den 41 meter höga Lejonkullen, med 226 trappsteg till toppen, skänker ett fantastiskt panorama över det gamla slagfältet och via skulpturer och ett vaxkabinett kan vi möta slagets huvudpersoner Napoleon, Lord Wellington och Blüchert i all sin eventuella glans. Lägg därtill en Battlefield-Tour på ett skumpande lastbilsflak över slagfältet.

Vaxkabinettet och museet visar sig vara stängda, men efter två filmer och en småpustande promenad till Lejonkullens topp sitter jag där i larmet och tänker på ett annat Napoleoncitat:

– Tio personer som pratar för mera oväsen än tio tusen som håller tyst. Oj, vad det snackas! Panoramahuset från 1912 är en bedagad sak som väl borde ha passerat sitt bäst före-datum vid det här laget, men på något sätt håller det ännu den multimediafyllda omvärlden stången med sin strama enkelhet. Vi avslutar vårt besök med en lastbilstur över slagfältet.  

– Hade jag vetat om det här hade jag aldrig åkt med, säger en holländare med en röst som moduleras i takt med flakets skakningar. Och fotografera går ju inte, fortsätter han skrattande, då riskerar man ju att slå kameran i huvudet på den som sitter bredvid. Och visst är det skakigt, men ändå kul att se platserna live och få till sig slagets olika skeden via högtalarna.

Besökscentrats P-platser är perfekta övernattningsplatser för oss med campingfordon (N50° 40′ 44″  E 04° 24′ 25″). Klockan åtta lägrar sig tystnaden och vi har området för oss själva, i skuggan av Lejonkullen och med en formidabel utsikt över slagfältet. Själva avslutar vi kvällen med en skål för Napoleon, den store förloraren som idag hyllas som platsens hjälte. Helt i strid med det gamla talesättet att det är segrarna som skriver historien.

Dagen efter finns vi i centrala Waterloo på jakt efter turistbyrån. Det tar oss många samtal och vandrade meter innan vi finner den och dess två enbart fransktalande tjänstemän bakom en anonym fasad. Till vår räddning dyker dock ett glatt ansikte upp i dörren och frågar på perfekt engelska:

– Kan jag hjälpa er? Ni ser ut att behöva det. Det är Laurence Remy, en man från ett kontor bredvid, som sett vår situation och nu hjälper oss att klargöra våra turistiska intentioner för tjänstemännen.

– Nu hoppas jag att ni får en fortsatt fin vistelse här i Belgien, säger Laurence leende innan vi skiljs på trappan utanför huset, och att ni uppskattar Fondation Folan i La Hulpe och Museum Hergé i Louvain–La–Neuve.

Belgien: Stanna upp för ett slag
Fondation Folan erbjuder en fantastiskt vackra och omväxlande miljöer och man förstår att platsen är något av en naturmässig lunga för stressade Brysselbor.

I La Hulpe någon mil från Waterloo finns denna naturmässiga oas, fylld av vandringsslingor, vattendammar, ett storslaget slott, restaurang och ett regionalt museum som även innehåller en rad skulpturala verk. En idyll som vi utnyttjar genom att under några timmar strosa omkring i omgivningarna, besöka museet och avnjuta en stadig lunch. Också här går det bra att övernatta på P-platsen – på samma premisser som vid Waterloo. (N 50° 43′ 51″  E 04° 27′ 01″).

Belgien: Stanna upp för ett slag
Man behöver verkligen inte fundera över vad den fantastiska byggnaden rymmer när man närmar sig Museum Hergé.

Museum Hergé i Louvain–La–Neuve är ett av landets nyaste sevärdheter. Det är ett fantastiskt museum över en lika fantastisk man och hans livsverk, seriefiguren Tintin. Den djärvt arkitektoniska byggnaden och dess enbart spotlightupplysta åtta ”utställningsgallerier” lever verkligen upp till museets slogan ”Passion, upptäckter och magi”.

Trots att jag personligen trodde mig ha ganska bra pejl på Hergé blir jag gång på gång överraskad av nya kunskaper och upptäckter. Man förstår verkligen att hans verksamhet på många sätt måste ha drivits rationellt som en industri, även om man överraskas av det faktum att han under senare år omgav sig med ett otal medarbetare som fick göra grovgörat medan han själv stod för finliret och idéerna. Men har inte alla stora mästare arbetat på detta sätt genom historien?

Intressant är också att ta del av hur noga han var med att seriernas olika miljöer skulle vara så verklighetstrogna som möjligt. Och ändå, berättar Hergé i ett av museets många filmade inslag, fick han massor av påpekanden från kunniga läsare gällande detaljer i serierna. Serierna kan därför också ses som tidsdokument, som exempelvis Tintin i Kongo, som publicerades 1930 men klassades som rasistisk under 70-talet. Idag talar man om att förse nya upplagor med en ”varningstext”. Själv förklarade Hergé sig med:

– Jag visste inte mer om Kongo än folk i allmänhet på 30-talet när jag gjorde serien, och på den tiden sa man bland annat att ”negrer är som stora barn”.
Ett besök på museet anbefalls å det bestämdaste!

 Staden Waterloos turistiska framtoning är i mångt och mycket lika med slaget, men vidgar man horisonten till att omfatta hela närområdet, så öppnar sig en rad andra upplevelser och möjligheter.

 FAKTA:
Land:
Belgien
Huvudstad:
Bryssel
Myntenhet:
Euro

Information på nätet:
Allmän
: www.explorewaterlooregion.com
Slaget:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Waterloo
Museum Hergé
: www.museeherge.com
Fondation Folan
: www.fondationfolon.be
Lejonkullen:
Det är det huvudsakliga minnesmärket över slaget. Det invigdes 1826 och ligger på den plats där Prinsen av Orange lär ha blivit skadad under slaget.

Övernattning:
Camping:
Camping Druivenland, Overijse N 50° 45′ 43″  E 04° 32′ 50″

Rulla till toppen