Ställplatssuccé i Vadstena

Publicerad: 2012-11-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Den nyanlagda ställplatsen i Vadstena har varit fullbelagd mer än en gång i sommar. ”En formidabel succé, precis vad Vadstena behövde”, säger hamnkapten Staffan Linde. Vi pratar med flera besökare som håller med.  Vid Vätterstranden, granne med Vadstena Slott och gästhamnen, har Vadstena kommun anlagt en ställplats. Trots att den ännu inte hunnit komma med...

Den nyanlagda ställplatsen i Vadstena har varit fullbelagd mer än en gång i sommar. ”En formidabel succé, precis vad Vadstena behövde”, säger hamnkapten Staffan Linde. Vi pratar med flera besökare som håller med.

 Vid Vätterstranden, granne med Vadstena Slott och gästhamnen, har Vadstena kommun anlagt en ställplats. Trots att den ännu inte hunnit komma med i Campingkatalogen eller blivit marknadsförd över huvud taget, har nöjda gäster spridit vidare att detta är en plats att räkna med.

Platsen är nästan helfull när vi kommer en dag i början av juli. Vi pratar med flera.
– Man känner sig så välkommen här, säger Göran Bylander från Skeppshult.
– Hamnvärdarna är helt otroligt trevliga, säger Björn Holmqvist, Skövde.

Ställplatsen är verkligen optimal med fina grusade platser och en gräsplätt framför varje. Tillgång till el, vatten, WC, duschar och tömningsplats för fasta tankar. Vad mer kan man kräva av en bra ställplats? Jo, det skulle väl vara; tyst om natten och nära till trevligt centrum med butiker och restauranger. Och se, det har man också klarat av att tillgodose.

Uppställningsplatserna hittar du lummigt belägna lite vid sidan av gästhamnen. Härifrån har du utsikt över Vättern och kanske 300 meter promenad till torget. Medeltidsstaden Vadstena är framförallt känd för två saker – slottet som anlades av Gustav Vasa och klostret som byggdes upp av den heliga Birgitta. Få städer är så pittoreska som Vadstena och har ett så rikt utbud av spännande guideturer.

Ställplatsen är öppen med full service till 1 oktober, men tillgänglig som övernattningsparkering hela året. Det är väl skyltat inne i centrum och skylt från stora vägen är beställd. När du kommer fram får du promenera över vallgraven in på slottsgården och gå genom muren mot Vättern. Då har du gästhamnen framför dig och hamnkontoret där du betalar för ställplatsen. Eftersom Vadstena har en stor camping norr om centrum, så har man beslutat att ställplatsen är till för endast husbilar.

På sommaren finns mycket att göra. Förutom att besöka slottet, så finns klostermuseum, leksaksmuseum, spetsmuseum, hospitalmuseum och en museijärnväg. Restauranger och mysiga butiker trängs runt stadens huvudgata och torget. Klosterhotellets restaurang i anrik miljö är mycket populär.

I adventstid är julmarknaden på Vadstena slott vida känd och vid den här tiden serveras julbord med dans på Klosterhotellet. De kullerstenbelagda gränderna med sina låga trähuslängor är inte mindre mysiga när snön faller och ljusstakarna lyser i fönstren. 

FAKTA
Vadstena Gästhamn
592 30 Vadstena

Tel. 0709-68 82 35
GPS-koordinater: 58o26’43”N   14o52’48” E
Hemsida: www.vadstenagasthamn.se

Pris: 120 kronor + el 30 kronor

Ställplatssuccé i Vadstena
Björn Homqvist, Skövde (till vänster) och Göran Bylander från Skeppshult tycker båda att nya ställplatsen i Vadstena är en plats man vill återvända till.
Rulla till toppen