Bland älgar och skidåkare i Branäs

Publicerad: 2012-12-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Gondolliften glider sakta upp och ner för Branäsberget. Vi hör bjällrorna från hästarna som lunkar förbi med sina slädar fyllda av glada turister. Tre älgar traskar i sakta mak rakt igenom campingen. Det låter nästan som ett tv-referat; ”Nu har vi Emma fem år på startlinjen” eller ”Nu går Jesper in i sista kurvan”. Mitt...

Gondolliften glider sakta upp och ner för Branäsberget. Vi hör bjällrorna från hästarna som lunkar förbi med sina slädar fyllda av glada turister. Tre älgar traskar i sakta mak rakt igenom campingen.

Det låter nästan som ett tv-referat; ”Nu har vi Emma fem år på startlinjen” eller ”Nu går Jesper in i sista kurvan”. Mitt första möte med Branäs är Björnbusecupen, som säkert är veckans höjdpunkt för många barnfamiljer. Mängder av småbarn med nummerlappar på magen syns uppe i backen i väntan på sin tur. De väntar på att få susa ner till målet där Björnbusarna väntar med diplom och priser. Speakerns glada tillrop, suset bland entusiastiska föräldrar och inte minst den färgglada utsmyckningen av barnens egen slalombacke får mig att med ett leende stanna och titta, fast jag inte känner en enda av de små kombattanterna.

Tävlingsleken med de glada maskotarna, Björnbusarna, skulle kunna ses som ett signum för skidanläggningen Branäs i norra Värmland. Om familjeparadis är ett nött ord, så är det ändå passande här, i alla fall om vädret är på besökarnas sida. På Internet finns sajten barnsemester.se som årligen utser Stora Barnsemesterpriset, ett pris som Branäs tagit hem fyra år i rad.

Bland älgar och skidåkare i Branäs
Du befinner dig 567 meter över havet när du kommer upp på Branäsbergets topp. Är du på väg till Spårcentralen eller kanske Restaurang Ladan, då tar du dig över bron.

Under högsäsongsveckorna är utbudet på barnaktiviteter stort. Det är allt ifrån glassparty och pannkaksfest till ”Snowcrossutmaningen” och nämnda ”Björnbusecup”. Det känns på många sätt, att man tänkt barnvänligt. På restaurangen ligger ritblock på bordet och i backen serveras varm saft gratis.  Men det är naturligtvis inte bara gott för barnen att vistas i Branäs, många vi talar med vittnar om trevlig miljö och bra skidåkning. Branäs har under de senaste tio åren genomgått en ständig utveckling. År 2001 fanns det 1 200 bäddar och idag är det 6 000. Detta innebär att övrig service också vuxit –  förströelser, antal restauranger och utbud i butiker.

På Branäsbergets sluttningar har allt fler nedfarter skapats och när vi besökte anläggningen förra året fanns det 24 nedfarter och 18 liftar. I år är en ny fyrstolslift och en ny backe i bruk.  Den längsta backen är hela tre kilometer och fallhöjden 415 meter,  denna härliga utförstur är rödklassad. Måste du ha en extra utmaning kan du ta den svarta branten ner mot dalen.

Det är även väl försett med pucklar och kullar för barn och ungdomar som åker bräda. Detta i Dog Park och Happy Park. För oss som lagt slalomskidorna på hyllan och tycker att en tur på längdskidor är en njutning finns också möjligheter. Du kan ta på dig skidorna på campingen och sedan åker du till gondolliften som tar dig gratis uppför berget. Väl uppe är det bara att ta sig över en bro och via två lätta backar ner till spårcentralen. Dagligen körs de fem spåren, 1,5 – 10 km, med spårmaskin och det är gratis att använda dem. Att åka gratis i preparerade skidspår är ingalunda en självklarhet längre. Nackdelen med spårområdet på berget är att du får vara beredd på att klättra lite uppför när du skall tillbaka till gondolliften. Det går förstås att ta bilen runt berget, men då har du 12 kilometer till parkeringen.  Branäs är stolta över sin gondollift vars motsvarighet bara finns i Åre. En bra sak är att denna lift tuffar och går ända fram till klockan 19.00 varje kväll under skidsäsongen. Vill du bara ta dig till fots upp på berget för att se på utsikten eller kanske besöka restaurang Ladan på andra sluttningen, så är det alltid gratis att fara med gondolen.

2010 var det kopiöst mycket snö i Branäs, och anläggningen garanterar skidåkning från 23 december till 25 april. Vi ser gott om snökanoner i beredskap att träda in när natursnön tryter. Branäs är en modern och proffsig skidanläggning men ändå känns det mycket familjärt och överskådligt. Alla som övernattar i Branäs gör det centralt, såväl stugor som camping ligger i direkt anslutning till anläggningen oavsett vilken sida av berget du bor på. Från campingen är det cirka 300 meter att ta sig till liftar och all övrig service. Det är en mycket lättillgänglig camping, den ligger ett stenkast från väg 62 som går från Karlstad till Trysil i Norge. Dessutom är campingen platt och  vilken av de 134 platserna du än får, så tar du dig enkelt in på den.

Bland älgar och skidåkare i Branäs
Campingtomterna är mycket lättillgängliga och plana, och väg 62 ett stenkast bort.

Det finns ett funktionellt servicehus, som är varmt och skönt. Här hittar du tvättstuga, toaletter, duschar och bastu samt tömningsplats för latrin. Det bästa med campingen är att det är gott om rörliga platser, till Branäs kan du ringa och sannolikt med kort varsel få en plats. En vara som det blivit mindre av på svenska skidanläggningar. Vi bokade via telefon och fick fakturan omedelbart till vår mailadress. Den skulle vara betald före ankomst. Det är inte så billigt att campa i Branäs, i fjol betalde vi 460 kronor natten. Tycker ändå att det är okej för lyxen att få bo i sitt eget hem även på skidsemestern.
–    Vi har aldrig kört bort någon som övernattat gratis på parkeringen, säger Anna-Karin Jeppsson, marknadsansvarig. Det gäller alltså på ordinarie bilparkering som helt saknar service.

I sin marknadsföring pekar Branäs på möjligheten att i princip boka allting på nätet före ankomsten. Det gäller allt ifrån sängplatser och mat till liftkort och hyrskidor. När jag kollar, så har inte campingen denna service fullt ut. Liftkort kan du boka i förväg, och då ligger dessa tillsammans med servicehusnyckeln i receptionen. Även skidor går att boka, men du får hämta dem i skiduthyrningen. Plats på campingen måste du ringa om och som alltid när det är vinter, är det bra att ringa i förväg även om det är med kort varsel. Det är ju skönt att veta att platsen är uppskottad när du kommer fram.
(Ur H&C nr 1/2012)

Fakta
Branäs Fritidscenter, FC23
Gondolvägen 1
680 60 Sysslebäck
Tel. 054-13 26 00
Campingvärd  076-794 51 95
Vintersäsong 23 december – 25 april

Avstånd från Göteborg: 39 mil
Avstånd från Jönköping: 42 mil
Branäsberget: 567 meter över havet
24 nedfarter, 18 liftar, 20 km preparerade spår
Skidskolor, skiduthyrning, flera restauranger
Skidshop och servicebutik

Har du bott på Branäs Fritidscenter?
Betygsätt och tyck till om campingen här!

Rulla till toppen