Vänlig vinter i Värmland

Publicerad: 2013-01-04   Uppdaterad: 2023-04-18

När vintern slår till är Värmland riktigt bra för vintersport. De fem stora anläggningarna, Branäs, Värmullsåsen, Valfjället, SkiSunne och Hovfjället erbjuder alla utförsåkning, längdspår och bra camping. Vi har besökt Valfjället och SkiSunne som hade oslagbara campingpriser. Text   Catharina HöglundFoto   Lars-Åke Höglund  VALFJÄLLET  Gula, orange eller gröna. De är som hämtade ur en godispåse, men...

När vintern slår till är Värmland riktigt bra för vintersport. De fem stora anläggningarna, Branäs, Värmullsåsen, Valfjället, SkiSunne och Hovfjället erbjuder alla utförsåkning, längdspår och bra camping.

Vi har besökt Valfjället och SkiSunne som hade oslagbara campingpriser.

Text   Catharina Höglund
Foto   Lars-Åke Höglund

 VALFJÄLLET

 Gula, orange eller gröna. De är som hämtade ur en godispåse, men det handlar inte om godis utan om hoppande barn- och ungdomar i färgglada skidkläder. Jag står i det gassande solskenet och blickar upp mot Valfjällets ”Funpark”, kan bara ana hur kul det måste vara att på skidor eller bräda studsa fram mellan pucklarna i pisten.

Valfjället, ett av Värmlands många skidparadis, ligger i Eda kommun längs väg 61 bara åtta kilometer från Charlottenberg och någon mil från Norska gränsen.

– Vi har aldrig varit här tidigare, men föll för att man kunde campa precis vid backen och att det därtill bara är 26 mil att köra, säger Erik Roos af Hjelmsäter som kommit med hustrun Linda och barnen Leo 5 år och Edvin 3 år från Göteborg.

– Roligt att se en barnfamilj med husvagn!

– Ja, vi har haft husvagn i två år och det har vi aldrig ångrat, säger Linda. Vi hyrde en sommar först och förstod att det var något som skulle passa oss. Nu har vi kommit för att pröva på vintercamping för första gången.

Vi tar oss vidare på anläggningen och vid en av liftarna kommer vi i samspråk med några killar som jobbar med liftar, snötillverkning och annat som hör till. De berättar att det är ovanligt lite snö i terrängen detta år (2012) vilket innebär att samtliga 12 nedfarter består av konstsnö och att längdspåren inte kunnat prepareras alls. I normala fall är här cirka 18 kilometer fina uppkörda spår i olika markerade längder, varav åtta kilometer är elljusbelysta. Men det är ingen dålig åkning i backarna, eftersom den försenade kylan nu kommit med besked. En av nedfarterna har fått namnet ”Tävlingsbacken” och vi får veta att både Pernilla Wiberg och Anja Pärson varit här och kammat in ett antal medaljer i samband med ungdomsmästerskap. Landslagsåkaren Mats Ohlsson som kör storslalom har lagt grunden till sitt kunnande i Valfjällets pister.  Ja, även om slalomåkningen inte kan mäta sig med åkning på nordligare breddgrader i Sverige, så är det ett alldeles utmärkt alternativ för barnfamiljer och normalkunniga åkare. Den längsta nedfarten är 1800 meter och fallhöjden som högst 220 meter.

Det doftar grillat överallt. Utanför såväl Lilla som Stora Värmestugan står grillar till allas förfogande och i backen när du lämnat liften står en stor grill där du även kan köpa dig en korv i farten. Till och med inne i Stora Värmestugan är det ordnat så att du kan lägga medhavd mat på ett galler i den öppna spisen. Det är en härlig doft som slår emot mig när jag tittar in i stugan, som med vitmålad torparpanel på väggarna och lågt till tak är riktigt mysig.

Vänlig vinter i Värmland
Paus vid grillen utanför Lilla Värmestugan i Valfjället

Vill du inte gå hem till din husvagn/husbil eller ha din egen matsäck så finns det en bra restaurang. Här är också öppet vissa kvällar och man har fullständiga rättigheter. På högsäsong anordnas ibland after ski med underhållning.

Du kan hyra skidor och gå i skidskola eller kanske hyra en privat skidlärare. Med andra ord kan man säga att Valfjället har alla ingredienser som stora alpina center har, fast det är i lite mindre skala. Det känns faktiskt riktigt familjärt att gå runt bland de olika röda byggnaderna där alla nedfarter strålar samman.

Familjärt är det också på den lilla campingen som ligger precis vid foten av backarna, och det får vi bekräftat när vi pratar med familjen Lysholm från Älvängen.

– Personalen här på Valfjället är helt fantastisk, berättar Niklas och Annelie som varit säsongsgäster i fem år. Barnen Filiph 10 år, Daniel 7 år och Melvin 3 år håller med.

Flera grannar har samlats runt Mikaels stora grill och det råder minst sagt en härlig stämning denna gudabenådade februaridag när solen flödar. Rätt som det är kommer anläggningens ena skoter och stannar utanför en husvagn. Vi får veta att en handikappad pojke brukar få hjälp med transport till och från backen.

Till campingen hör ett servicehus med toaletter, duschar, diskbänk, mikro och tvättstuga. Varmvattnet i duschen såväl som tvättmaskin och torktumlare ingår i campingavgiften.

Valfjället är ett riktigt bra vintercampingalternativ för de som bor i sydvästra Sverige. Men det finns ingen butik på platsen, så när som på dricka och godis. Handlar gör du bäst i Charlottenberg, åtta kilometer. Här finns köpcenter som skulle platsa i en storstad, och detta beror förstås på närheten till norska gränsen. På parkeringsplatsen står rader av norska bilar.

 

 

Vänlig vinter i Värmland
Valfjällets camping ligger nära skidområdet och är lätt att ta sig in på.

SKI SUNNE

 Vi kommer till Sunne en lördag mitt i sportlovsperioden. Detta till trots så finns det lediga platser på campingen. När jag får betala 200 kronor för en plats inklusive el och varmvatten i duschen blir jag nästan häpen. Det är mindre än hälften av vad jag betalade i Branäs ett år tidigare. Och vi som tyckte Valfjället med sina 220 kronor var billigt. Snart upptäcker vi också att vi faktiskt har ett varmt duschrum, toaletter, el och vatten och någon som tar hand om våra sopor. Alltså den service som vi primärt behöver. Nu är det inte så kallt på vår Värmlandsturné, men hade det varit riktig kyla skulle jag möjligen ha saknat en bastu.

–  Det är vår sjunde säsong i Sunne, säger Lena och Lars Särén från Forshaga. Vi har nära hit och bra skidåkning. Det är helt perfekt.

När vi pratat med Lena och Lars som är våra grannar slås vi av, att här som i Valfjället är det en vänlig atmosfär, folk nickar och hälsar fast vi bara är tillfälliga gäster.

Att campa på Ski Sunne är nästan som att parkera i slalombacken, det är riktigt nära till allt.

Till och med från husbilsfönstret kan jag blicka upp för Finnfallets sluttning och se hur Ekeby, Kavaljeren, Hertigen och de andra sex pisterna faller ner som vita landningsbanor utför sluttningen. Den längsta backen mäter 1800 meter och den 700 meter långa pisten som fått namnet Sintram är en så kallad svart backe som ger sina åkare en rejäl utmaning.

–  Jättebra åkning och inte några långa köer, säger Erik 16 år från Falköping när hand kommer farande på sin bräda och landar framför kameran. Brorsan Filip håller med.

Ja, det finns skidåkning för alla. Två av backarna har World Cup-standard och här har arrangerats stora tävlingar under årens lopp. De våghalsiga har både Fun Park och Puckelpist till sitt förfogande och barnområdet har nyligen utökats till ett optimalt anpassat område. På toppen finns preparerade längdspår, utom just denna vinter 2012. Snön har helt enkelt inte räckt till för bearbetning på höjderna.

Ski Sunne invigdes 1965 och genom sin ansenliga ålder har anläggningen nästan blivit ett begrepp för slalomåkare i södra Sverige. 1980 kom den dubbla trestolsliften och totalt har man nu sju liftar som ger en kapacitet på 8 500 personer i timmen.

Här finns skidskola och skiduthyrning samt en liten skidshop. I den jättestora restaurangen kan du fika eller äta mat. Någon livsmedelsbutik finns inte, då blir det att fara in till Sunne, 10 kilometer.

Tänk på
Att det är alltid bra att ringa före ankomst till en vintercamping, så att personalen kan fixa eventuell snöröjning.

Kul kombination
Passa på att utnyttja vintersemestern till en shoppingdag. Från Valfjället har du tio minuter till shoppingmetropolen Charlottenberg och från Sunne får du räkna en timme.

Fakta
Valfjällets Vinterlekland, FC414

Gryttved, 670 40 Åmotsfors
Tel. 0571-321 62, 070-529 97 33
Öppet november-april
Pris: 220 kronor inkl. el och dusch (febr 2012)
GPS-koordinater: N 59o48’51”  E12o15’29”
www.valfjallet.se

Ski Sunne Vintercamping, FC210
Ski Sunne, 686 94 Rottneros
Tel. 0565-602 80
Öppet 15/12 – 1/4
Pris: 200 kronor inkl. el och dusch (febr 2012)
GPS-koordinater: N59o47’41”, E13o06’34”
www.skisunne.se

 

Vänlig vinter i Värmland
Grillkåtan i Sunne blir en mysig lunchplats för många
Rulla till toppen