Sköna nedslag i centrala Malmö

Sköna nedslag i centrala Malmö

Publicerad

Vilket som var bäst är svårt att avgöra. Om det var ställplatsen i Limhamn, cykelturen därifrån till centrala Malmö, eller målet - slottsträdgården. Men kombinationen är en vinnare.

Nej, jag har ingen hjälpmotor på min cykel, det bara kändes så. Hjulen rullade lätt på den plana cykelbanan, till och med huvudet gick som på kullager. Vi var på väg från ställplatsen i Limhamn till slottsträdgården i Malmö.

Själva begreppet slottsträdgård får mig att tänka på snörräta gräsmattekanter, formklippta prydnadsbuskar och stiliga statyer. Min förutfattade mening om pompösa slottsträdgårdar kom på skam redan i entrén. Hit kan man komma på trampcykel, vardagligt klädd, och man känner sig precis så välkomnad som entusiasterna bakom trädgården säkert avsåg. För just entusiasm och engagemang var drivkraften till att trädgården skapades på det sätt som skedde. En grupp vanligt folk, amatörer med starkt trädgårdsintresse, tyckte att det behövdes en trädgård med tillträde för alla. En ekologisk trädgård dit vem som helst kan komma när som helst, dygnet runt, hela året, och utan kostnad. Så var visionen. Idag är den verklighet.

Stora parasoller skuggade borden, där folk fikade under avspänt samspråk. Barn studsade omkring på barns vis, ungdomar satt hand i hand och såg varann i ögonen, andra satt inbegripna i samtal som möjligen handlade om trädgård. Ett tvärsnitt av befolkningen, kändes det som.

Grusgångarna inbjöd till flanerande i trädgården. Eller trädgårdarna, för området är uppdelat i olika delar som var och en har sitt eget tema. Där finns örtagård, köksträdgård, fruktträdgård, rosenträdgård, japansk trädgård, perennrabatt och mycket mer. Inget är märkvärdigare än att det kan omsättas hemma på balkongen eller i den egna täppan, så besöket kan bli rena inspirationskicken.

Ofta tvingas man välja, grönska och lantluft eller gatsten och stadsliv. Det säregna här är att man kan få både/och, och det inom bara några minuters räckhåll. Så när näsan är mätt av blomdoft och ögonen fått sitt av grönska och färgprakt, då är en visit på Lilla Torg finemang som omväxling. Atmosfären är mycket speciell, sommartid närmast sydländskt exotisk med ett myller av uteserveringar och livligt folkliv i gammaldags miljö. Sevärt bara det.

Förtjänstfullt med cykelturen från ställplatsen i Limhamn mot centrum, är att man med fördel tar samma väg tillbaka. Cykelbanan går utmed Ribersborgsstranden, detta enastående friluftsområde som ligger så centralt i Sveriges tredje största stad. Gigantiska gräsfält sträcker sig längre än ögat når, ljusa sandstränder skickar förföriska signaler till de badsugna. Blir du hungrig, törstig eller sugen på glass så är hjälpen nära utmed färdvägen. Vill du ta en paus utan förevändning av hunger eller törst, så varsågod – här är utrymme nog att slå sig ner varhelst det passar.

Ställplats Limhamn

Nära kontakt med båtar och hav får man vid ställplatsen i Limhamn.

Avståndet från ställplatsen till slottsträdgården är en dryg halvmil långt, cykelbana på plan mark med havet som nästan ständig följeslagare. Den korta turen kan man göra till heldagsutflykt om man vill, och får då slottsträdgårdsbesök, flanerande på pittoreska Lilla Torg, härliga, salta bad. Eller i annan ordning förstås, med Lilla Torg som stämningsfull avslutning i kvällningen.  Alltsammans i centrala Malmö.

Om Malmö slottsträdgård
1994 framförde en grupp engagerade malmöbor idén om en slottsträdgård.
1997 började trädgården ta form på det gamla citadellsområdet intill Malmöhus slott.
1998, den 8 maj, invigdes trädgården officiellt.
12 000 kvadratmeter mark har förvandlats till odlingar av olika slag.

Öppettider: hela året, kaféet är öppet från april till oktober
Inträde: fritt

Ställplats:
SP57, Limhamn Småbåtshamn
Platser för husvagnar och husbilar är markerade på parkeringen vid hamnen.  
Tillgång till el, vatten, toalett, dusch, sopkärl och latrintömning.
Restaurang finns strax intill och Hamngrillen ett par hundra meter bort. Anmälan görs hos hamnvärden eller i Hamngrillen.
Pris: 200 kronor inklusive el. (sommaren 2011)

Camping:
M8, Malmö Camping, Limhamn
Läs mer om platserna på www.campingkatalogen.se

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206