Sköna nedslag i centrala Malmö

Publicerad: 2013-02-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Vilket som var bäst är svårt att avgöra. Om det var ställplatsen i Limhamn, cykelturen därifrån till centrala Malmö, eller målet – slottsträdgården. Men kombinationen är en vinnare. Nej, jag har ingen hjälpmotor på min cykel, det bara kändes så. Hjulen rullade lätt på den plana cykelbanan, till och med huvudet gick som på kullager....

Vilket som var bäst är svårt att avgöra. Om det var ställplatsen i Limhamn, cykelturen därifrån till centrala Malmö, eller målet – slottsträdgården. Men kombinationen är en vinnare.

Nej, jag har ingen hjälpmotor på min cykel, det bara kändes så. Hjulen rullade lätt på den plana cykelbanan, till och med huvudet gick som på kullager. Vi var på väg från ställplatsen i Limhamn till slottsträdgården i Malmö.

Själva begreppet slottsträdgård får mig att tänka på snörräta gräsmattekanter, formklippta prydnadsbuskar och stiliga statyer. Min förutfattade mening om pompösa slottsträdgårdar kom på skam redan i entrén. Hit kan man komma på trampcykel, vardagligt klädd, och man känner sig precis så välkomnad som entusiasterna bakom trädgården säkert avsåg. För just entusiasm och engagemang var drivkraften till att trädgården skapades på det sätt som skedde. En grupp vanligt folk, amatörer med starkt trädgårdsintresse, tyckte att det behövdes en trädgård med tillträde för alla. En ekologisk trädgård dit vem som helst kan komma när som helst, dygnet runt, hela året, och utan kostnad. Så var visionen. Idag är den verklighet.

Stora parasoller skuggade borden, där folk fikade under avspänt samspråk. Barn studsade omkring på barns vis, ungdomar satt hand i hand och såg varann i ögonen, andra satt inbegripna i samtal som möjligen handlade om trädgård. Ett tvärsnitt av befolkningen, kändes det som.

Grusgångarna inbjöd till flanerande i trädgården. Eller trädgårdarna, för området är uppdelat i olika delar som var och en har sitt eget tema. Där finns örtagård, köksträdgård, fruktträdgård, rosenträdgård, japansk trädgård, perennrabatt och mycket mer. Inget är märkvärdigare än att det kan omsättas hemma på balkongen eller i den egna täppan, så besöket kan bli rena inspirationskicken.

Ofta tvingas man välja, grönska och lantluft eller gatsten och stadsliv. Det säregna här är att man kan få både/och, och det inom bara några minuters räckhåll. Så när näsan är mätt av blomdoft och ögonen fått sitt av grönska och färgprakt, då är en visit på Lilla Torg finemang som omväxling. Atmosfären är mycket speciell, sommartid närmast sydländskt exotisk med ett myller av uteserveringar och livligt folkliv i gammaldags miljö. Sevärt bara det.

Förtjänstfullt med cykelturen från ställplatsen i Limhamn mot centrum, är att man med fördel tar samma väg tillbaka. Cykelbanan går utmed Ribersborgsstranden, detta enastående friluftsområde som ligger så centralt i Sveriges tredje största stad. Gigantiska gräsfält sträcker sig längre än ögat når, ljusa sandstränder skickar förföriska signaler till de badsugna. Blir du hungrig, törstig eller sugen på glass så är hjälpen nära utmed färdvägen. Vill du ta en paus utan förevändning av hunger eller törst, så varsågod – här är utrymme nog att slå sig ner varhelst det passar.

Sköna nedslag i centrala Malmö
Nära kontakt med båtar och hav får man vid ställplatsen i Limhamn.

Avståndet från ställplatsen till slottsträdgården är en dryg halvmil långt, cykelbana på plan mark med havet som nästan ständig följeslagare. Den korta turen kan man göra till heldagsutflykt om man vill, och får då slottsträdgårdsbesök, flanerande på pittoreska Lilla Torg, härliga, salta bad. Eller i annan ordning förstås, med Lilla Torg som stämningsfull avslutning i kvällningen.  Alltsammans i centrala Malmö.

Om Malmö slottsträdgård
1994 framförde en grupp engagerade malmöbor idén om en slottsträdgård.
1997 började trädgården ta form på det gamla citadellsområdet intill Malmöhus slott.
1998, den 8 maj, invigdes trädgården officiellt.
12 000 kvadratmeter mark har förvandlats till odlingar av olika slag.

Öppettider: hela året, kaféet är öppet från april till oktober
Inträde: fritt

Ställplats:
SP57, Limhamn Småbåtshamn
Platser för husvagnar och husbilar är markerade på parkeringen vid hamnen.  
Tillgång till el, vatten, toalett, dusch, sopkärl och latrintömning.
Restaurang finns strax intill och Hamngrillen ett par hundra meter bort. Anmälan görs hos hamnvärden eller i Hamngrillen.
Pris: 200 kronor inklusive el. (sommaren 2011)

Camping:
M8, Malmö Camping, Limhamn
Läs mer om platserna på www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen