Camping och skidåkning i södra Sverige

Publicerad: 2013-02-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Du behöver inte dra till fjälls för att vintercampa. I södra Sverige finns det en rad anläggningar som har kombinationen camping – slalombacke – skidspår.  De senaste åren har bjudit på vita vintrar och flitiga rapporter om snö- och köldrekord. Redan före jul 2011 var sortimentet av skidor och vinterutrustningar decimerat i butikerna och snöslungor...

Du behöver inte dra till fjälls för att vintercampa. I södra Sverige finns det en rad anläggningar som har kombinationen camping – slalombacke – skidspår.

 De senaste åren har bjudit på vita vintrar och flitiga rapporter om snö- och köldrekord. Redan före jul 2011 var sortimentet av skidor och vinterutrustningar decimerat i butikerna och snöslungor såldes för dubbla priset på begagnatmarknaden.

Ni minns det säkert och ni minns säkert också, att skidåkning på sydligare breddgrader fick ett uppsving som aldrig förr. Länge har det varit ett problem att hitta campingplatser i fjällvärlden som man spontant kan fara iväg till. Antalet rörliga platser har över huvud taget minskat och trenden gått mot säsongsuthyrning, eller ännu värre; bort med campingen så fler stugor får plats. Nu står vi inför en ny vintersäsong, och blir den åter snörik ända ner till Skåne, så skall du veta, att i Götland finns ett antal campingplatser som ligger precis i anslutning till slalombacke och skidspår.

I början av 2012 gav vi oss ut för att titta på några av dessa anläggningar, som alla har det gemensamt att hit kan du fara spontant. Fast även om det oftast finns plats, så är det bra att slå en signal inför besöket, om det skulle råka vara obemannat när du kommer.

R5, Billingens Stugby och Camping i Skövde
Slalombacke, preparerade skidspår och härlig isbana har du alldeles i anslutning till Billingens Stugby och Camping. Slår vintern till kan Skövde bli en optimal vintersportort för många. Och därtill finns närbelägna utflyktsmål för hela familjen.

 Sällan har vi sett så mycket snö som på Billingen, dit vi kommer en januaridag i början av året. Här finner vi campingen inbäddad bland drivor som om vi kommit till en vintersportort i alperna. Ju mera vi spanar i området desto mer imponerade blir vi. Den spontana reaktionen blir, att detta måste vara en perfekt plats att fara till för den som vill kombinera camping med vintersport. Två målgrupper tänker vi särskilt på, och det är barnfamiljer och vuxna som gillar längdåkning.

Det är nu inget fel på slalombacken, men Billingen kan förstås inte ta upp kampen med fjällvärldens branta pister. Den längsta backen här är 400 meter och har en fallhöjd på 100 meter.

Som så många andra alpina anläggningar i södra Sverige håller inte backen öppet alla dagar, veckosluten plus tre vardagskvällar är det som gäller. Från campingen har du cirka 300 meter och sedan får du fara nedför backen för att köpa liftkort. Där liftkorten säljs finns även servering och värmestuga. Det finns en särskild nedfart för snowboardåkare.

Solen skiner, det är kallt och det är massor av folk utanför idrottsföreningen Hagens mysiga skidstuga, som bara ligger ett stenkast från campingen. Vi räknar till nio olika spårvarianter att välja på, allt ifrån 2,5 kilometer till 16 kilometer. Vid skidstadion finns en automat där du kan köpa dagkort som kostar 20 kronor. Några av turerna löper precis förbi campingen, så du kan ta på dig skidorna vid husvagnen. Och den här dagen ser vi färgglada skidåkare oavbrutet fara förbi. Kommer du hit en vintersöndag kan du även gå på tipspromenad, som börjar vid skidstugan. Då är det även servering där.

Ja, Billingsområdet blir personlig favorit när vi far runt på de olika anläggningarna. Dessutom är campingen välvårdad med fina servicehus, bastu och samlingslokal. Vill du leva lite lyxliv, så erbjuder First Hotel Billingehus (350 meter) både stort spa och dansrestaurang.

Nedanför hotellet är det full fart i pulkabacken och alldeles bredvid syns ett gäng skridskoåkare på hal is. Så det är väl sörjt för vinterns utomhusaktiviteter.
– Vi har många barnfamiljer som varvar skidåkningen med besök i äventyrsbadet som ligger precis när du kört ner för backen på väg mot Skövde centrum, säger Gunilla Knutsson, campingvärd.

Arena Skövde är en multianläggning för bad och idrott. Det nya äventyrsbadet har tre vattenrutschkanor, vågmaskin, klättermursbassäng, vattenfall, simmautbassäng och strömkanaler. Från campingen har du cirka tre kilometer till stadens centrum.

En annan mycket trevlig sysselsättning för hela familjen är Dalénium, experimentverkstad i Stenstorp 17 kilometer bort. Öppet onsdagar och söndagar och dagligen vecka sju.

 FAKTA
Hemsida: www.camping.se/R5
Tel. 0500-47 16 3

Camping och skidåkning i södra Sverige

FC 241 Tolvmannabackens Vintercamping, Kisa
Tolvmannabacken ligger i Kisa 54 kilometer söder om Linköping vid väg 34. Det är en solig januarisöndag som vi anländer och faktiskt får vi börja med att leta efter en plats att parkera på. Den här gången har vi inte kommit för att campa, utan för att kolla upp möjligheten. Vid en av parkeringsplatserna ser vi eluttag, men bara ett par husbilar som mera ser ut som dagbesökare. Vi frågar vid liftkortsförsäljningen och får veta att det finns plats för 50 ekipage och att man är välkommen hela vintern. Den sanitära servicen består av duschar och toaletter som ligger i receptionshusets källarplan i anslutning till värmestugan. Vi tittar in och konstaterar att det inte handlar om någon lyx, men det är varmt och funktionellt. I anslutning till värmestugan finns även ett pentry som gärna får användas av camparna.

Och det bästa av allt – du har skidspår och backar utanför knuten. Det finns fem liftar som kan betjäna 4 500 personer i timman. Den längsta av de fem nedfarterna är 1 200 meter och har en fallhöjd på 140 meter. Mitt i liftområdet står permanenta grillar som det är fritt fram att använda. Den vackert travade veden, som vi får använda, ramar in den gemytliga grillplatsen. Vi slår oss ner med medhavd fika för att få en pratstund med grillande barnfamiljer. Det är en härlig atmosfär och hamburgare och korvar trängs på glöden. Vi ser att många bär säsongskort på armen, och vi kan summera kommentarerna till, att detta är en härlig anläggning som passar för nybörjare såväl som medelgoda slalomåkare. Det finns förstås en puckelpistbacke också.

Vi har även turen att träffa mannen som förser området med bra längdspår. Det är Stig Jonsson som rattar spårmaskinen så att elljusspåret, 2,8 kilometer, alltid är i välpreparerat.

Det finns även skridskobana vid campingen. Restaurangen håller öppet när liftarna är öppna.

FAKTA
Hemsida: www.tolvmannabacken.se
Tel. 0494-100 20

Camping och skidåkning i södra Sverige

FC 170 Stenkällegårdens Camping Tiveden, Karlsborg

Att grilla korv hör en härlig skiddag till. När vi kommer till Stenkällegården i Tiveden slår oset från deras grillplats emot oss och stämningen vid grillplatsen nedanför slalombacken är att likna vid en folkfest. Stenkällegården är sedan länge ett populärt ställe för slalomentusiaster. Här har också flera familjer vintersäsongsplatser på den vackert belägna campingen. Det finns tre nedfarter och tre liftar att välja på och här är den längsta backen 700 meter med en fallhöjd på 80 meter.

Har man barn som gillar slalom, så är det förstås ett jättebra ställe att campa på. Det som är lite tråkigt här, är avsaknaden av preparerade längdspår. Dessutom ligger Stenkällegården lite isolerat och du har 19 kilometer till Karlsborg, som är närmaste större ort. Ett plus är, att campingen är mycket välvårdad med fint sanitärt utbud, bastu, bra kök och TV-rum.

I anslutning till slalombacken finns värmestuga och när vi intar vår egen picknick, så gör vi det framför en sprakande brasa. Dessutom finns det en grillkiosk som håller öppet när backarna är öppna. Här finns även skiduthyrning.

FAKTA
Hemsida: www.stenkallegarden.nu
Tel. 0505-600 15

Camping och skidåkning i södra Sverige

F21 Isabergs Camping & Fritidsby, Hestra
Detta är tveklöst den bästa vintersportanläggningen i södra Sverige. Campingen ligger precis utmed landsvägen och är mycket lättillgänglig även när det är gott om snö. Och har du väl fått husvagnen eller husbilen på plats behöver du inget motorfordon för att nå slalombackar, skidspår eller skridskois. Campingen är klassad som fyrstjärnig och även om servicehuset är gammalt, är det fräsch med klinkers på golven och kaklade väggar. I anslutning till campingen finns en stugby, stor restaurang och liten kombinerad service- och souvenirbutik.

För att komma till själva vintersportanläggningen som ligger på sluttningen av Isaberg får du ta liften upp till platån. Där finns stor värmestuga, restaurang och café, skiduthyrning av både längd- och slalomutrustningar. Här finns också skidskolan. Backarna på Isaberg bjuder på utmaningar för de flesta, för här finns allt ifrån barnbacke till svart pist. Totalt handlar det om sex kilometer backar och en fallhöjd på 150 meter. Du har sex liftar att välja på och av dessa är två stolliftar. Med Isabergsexpressen, som är en sexstolslift, kan du ta dig från botten till toppen på det 308 meter höga Isaberg.

Vill du varva med längdåkning eller kanske bara ägna dig åt det, så finns det 18,5 kilometer preparerade längdskidspår i natursnö.

När vårsolen tittar fram är pimpelfiske på sjön en populär aktivitet, och sjön ligger på andra sidan landsvägen, bara ett stenkast från campingen.

FAKTA
Hemsida: www.isaberg.com
Tel. 0370-33 93 00

FC 351 Gekås Ullared Camping & Stugby, Ullared
Skulle ni bli sugna på att fara till Ullared för lite lågprisshopping, så skall ni veta att det är en alldeles utmärkt slalombacke i anslutning till campingen. Denna slalombacke drivs av ortens slalomklubb och längsta nedfarten är 475 meter, fallhöjd 75 meter. Totalt är det fyra nedfarter, två röda och två gröna. Några längdspår finns inte i närheten.

En annan kul grej är att vinterbada på campingen, med andra ord hyra in sig i relaxavdelningen med bastu och badtunnor.

FAKTA
Hemsida: www.ullaredscamping.se
Tel. 0346- 375 01

Tips på ytterligare vinteröppna campingplatser där du campar vid eller i närheten av en skidbacke:

 R7 Mössebergs Camping & Stugby, Falköping
Hensida: www.camping.se/R7
Tel. 0515-173 49

FC 564 Prångens Familjecamping, Ulricehamn
Hemsida: www.prangenscamping.se
Tel. 0321-100 01

FC43 Kettilsås Camping, Vetlanda
Hemsida: www.caravanclub.se
Tel. 073-074 96 96

FC 152 Mullsjö Camping, Mullsjö
Hemsida: www.mullsjöcamping.se
Tel. 0392-120 25

FC265 Våxtorps Naturcamping och Stugby
Hemsida: www.naturcamping.com
Tel. 0430-331 29

Sök bland närmare 1000 svenska campingplatser på www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen