En pärla vid Ålands hav

En pärla vid Ålands hav

Publicerad

 Sommaridyllen Grisslehamn strax norr om Stockholm har mycket att erbjuda och en av godbitarna du inte får missa är Albert Engströmmuséet.

Att hitta till Albert Engströms museum är enkelt. Det är pilat från väg 283 in mot det gamla fiskeläget vid Ålandshav. Vi parkerar husbilen och följer pliktskyldigt pilarna som tar oss till Albert Engströms bostad och den närliggande kaffestugan. Men den riktiga pärlan under den rogivande vandringen är hans ateljé som är belägen långt ut på en klippa med utsikt mot havet. Att han själv ansåg att det här var den vackraste platsen i landet är inte så underligt. Förtrollande är ordet.

Under ordinarie öppettider finns det en guide vid ateljén som inte bara visar oss runt bland teckningar och akvarellmålningar. Vi får även berättat för oss vem Albert Engström egentligen var.

Vi låter fordonet stå kvar på sin plats när vi ska besöka nästa anhalt, den ljuvliga hamnen. Där råder ett fridfullt lugn bland torgstånd och fiskrökerier.
- Här är det underbart, vi återkommer varje år till Grisslehamn, säger de husbilsburna Skutskärsborna Ulla Muhr och Ulla-Britt Aulin som tillsammans med sina män njuter av atmosfären vid ångbåtsbryggan i hamnen.

En handfull inköpsställen och caféer gör att ingen behöver köa för att avnjuta en gourmetmåltid vid hamninloppet. På fiket L8 serverar de dessutom "äkta kaffe", bara en sådan sak! Vi upptäcker bagarbod, chokladbutik och den vanligtvis så hetsiga torghandeln är rent ut sagt avkopplande. En av butikerna vid hamnen heter Fiskeboden och ligger bara ett stenkast från färjeläget där båtarna tar resenärerna till Åland via Eckerö-linjen. Där bjuds vi på en nätt liten överraskning.
- Titta, säger hantverkaren Ritva Tillberg när hon varsamt håller en änglaliknande fågel i sina händer. De är gjorda av ben från torskhuvuden.

När vi framåt kvällningen styr hemåt igen är vi fast beslutna om en sak. Vi måste snarast möjligt återkomma till pärlan vid Ålands hav.

FAKTA
Albert Engströmmuséet

Öppettider:
11.00 – 17.00 under perioden 23/6 – 12/8, dessutom vissa helger.
Webb: www.albertengstrom.se
Webb:
www.grisslehamn.se
Parkering: Finns i hamnen och vid Albert Engströms museum.

Kuriosa
:
Folkkära Lasse Åberg fick 2012 Albert Engströmpriset, vilket förutom äran även består av en statyett och 10 000 kronor.

Närliggande campingplatser:
FC12 Bergby Familjecamping, Bergby Gård, 763 94 Hallstavik.
Tel: 0175 – 312 55, 0175 – 315 99.
Webb: www.bergbygard.se.
Öppet: 11/5 – 16/9.

B3 Sandvikens Camping & Havsbad, Sandviksvägen 57, 760 40 Väddö.
Tel: 0176 – 503 15.
Webb: www.sandvikencamping.se.
Öppet: 28/4 – 9/9.

On
Off

1 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842