Västergötland – ett svenskt skafferi

Publicerad: 2013-03-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Det händer väldigt mycket i matlandet Sverige, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson när han i höstas invigde ett nytt knäckebrödsbageri i den lilla byn Östra Tunhem i Västergötland. Det sägs att det i Sverige ges ut en kokbok om dagen. Hur det är med den saken nu, vet jag inte, men en sak är säker; aldrig...

Det händer väldigt mycket i matlandet Sverige, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson när han i höstas invigde ett nytt knäckebrödsbageri i den lilla byn Östra Tunhem i Västergötland.

Det sägs att det i Sverige ges ut en kokbok om dagen. Hur det är med den saken nu, vet jag inte, men en sak är säker; aldrig har vårt fokus på mat varit större.  Närproducerat och ekologiskt har blivit ord i tiden. Att handla i en gårdsbutik känns lyxigt. Det är säkert inte så miljövänligt att fara runt och leta gårdsbutiker, men är du ute och reser är det en bra idé att stanna när du ser en skylt. Husvagns- och husbilsfolket kör ju dessutom runt med kylskåp, så det blir inga problem med förvaringen.

Skåne, Halland, Östergötland och Västergötland vill nog alla hävda att de är bäst på att producera och laga god mat. Som västgöte är jag lite patriotisk och säger, att vi på ett ovanligt bra sätt värnar om ett fantastiskt matarv. Och nu vill jag ta dig med till några gårdsbutiker som jag tycker du skall titta in i om du befinner dig i närheten.

Att sitta i husvagnen eller husbilen om kvällen och njuta av delikatesser man köpt under dagens resa, det är livskvalitet.

Knäck & Bräck
Det var två lyckliga småföretagare, Annalena Brage och Niclas Geidvall, som tog emot jordbruksministern till invigningen av sitt nybyggda bageri i Östra Tunhem utanför Falköping (i riktning mot Skara).

Du har säkert hört talas om dinkelmjöl, men kanske inte om svedjeråg och emmer. Samtliga odlas ekologiskt av ett antal bönder som tillsammans kallar sig Wästgötarna. Emmer lär ha odlats redan för 12 000 år sedan. Det är med dessa råvaror Annalena bakar knäckebröd, skorpor och kakor. Rapsolja, vatten och mjöl i kombination med lingon, kummin eller någon annan god smaktillsats blir knäckebröd på Annalenas bakbord. Ingen jäst behövs, bara lite vila för degen.

Annalena är konditor och har bakat i gårdsbageri sedan 1997. Numera är sambon Niclas Geidvall också hennes arbetskamrat sedan Niclas lämnat sitt arbete på Volvo för en satsning på parets bageriföretag.

Du kanske har sett små cellofanpåsar med knäckebrödsälgar någonstans. Sannolikt kommer de från Knäck & Bräck. Här bakas också små knäckebrödsrutor i en mängd olika smaker som fått roliga namn som Fredagsmys, Lördagsgodis och Tisdagstugg. Vitsen med att stanna på gårdsbutiken i Tunhem är att brödet är betydligt billigare här. Du kan också ha turen att få köpa nybakade skorpor eller kakor som andrasortering, därför att de blivit lite för bruna eller lite kantstötta.

Knäck & Bräcks bröd är ett fint ekologiskt komplement till all den ost som tillverkas eller lagras på bygden runt Falköping.

Webbplats: www.knackobrack.se
Tel. 070-698 06 40

Påverås Gårdsmejeri
– Det är inte någon stor verksamhet, säger Elisabeth Andersson försynt om sin osttillverkning.
Fast för mig låter 3,5 ton ost, till stor del tillverkad på gammaldags sätt, som en prestation av en enda människa. Elisabeth har alltid arbetat med lantbruk, men för att kunna leva på ett litet jordbruk måste det till något extra. Så Elisabeth lärde sig att själv göra ost. I hennes lilla gårdsbutik hittar du både färskostar, blåmögelost, hårdost och hemgjorda ostkakor. Mjölken till osten kommer från schweizisk-tyska simmentalerkor och den viktiga syrakulturen, som skall tillsättas i ystkaret, tillverkar Elisabeth själv av filmjölk eller youghurt. Påverås Gårdsmejeri ligger bara någon kilometer från Falbygdens Ost, Sveriges förmodligen mest kända ostbutik.

Webbplats: www.paverasgardsmejeri.nu
Tel. 0515-72 60 87

 Sivans Ost
På torget i Vara hittar du en bod som det står Sivans Ost på. Hit vallfärdar gourméer från hela landet och hit kommer order från våra exklusivaste restauranger. Det handlar om en familj som i generationer köpt ost och sedan fortsatt att lagra den på sitt alldeles speciella sätt. Missa inte företaget som tagit Galenskaparnas devis till sin; ”Ä det ente gött kan dä lika gärna kvetta”.
www.sivansost.se

Tel. 0512-204 55

Carléns Fisk & Vätternkräftor
Tidigt i ottan ger sig  Anders ut på Vättern för att fånga fisk, så har han gjort i hela sitt yrkesverksamma liv. Till att börja med såldes fisken i en liten bod, men så träffade Anders sin blivande hustru Maria, och tillsammans har de byggt ut verksamheten till ett mönsterföretag. Åker du sjövägen mellan Jönköping och Hjo, så missa för allt i världen inte ett besök hos Carléns i Rödån. I en vacker nybyggd butik säljs rökta och färska fiskar fångade i Vättern, det handlar förstås mest om lax och röding. Här finns också de beryktade Vätternkräftorna och hemmagjorda delikatesser. Du kan köpa en laxtallrilk att ta med eller äta på uteserveringen på sommaren. Maria har en bakgrund som kostrådgivare och ekonom, två egenskaper som kommit väl till pass i familjens rörelse. 

Webplats: www.carlensfisk.se
Tel. 036-434 10

Västergötland - ett svenskt skafferi
I utkanten av Lidköping träffar vi Cecilia Carlander på underbara Närebo Gård. I sin gårdsbutik säljer hon gårdens gurkinläggningar i synnerhet och närproducerade delikatesser i allmänhet.

Närebo Gård
När jag kommer in i gårdsbutiken på Närebo Gård får jag ett lätt ”köpaalltbegär”. Jag är glad för att både äta och laga mat, och här finns ett härligt utbud av produkter producerade i Västergötland. Gårdens egen specialité är inlagd gurka. Gården ligger på vägen mot Örslösa strax utanför Lidköping. Du hamnar i en fantastiskt trevlig miljö både genom butiken och restaurangen, där du kan äta mat under sommarlovet. Maten lagas på gården och råvarorna hämtas från den egna butiken.

Webbplats: www.narebo.se
Tel. 0510-223 06

Halltorps Mejeri
Anna Kaijser är utbildad mejerska. På sin gård Halltorp på Gärdhemsvägen i utkanten av Trollhättan visar hon prov på sina kunskaper. Mjölken från de 60 mjölkgetterna förvandlas till underbara getostar. Anna har hämtat sin inspiration från Frankrike, men menar att det svenska klimatet och fodret ger hennes ostar en egen touch. Alla ostarna är helt ekologiskt framställda.

Öppet torsdag eftermiddag och lördag förmiddag, eller enligt överenskommelse.
Webbplats: www.halltorpsmejeri.se
Tel. 0520-42 61 32

Adelsåsens Kalkongård
Godare kalkonsalami har jag nog aldrig smakat. På Adelsåsens gårdsbutik är kyldisken fylld med kalkonprodukter av alla slag, kalkonfärs, marinerade filéer, rökt kalkon och mycket mera. Allt görs från grunden på gården, från kläckning och uppfödning av kalkonkycklingar till framställning och paketering av olika färska och lagade produkter.

Gården ligger i Stora Levene mellan Lidköping och Vara.

Öppet fredagar och lördagar och övrig tid ringer du på klockan.
Webbplats: www.adelsasen.se
Tel. 0512-601 14

Andra  gårdsbutiker i Västergötland
Bergums Biologiska Bärodling, Olofstorp
Webbplats: www.bergumsbiologiska.se
Tel. 031-702 53 43

Vikaryds Köttbod, Alingsås
Webbplats: ww.vikaryd.com
Tel. 0322-63 11 28

Jonslundsäpplet, Nossebro
Webbplats: www.jonslundsapplet.se
Tel. 0512-462 57

 Högens Fårgård, Vänersborg
Webbplats: www.hogensfargard.se
Tel. 0521-257 308

 Lyckans Äpple, Bredared
Webbplats: ww.lyckansapple.se
Tel. 0768-783 305

Limmareds Säteri, Limmared
Webbplats: www.limmaredssateri.se
Tel. 0325-71 918

Skäftingsbacka Gård, Målsryd
www.skaftingsbacka.se

Tel. 0707-38 19 43

 Wardins Gårdsprodukter, Floby
www.wardins.se

Tel. 0515-470 51

Karleby Handelsträdgård
www.karlebyhandelstradgard.se

Tel. 0515-371 50

Bitterna Lamm, Vedum
www.bitternalamm.se

Tel. 0512-450 28

Spikens Brygga Rökeri, Lidköping
www.spiken.se

Tel. 0510-150 98

Gäsene Mejeri
www.gasenemejeri.se

Tel. 0513-250 81

Herrljunga Cider, Herrljunga
www.herrljungacider.se

Tel.  0513-226 04

Falbygdens Struts, Falköping
www.falbygdensstruts.se

Tel. 0515-72 82 80

 Bisonfarmen i Gate, Hjo
www.gatebison.se

Tel. 070-335 35 45

 Några helårsöppna campingplatser

–          P 25 Stenrösets Camping i Trollhättan

–         P 11 Borås Camping Saltemad

–          P 27 Svenljunga Camping

–          P 32 Tånga Heds Camping i Vårgårda

–          P 35 Vegby Camping

–          FC 499 Ekuddens Camping i Mariestad

–          R 3 Kronocamping SweCamp i Lidköping

–          R 5 Billingens Stugby och Camping i Skövde

–          R 7 Mössebergs Camping & Stugby i Falköping

–          Hökensås Semesterby & Camping utanför Tidaholm

–          FC 564 Prångens Camping i Ulricehamn

Läs mer om platserna på www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen