Övernatta vid slussar och broar

Övernatta vid slussar och broar

Publicerad

Göta kanal har blivit en given del av campinglivet i Sverige. På allt fler platser vill man tillåta övernattning för fritidsfordon. Och bondromantiken blommar runt slussar och broar.

För knappt två år sedan presentera vi de övernattningsmöjligheter som skapats för husvagnar och husbilar längs kanalens västgötadel ( H&C nr 8/2011). Vi började då vår kartläggning vid Sjötorp vid Vänern och slutade i Karlsborg vid Vättern. Nu fortsätter vi vår resa i Motala och tar oss genom Östergötland till Mem vid Östersjön. Det var i Men som den 19 mil långa kanalen invigdes 1832. Längs hela Göta kanal finns totalt 15 ställplatser och ett tiotal närbelägna campingplatser.
Information om priser och öppettider på besökta ställplatser och campingar hittar du på www.campingkatalogen.se

Motala
SP164 Södra Hamnen, SP171 Motala Verkstad, FC38 Furulid, FC507 Z-Parkens Camping

Härliga Motala, med inte bara kanalliv utan också Vätterns bästa badstrand, är största orten på östgötadelen. Södra Hamnen för husbilar har ett guldläge, men med cykel är staden din var du än övernattar.

Borenshult
SP202  Borenshults slussområde
(bilden ovan)
Borenshult med sina fem slusskamrar lockar turister. Nu har en ny övernattningsplats för husvagnar och husbilar gjorts i ordning. Det är sex platser med el, och toalett finns vid slussen. Om du väger mer än 3,5 ton går det inte att nå platsen från Borensvägen.

Borensberg
SP201  Kanalhamnen, SP170 STF Vandrarhem Glasbruket, FC522 Strandbadets Camping

Underbar ort där kanalen möter sjön Boren och får sällskap av Motala Ström. Glasbrukets ställplats mellan de båda vattendragen ligger otroligt naturskönt. Mitt i byn vid hamnmagasinet finns en ny ställplats med el, toalett och dusch. När båtarna lämnat kanalen och kommer ut i Boren ser du campingplatsen direkt på stranden.

Berg
SP172 Bergs slussar, E12 Sandvik Camping

Berg med sin slusstrappa är kanske den mäktigaste upplevelsen längs hela kanalen. Det lilla samhället är fyllt av restauranger och butiker med inriktning på sommarturisterna. Fint bad vid Roxen. Äventyrsminigolf. Stor ställplats för både husvagnar och husbilar. Service som på en camping. Sandviks Camping ligger vid Roxens norra strand en mil bort.

Norsholm

Kapten Billes Värdshus & Vandrarhem är lite av ett centrum vid slussen i Norsholm.

Norsholm
SP176 Kapten Billés Café & STF Vandrarhem

Nära E4:an mitt emellan Linköping och Norrköping slussas båtarna mellan sjön Roxen och kanalen. Vi sitter på kajen och tittar på. Runtomring oss finns ICA-affär, köttbod, hantverk, två restauranger och slusscafé. Bra sanitär service till de åtta elplatserna som får användas av både husvagnar och husbilar.

Brådtom
SP189  Brådtom
sluss STF Vandrarhem
Vill du vrida tiden tillbaka ett slag, då skall du ta dig ner till slussen vid Brådtom. Här kacklar hönsen vid vedbodknuten och i kökslandet växer rabarberna höga. Bara utedasset är resan värd. Även här finns el, dusch och toalett för fritidsfordon, men platserna är få och det är inte fel att anmäla sin ankomst. Handelsbod med servering.

Snöveltorp
SP191  Söderköpings Golfklubb

Söderköpings Golfklubb håller till i Snöveltorp där kanalen passerar den lilla sjön Asplången. Med bästa utsikt mot kanalbron har sex husvagns- eller husbilsplatser anlagts. För bara en hundralapp övernattar du här och har tillgång till el, duschar och toaletter. Restaurang och golfbutik som närmsta granne.

Söderköping
SP 165 Bergaskolan, E34 Skeppsdockans Camping & Vandrarhem, E17 Korskullens Camping

Skeppsdockan Camping ligger vackert belägen i stadens utkant. Kanalen och cykelleden i direkt anslutning.
Mitt i Söderköping finns ställplats SP 165 vid Bergaskolan som bara ligger några steg från kanalen. Korskullens Camping erbjuder inte utsikt över kanalen men dock bara fem minuters promenad.

Mem
SP174 Kanalmagasinet

Genom Slätbakens skärgårdslandskap glider båttrafiken in i Göta kanal och snart möts de av Mems röda hamnmagasin. Här finns restaurang, butik och serviceanläggning för båtfolk och campare. Vi kan möjligen förnimma ett svagt brus från vatten som sipprar ut genom slussen när vi möter natten på den rofyllda kajen. Mycket bra övernattningsställe för såväl husvagnar som husbilar.

On
Off

7 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206