Ruts bak fick byn att blomstra

Ruts bak fick byn att blomstra

Publicerad

Hon hette Rut. År 1923 var hon 21 år, ogift och inget vidare stadd vid kassa. En tuff tjej som inte blev mindre tuff av att hon fått rösträtt två år tidigare. "Ska de bli nåt måste man ha åstadkommation", sa hon, och blev en av dem som satte fart på ruljansen i lilla Mjällom.

Vi besöker Kulturfabriken i Mjällom. Inrymd i det som tidigare varit fabrikslokaler finns en utställning som berättar hur folk med idéer, och vilja och styrka att förverkliga dem, fick den lilla byn att blomstra. Det är i Kulturfabrien vi får lära känna Rut.

Ruts vision var att baka tunnbröd. Det var ingen ögonbrynshöjande idé, för det gjorde varenda kvinna i byn. Men Rut tänkte annorlunda. Hon ville starta eget företag och baka tunnbröd yrkesmässigt. Det var ögonbrynshöjande, med tanke på konkurrensen från alla hemmabagerskor. En 21-årig ungmö utan pengar, men starta företag var det hon ville. Hon hade bra kontakter med välbeställt folk, och tack vare det fick hon låna 1 000 kronor. Med det som startkapital inledde hon sin verksamhet.

För att få snurr på lönsamheten behövde hon sälja brödet i vidare kretsar än bara hemomkring.  Rut visste att skutor fraktade andra varor från Mjällom, så hon tyckte att de kunde klämma in hennes tunnbröd också. Hon fick sin vilja igenom, men - då måste brödet packas i trälådor. Det var bara att sätta igång och snickra, ett arbete som fick göras på kvällarna när bakningen var klar.

"Man får vare oppe vid halvfemtiden för att trö deg och göra eld i ugnarna innan bagarna kommer. Vi slutade baka vid sextiden. Sedan var det till att spika lådor till elva, tolv på kvällarna" berättade Rut i en radiointervju från 1940-talet.
Det var väl då hon fick nytta av sitt valspråk, kan man tänka:
- Ska det bli nåt måste man ha åstadkommation!

I Kulturfabriken får vi stifta bekantskap med fler som måste ha varit utrustade med samma egenskap. Till exempel kompisarna Ivar E Norlin och P J Nordlander.  
De jobbade i skogen, men fick slut därifrån när det inte längre fanns avsättning för virket. Fisket fanns förstås, men inte tillräckligt för att försörja sig. Något måste hända. Då kläckte de idén att börja tillverka skor. Befängd idé, kunde det tyckas, men Norlin och Nordlander trodde på den och startade sin skofabrik. Året var 1919.

Skotillverkningen växte, och så småningom antog den sådana proportioner att flera hundra människor fick arbete. Byn blomstrade, och fler uppslag tog form, bland annat handsktillverkning. Arbetslöshet var inte längre något problem, däremot började det bli brist på arbetskraft. Då kom kvinnorna in i bilden på ett nytt sätt, de gifta kvinnorna som var hemma med sina barn. De blev nåtlerskor, det vill säga de sydde ihop de olika delarna till skor och handskar. Ett arbete de kunde sköta hemma i köket, och det passade förstås bra eftersom det inte fanns några dagis på den tiden. Välstånd skapades, framtidstron var stark.

Viljestarka människor med tydliga mål formade Mjälloms historia till en berg-och-dalbane-resa genom decennierna. Kulturfabriken beskriver åkturen, och mer värt att veta om förunderliga, föränderliga Höga Kusten.

Annika Nyberg är engagerad i Byaföreningen och har egna minnen från tiden.

FAKTA
Därför blev det tunnbröd

Klimatet var avgörande. Kornet var det enda sädesslag som hann mogna på åkrarna. Men korn har ingen naturlig glutenhalt, därför kunde det inte jäsa. Så kom det sig att man istället plattade ut det till tunna kakor, tunnbröd.
Idag tillverkas tunnbrödet industriellt i Ullånger, men grundreceptet är detsamma som på Ruts tid.

Kulturfabriken är inrymd i den gamla skofabriken som ligger på Idrottsvägen 3 centralt i byn. Den drivs av Mjälloms Byaförening.
Öppet: 1 juni – 15 augusti
Inträde:
30 kronor (2012)

Camping
Y9, Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina, Mjällom
Y50, Docksta Vandrarhem och Camping, Ullånger
FC10, Barsta Hamn & Camping, Nordingrå
FC154, Måvikens Camping, Mjällom
Läs mer på www.campingkatalogen.se

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206