Ruts bak fick byn att blomstra

Publicerad: 2013-04-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Hon hette Rut. År 1923 var hon 21 år, ogift och inget vidare stadd vid kassa. En tuff tjej som inte blev mindre tuff av att hon fått rösträtt två år tidigare. ”Ska de bli nåt måste man ha åstadkommation”, sa hon, och blev en av dem som satte fart på ruljansen i lilla Mjällom....

Hon hette Rut. År 1923 var hon 21 år, ogift och inget vidare stadd vid kassa. En tuff tjej som inte blev mindre tuff av att hon fått rösträtt två år tidigare. ”Ska de bli nåt måste man ha åstadkommation”, sa hon, och blev en av dem som satte fart på ruljansen i lilla Mjällom.

Vi besöker Kulturfabriken i Mjällom. Inrymd i det som tidigare varit fabrikslokaler finns en utställning som berättar hur folk med idéer, och vilja och styrka att förverkliga dem, fick den lilla byn att blomstra. Det är i Kulturfabrien vi får lära känna Rut.

Ruts vision var att baka tunnbröd. Det var ingen ögonbrynshöjande idé, för det gjorde varenda kvinna i byn. Men Rut tänkte annorlunda. Hon ville starta eget företag och baka tunnbröd yrkesmässigt. Det var ögonbrynshöjande, med tanke på konkurrensen från alla hemmabagerskor. En 21-årig ungmö utan pengar, men starta företag var det hon ville. Hon hade bra kontakter med välbeställt folk, och tack vare det fick hon låna 1 000 kronor. Med det som startkapital inledde hon sin verksamhet.

För att få snurr på lönsamheten behövde hon sälja brödet i vidare kretsar än bara hemomkring.  Rut visste att skutor fraktade andra varor från Mjällom, så hon tyckte att de kunde klämma in hennes tunnbröd också. Hon fick sin vilja igenom, men – då måste brödet packas i trälådor. Det var bara att sätta igång och snickra, ett arbete som fick göras på kvällarna när bakningen var klar.

”Man får vare oppe vid halvfemtiden för att trö deg och göra eld i ugnarna innan bagarna kommer. Vi slutade baka vid sextiden. Sedan var det till att spika lådor till elva, tolv på kvällarna” berättade Rut i en radiointervju från 1940-talet.
Det var väl då hon fick nytta av sitt valspråk, kan man tänka:
– Ska det bli nåt måste man ha åstadkommation!

I Kulturfabriken får vi stifta bekantskap med fler som måste ha varit utrustade med samma egenskap. Till exempel kompisarna Ivar E Norlin och P J Nordlander.  
De jobbade i skogen, men fick slut därifrån när det inte längre fanns avsättning för virket. Fisket fanns förstås, men inte tillräckligt för att försörja sig. Något måste hända. Då kläckte de idén att börja tillverka skor. Befängd idé, kunde det tyckas, men Norlin och Nordlander trodde på den och startade sin skofabrik. Året var 1919.

Skotillverkningen växte, och så småningom antog den sådana proportioner att flera hundra människor fick arbete. Byn blomstrade, och fler uppslag tog form, bland annat handsktillverkning. Arbetslöshet var inte längre något problem, däremot började det bli brist på arbetskraft. Då kom kvinnorna in i bilden på ett nytt sätt, de gifta kvinnorna som var hemma med sina barn. De blev nåtlerskor, det vill säga de sydde ihop de olika delarna till skor och handskar. Ett arbete de kunde sköta hemma i köket, och det passade förstås bra eftersom det inte fanns några dagis på den tiden. Välstånd skapades, framtidstron var stark.

Viljestarka människor med tydliga mål formade Mjälloms historia till en berg-och-dalbane-resa genom decennierna. Kulturfabriken beskriver åkturen, och mer värt att veta om förunderliga, föränderliga Höga Kusten.

Ruts bak fick byn att blomstra
Annika Nyberg är engagerad i Byaföreningen och har egna minnen från tiden.

FAKTA
Därför blev det tunnbröd

Klimatet var avgörande. Kornet var det enda sädesslag som hann mogna på åkrarna. Men korn har ingen naturlig glutenhalt, därför kunde det inte jäsa. Så kom det sig att man istället plattade ut det till tunna kakor, tunnbröd.
Idag tillverkas tunnbrödet industriellt i Ullånger, men grundreceptet är detsamma som på Ruts tid.

Kulturfabriken är inrymd i den gamla skofabriken som ligger på Idrottsvägen 3 centralt i byn. Den drivs av Mjälloms Byaförening.
Öppet: 1 juni – 15 augusti
Inträde:
30 kronor (2012)

Camping
Y9, Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina, Mjällom
Y50, Docksta Vandrarhem och Camping, Ullånger
FC10, Barsta Hamn & Camping, Nordingrå
FC154, Måvikens Camping, Mjällom
Läs mer på www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen