Dolda hemligheter i Oxelösund

Publicerad: 2013-06-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Skogen är ofriserad. Trädstammar ligger kullvräkta så som de en gång föll. Mossiga stenblock stöttar varandra. Där, i bergets innandöme, hittar vi en välbevarad doldis. Idag är det ingen hemlighet, men under kalla krigets dagar var det en strategisk försvarsanläggning till skydd mot fienden från öster. Det var tidigt 1960-tal. USA och Sovjetunionen tampades om...

Skogen är ofriserad. Trädstammar ligger kullvräkta så som de en gång föll. Mossiga stenblock stöttar varandra. Där, i bergets innandöme, hittar vi en välbevarad doldis.

Idag är det ingen hemlighet, men under kalla krigets dagar var det en strategisk försvarsanläggning till skydd mot fienden från öster. Det var tidigt 1960-tal. USA och Sovjetunionen tampades om makten i världen. Giganternas maktkamp kunde innebära ett hot även mot Sverige, ansåg militärledningen, därför behövde vårt försvar stärkas. Utmed våra kuster byggdes ett 30-tal försvarsanläggningar, varav en placerades på halvön Femöre i Oxelösund.

Dolda hemligheter i Oxelösund
Det här är en så kallad skenpjäs. Den skulle lura fienden att anfalla fel plats, så att de verkliga målen skyddades.

Femöre var ett populärt bad- och friluftsområde, men plötsligt – och utan förklaring – blev allmänheten utestängd därifrån. Att nånting pågick förstod man, för de som kom i närheten kunde höra att det sprängdes därute. 10 000 kubikmeter berg sprängdes bort, och nere i berget byggdes ett 450 meter stort tunnelsystem.

Vi följer vår guide genom de underjordiska gångarna. Får veta att där fanns jättelika ammunitionsförråd, hur långt kanonerna kunde skjuta, att anläggningen skulle skydda mot en atombomb av samma styrka som Hiroshimabomben. Vi får se hur männen bodde, var de åt, var de vårdades vid sjukdom eller skador.

Jag ryser. Tänker på de unga män som hade sin uppgift här. 70 man rymdes i bergrummets logement. Hur kände de? Blev de lugnade av insikten att fortet kunde försörja dem med mat, vatten, luft och el i 30 dagar? Eller tvärtom? För – sen då?

Hitta dit
Femörehuvud ligger vid Oxelösunds yttersta kust.  Följ skyltar mot först Femöre, därefter Femörefortet.

Missa inte
Femöre Naturreservat, med sin enastående miljö för utomhusliv, bad, promenader, med vägar som slingrar sig genom grönskan. Växtligheten är intensiv på sina ställen, men här och där syns vatten glittra mellan de ålderstigna trädstammarna. Vid halvöns ytterkanter får du vidunderlig sikt över den sörmländska skärgården. Naturreservatet är ett besöksmål i sig, 235 hektar stort.

Fina Femöre Marina
Vid gästhamnen finns en ställplats för husbilar. Uppställningsplatserna är ordnade så att man sitter på första parkett, med vida vyer över hela inloppet till Oxelösunds hamn.  Där finns också restaurang av god klass.
Det går utmärkt att låta bilen stå kvar på ställplatsen, och ta en promenad eller cykeltur genom naturreservatet till fortet. Sträckan är då cirka 1 500 meter.

Övernattning
D16, Jogersö Camping, Oxelösund
SP63, Oxelösund, Femöre Marina
Se mer information på www.campingkatalogen.se

Dolda hemligheter i Oxelösund
En luftig ställplats vågar man påstå, med fri sikt både över hamninloppet och ut mot öppna havet.
Rulla till toppen