Full fart i Falkenberg

Publicerad: 2013-06-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Halland och Falkenberg! Namn som får våra sinnen att signalera salta bad, oändliga sandstränder, solsken och lata sommardagar. Men det finns även annat att upptäcka.  – Nej, inte ska du ta bilderna nu, säger Mats Persson, producent till Allsång på Vallarna, när vi under en måndagförmiddag möts vid scenen till Vallarnas friluftsteater. Jag är där...

Halland och Falkenberg! Namn som får våra sinnen att signalera salta bad, oändliga sandstränder, solsken och lata sommardagar. Men det finns även annat att upptäcka.

 – Nej, inte ska du ta bilderna nu, säger Mats Persson, producent till Allsång på Vallarna, när vi under en måndagförmiddag möts vid scenen till Vallarnas friluftsteater. Jag är där för att ta några bilder av den campingplatsinspirerade dekoren till årets föreställning Campa i klaveret och han för att fixa scenen inför kvällens föreställning. Kom igen i kväll, fortsätter han, då vi har artister på scenen och en fullsatt publik på plats. Då lovar jag att bilderna blir betydligt trevligare. Och så blev det naturligtvis, samtidigt som min fru och jag fick en underhållande kväll tillsammans med 1600 andra mer eller mindre skönsjungande människor i publiken vägledda av Bo Liljedahl och Håkan Runevad, från Falkenbergsrevyn.  

Vallarnas friluftsteater är av många ansedd som landets vackraste utomhusscen, inramad av ståtlig grönska som den är och med Ätrans breda strömmande vatten som en bakre, rörlig kuliss. Och jag är böjd att hålla med.

Vallarna friluftsområde skapades under tidigt 1900-tal och utgör idag en lunga i stadens centrala delar. Men även dagens politiker satsar på nydaning. Vid teaterparkeringen finns idag en jättefin lekplats, en liten äventyrsbana samt ett minizoo för familjens yngsta medlemmar, medan de lite äldre samsas på den närliggande skateparken. För de äldre finns även en bouleanläggning av rang och en minigolfbana, liksom ett antal slingor för promenad och joggning.

Själva väljer vi att promenera, med start vid Tullbron, utefter Laxpromenaden som sträcker sig längs Ätrans norra strand. Vi njuter av områdets underbara natur och fågelliv. Här och där stannar vi till och växlar några ord med någon av de många laxfiskare som finns på plats, troligen lika mycket för att njuta av friden som för att testa fiskelyckan. En av dem säger också förklarande: – Aldrig smakar kaffe och smörgås så gott som här vid stranden av Ätran.

Fisket är egentligen en förevändning för att få komma hit, fortsätter han leende.

-Tro dé svarar vi, som postiljonen Dag Otto brukar göra på den närliggande scenen, medan den egna kaffetarmen skriker. Vid Laxbryggan, där det går att komma över till flodens södra sida, har ett antal fiskare samlats för att under gemytliga former prova lyckan i det starkt strömmande vattnet. Promenaden tillbaka, på den södra stranden, kallas Doktorspromenaden och har anor från 1861. Väl tillbaka vid bron har vi promenerat cirka fyra kilometer. Känner du för ytterligare promenad så är det bara att fortsätta på andra sidan Tullbron längs Strandpromenaden som sträcker sig ända ut till Skrea strand.


Full fart i Falkenberg
Trots sin ålder spelar fortfarande den gamla Tullbron en central roll i Falkenbergs framtoning.

Stadens berömda Tullbro (den kallas ibland Sveriges vackraste stenbro) från mitten av 1700- talet var, fram till 1913 den plats där besökare fick betala en avgift för att få komma in i staden. Vid bron finns också resterna av borgen Falkenberg, som när det begav sig på 1200-talet var den danska kungamaktens nordligaste utpost.

Också centrala Falkenberg är som gjort för stillsamma promenader. Vi väljer i första hand att besöka Gamla stan, vars åldriga hantverkarkvarter delvis finns bevarade i autentiskt skick. S:t Laurentii kyrka mitt i området har anor från 1300-talet och är väl värd ett besök. Inte minst för predikstolen som kom på plats 1978 och är snidad i ask av konstnären Tore Heby. De gamla byggnaderna har idag integrerats med modernare byggnader i samma stil. Ta gärna en titt in på någon av de små gårdarna, visserligen privatägda, men utifrån min erfarenhet ändå tillgängliga för en snabb titt och eventuell fotografering. Naturligtvis under förutsättning att man uppför sig på ett sådant sätt att man inte stör – och kanske även ger dess ägare ett berömmande ord om platsen. Vi är alla mottagliga för smicker! Med broschyren Konst i Falkenberg kan du också enkelt ta del av all den konstnärliga utsmyckning som pryder staden och som du möter överallt.

Centrala Falkenbergs många småbutiker erbjuder också en mångfald av ”sommarreor” i tid till turisternas ankomst. Ja, jag måste nog säga att jag förvånas över det varierande utbud som staden erbjuder – trots sin ringa storlek. Så här i början av juli lyser dock de flesta turisterna med sin frånvaro, så de enda vi har att stångas med i butikerna är stadens egna invånare.

Full fart i Falkenberg
De halländska badstränderna är oändligt vackra, även dagar då blåsten omöjliggör ett normalt badliv.

 Som sol- och badälskande sommargäst i staden går det enkelt att få sina lustar tillgodosedda. Och som campingturist har du det än bättre förspänt eftersom stadens båda centrala campingplatser, Skrea Camping och Hansagård Camping, ligger i direkt anslutning till havet.  Hansagård erbjuder ett mer centralt läge, men kan å andra sidan inte erbjuda samma storslagna sanddyner som finns vid Skrea Camping. Norr om staden finns även Olofsbo Camping. Totalt har Falkenberg 13 kilometer sandstränder i sitt närområde. En annan fördel i sammanhanget är också att de båda förstnämnda platserna även utgör hållplatser för det eltåg som går reguljära turer mellan stranden och stadens centrum. En miljömässig satsning som avlägsnar en hel del biltrafik i stadens centrala delar.

Vid våra besök är dock vinden så kraftig att en njutningsbar tillvaro på stranden är utesluten, men ett bad i de storslagna böljorna kan vi dock inte avvara – stora badälskare som vi är både hustrun och jag.

 FAKTA
Turistinformation:
visitfalkenberg.se, 0346-88 60 00 Här finns all den information du behöver, samt möjligheten att ladda ner broschyrer i PDF-format. Jag rekommenderar speciellt broschyrerna Falkenberg Centrum & Gamla stan och övriga fem broschyrer i samma serie. Mycket bra!

Campingplatser:
N 12 Skrea Camping, N 20 Hansagård Camping och N 10 Olofsbo Camping. 

Ställplatser:
SP235 Hallands Camp, SP117 Lövstaviken gästhamn

Missa inte: Vallarnas friluftsteater. Att ta långa promenader och njuta av omgivningarna.

Avstånd till Ullared: Cirka 30 km

Hitta Sveriges camping- och ställplatser här       

Rulla till toppen