På visentvisit

Publicerad: 2013-07-05   Uppdaterad: 2013-07-09

De är väldiga, håriga och utrotningshotade. Men i trakerna kring Avesta har de funnits sedan 1930-talet. Husvagn & Camping hälsar på i parken där visenten, den europeiska bisonoxen, vandrar på slätten. Av Anders Wallsten Tätorten Avesta har en intressant historia. Här fanns ett av Europas största kopparverk på 1600-talet. Här tillverkades världens största mynt.  En...

De är väldiga, håriga och utrotningshotade. Men i trakerna kring Avesta har de funnits sedan 1930-talet. Husvagn & Camping hälsar på i parken där visenten, den europeiska bisonoxen, vandrar på slätten.

Av Anders Wallsten

Tätorten Avesta har en intressant historia. Här fanns ett av Europas största kopparverk på 1600-talet. Här tillverkades världens största mynt.  En enorm Dalahäst som väger 66,7 ton finns att skåda utmed väg 70 och härifrån kommer även den folkkäre speedwayföraren Tony Rickardsson. Men det var hägnaden i Djäknehyttan, strax väster om Avesta centrum, som var vår slutdestination.

Vid entrén till Avesta Visentpark blir vi mer än väl mottagna. Visar oss runt gör inte bara föreståndaren Rikard Wiklund utan även Mikael Jansson som till vardags arbetar som resultatenhetschef för Avesta Kommun.

– Ska vi börja med en liten fika, allt bröd är hembakat. En av de anställda är utbildad konditor så det är praktiskt taget omöjligt att motstå dem, säger Mikael Jansson och pekar bort mot de lockande bull- och kakfaten. 

I cafeterian serveras det vid sidan av ”gofika” även lättare luncher som pajer, matjessill med potatis och burgare med riklig halt av kött från visenterna. Bredvid cafeterian finns ett lekhus för de allra minsta och ett stenkast därifrån finns ett välbevarat gammalt hus som hyrs ut till företag som önskar något extra vid sidan av de sedvanliga konferenserna. I hägnaderna intill strosar en skock håriga visenter fritt i väntan på utfodring.

– De är utrotningshotade. Alla djur som finns idag utgår egentligen från ett dussin visenter. I Polen sitter en koordinator och omplacerar visenter så att flockarna inte dör ut. Det är viktigt att det blir genetisk rätt och inte någon inavel, förklarar Mikael Jansson.

Nu finns det cirka 80 visenter i Sverige. Merparten av dem finns här i parken och i Eriksberg. Att djuren mår bra märks tydligt på fortplantningen. Bara under det gångna året föddes det sju kalvar i parken så i dagsläget är det faktiskt ett överskott av djur. Trots att de soldyrkande visenterna utseendemässigt liknar sin släkting bisonoxen skiljer de sig markant till humöret.

– Du kan gå in till en bison och sparka den i rumpan och ingenting händer. Till en visent går man ogärna in. De är betydligt ettrigare och mer lättretade, avrundar Rikard Wiklund.

 FAKTA

Vad: Avesta Visentpark
Var:
Avesta
Öppettider:
25/5 – 8/9 (11.00 – 16.30), stängt midsommarafton
Kontakt:
Avesta Turistbyrå, tel  0226-64 50 40,
Kuriosa
: Visenten var tidigare en symbol för Avesta Jernverk. Djurens medellivslängd är 12 år, men i djurparker kan de bli drygt dubbelt så gamla.
Parkering
: Stor.
Pris
: Vuxna 70:-, ungdom (13-17 år) 35:-, barn t.o.m. 12 år gratis, guidade turer på helger 25:-
Närliggande camping- och ställplatser
:
W 29 Falkudden Camping & Stugby, Näsvägen 4, 774 99 By Kyrkby. Tel: 0226 – 700 71. Webb: www.campingfalkudden.se. Öppet: 1/5 – 1/10.
SP 69 Säter, Gruvplan (avgiftsfri). Tel: 0225 – 553 00. Webb: www.visitsodradalarna.se. Öppet: 1/1 – 31/12.
FC 133 Norbergs Camping, Caravan Club, Fraggvägen 1, 738 91 Norberg. Tel: 0223 – 223 03. Webb: www.caravanclub.se. Öppet: 20/4 – 30/9.

 

 

Rulla till toppen