Unikt museum: Så var livet till sjöss

Unikt museum: Så var livet till sjöss

Publicerad

För mitt inre öra hör jag stormen ryta. I benen förnimmer jag skeppets krängningar. Fast det är bara i min fantasi, för rummet är knäpptyst och golvet alldeles stilla. Vi är på besök i Sveriges Sjömanshusmuseum i Uddevalla.

Ändå får jag en inlevelse i utmattningen han kände när han rasade in i sin koj och somnade, sjömannen som gått av sin vakt för några timmars vila. I bästa fall. Om villkoren så tillåter. Mina ögon far runt på detaljer. Benkläderna som hänger på tork ovanför kaminen. Bordet som inte är avdukat, och jag undrar om han orkade få i sig någonting innan han somnade, han som sover ljudlöst bakom sitt kojskynke.
Eller kanske hade han haft frivakt som han använt till att rumla i hamnkvarteren, slagit sig loss med hamnkrogarnas flickor och sköljt strupen med en och annan öl. Sådant tröttar också.

Vilket det än var så låter vi honom sova, och rör oss vidare i lokalerna. Inte behöver vi gå många steg förrän vi får se att sjömanslivet också har en annan sida. För en del. Som för den man som burit uniformen med rikliga guldgaloner på kavaj och mössa. Han umgicks med galanta damer, som i proper dräkt och hatt tog emot på kajen när skeppet stävade in i hamn. Han serverades middag i den ombonade kajutan, läppjade på högklassig cognac och tog kanske en god cigarr till kaffet. Tror vi, när vi tittar runt på föremålen i museet.

Sveriges Sjömanshusmuseum

Glasmontrarna innehåller autentiska ting som sjömännen haft med sig till lands - och till sjöss.

Tingen talar. I glasmontrar ser vi kockens husgeråd, och förstår att matansvaret inte var alldeles enkelt. Han fick kanske agera husdoktor också ibland, kocken, för i hans utrustning ingick en del medikamenter och flaskor vars innehåll vi kanske mår bäst av att inte känna till. Hur segelsömmaren jobbade, och eldaren och telegrafisten och styrmannen och kaptenen får vi också en inblick i, tack vare de bevarade föremålen i montrarna.

Mer övergripande berättas sjömanshistoria från 1600-talets sjölag fram till våra dagar. Den som vill fördjupa sig mer har sjöar att ösa ur, för att använda en passande liknelse. Här finns forskningsarkiv om sjöfolk, mönstringsrullor och inskrivningshandlingar, fartygsregister och historik. En skatt för exempelvis släktforskare, men också för allmänt intresserade. Bara genom att läsa dokumenten som finns uppsatta på väggarna, får man en gedigen inblick i sjöfartens utveckling genom sekler. Då får man avsätta en god stund, men det är väl förvaltad tid för den som är intresserad av sjöfart eller historia – eller både och.

FAKTA
Sveriges Sjömanshusmuseum
är landets enda bevarade mönstringshus för sjöfolk. Visar tidstypiska miljöer.
Adress: St. Hellevigsgatan 4, Uddevalla.
Ligger centralt i stadens gamla del. Gatorna är tidsenligt smala, så enklast är att parkera campingfordon i anslutning till hamnen.
Hemsida: www.sjomanshusmuseum.org
Öppet: Hela året.
Inträde: Gratis, men frivilliga bidrag kan lämnas.
Camping: O28, Hafsten Swecamp Resort ligger drygt två mil från centrala Uddevalla, är helårsöppen och har service hela året.
O30, Unda Camping, dit är det ungefär en mil. Också helårsöppen men med begränsad service under lågsäsong.
Sommartid finns ställplats vid gästhamnen, dit är det promenadavstånd.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206