Biten av Gysinge

Publicerad: 2013-10-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Det finns all anledning att stanna till mellan Dalälven och Tidernas väg. Där ligger nämligen Gysinge Bruk inklämt. Med anor från 1600-talet är Gysinge Bruk det bäst bevarade vallonbruket i södra Gästrikland. Att strosa omkring på området bland gamla byggander och finsnickerier är som bomull för själen och inte blir det sämre när vi blir...

Det finns all anledning att stanna till mellan Dalälven och Tidernas väg. Där ligger nämligen Gysinge Bruk inklämt.

Med anor från 1600-talet är Gysinge Bruk det bäst bevarade vallonbruket i södra Gästrikland. Att strosa omkring på området bland gamla byggander och finsnickerier är som bomull för själen och inte blir det sämre när vi blir ackompanjerade av älvens brus samtidigt som vi avnjuter några sötsaker vid Kafé Ny´fiket alldeles intill Dalälven.  

Allt känns fridfullt och underbart om det inte vore för en sak – myggorna. Det är knappast någon nyhet att det finns gott om mygg i Gysinge. Inne i Naturum, en byggnad där flora och fauna förklaras på ett lättöverskådligt vis, kan vi läsa oss till att den för oss människor mest plågsamma av arterna heter Ochlerotatus Sticticus.
– Honan kan flyga upp emot en halv mil för att få smaka blod och mest mygg är det under perioden juni – augusti, förklarar biologen Johnny Malmberg som även är värd på Naturum i bruksområdet.

Attans, jag förstår att vi befinner oss mitt i myggbältet under den värsta perioden. Nåja, är man utrustad med myggmedel och långärmat är problemet med blodsugarna kanske inte ur världen, men oddsen att undvika att bli attackerad har förbättrats.
– Barnen brukar tycka det är kul när vi matar öringarna här i Naturum vilket vi gör varje dag klockan 13.00, säger Johnny Malmberg och tillägger att byggnaden tidigare stod som museum för Rolls Roycebilar.

Myggorna till trots är området Gysinge Bruk en rogivande plats att beskåda. Framförallt lockar forsarna många besökare. Avkoppling är en orsak, för andra handlar det om att prova fiskelyckan. För campare finns det även ett plus i kanten då en handfull elstolpar finns intill den gigantiska parkeringsplatsen. Ett stenkast bort ligger en annan pärla – lanthandeln. Vi gläds åt strutsoljetvålen, Liss Ellas senap som vann VM-guld i år, vaktelägg och hystyriskt goda lakritsskorpor. Det stod i varje fall så på förpackningen.

Sista stoppet görs vid Gysinge byggnadsvårdscenter på andra sidan Tiderna väg. En palettfärgad järn- och färghandel från förr som är värd ett besök om man vill renovera hemma men inte enbart använda sig av produkter från de gigantiska varuhuskedjorna.

 

 

Biten av Gysinge
Vandrarhemslängan vid Gysinge Bruk, där även en ställplats finns.

FAKTA
Vad
: Gysinge Bruk
Var: Mellan Dalälven och Tidernas väg i Gysinge.
Öppettider: Året runt.
Webb: www.gysingebruk.se
Kuriosa: Här finns världens första elektrostålugn, den Kjellinska ugnen.
Parkering: Mycket stor, sväljer massvis med campingfordon.
Pris: Gratis.
Närliggande camping- och ställplatser:
SP35 Gysinge
SP139 Gysinge Bruk
FC343 Hedesunda Camping
Se Campingkatalogen.se för mer information

Rulla till toppen