Slottet som ger kalla kårar

Slottet som ger kalla kårar

Publicerad

Allhelgonahelgen närmar sig, och det är ett veckoslut som många förknippar med "bus eller godis" och fasansfulla vålnader. Husvagn & Camping har besökt Sveriges mest omtalade spökhus och träffat en spökjägare.

 Mängder av myter och historier har sedan länge vävts samman runt Örebro slott – det medeltida stenhuset där spökena sägs härja fritt. Slottet är beläget på en holme i Svartån mitt i Örebro. Förbipasserande bussar och annan vardaglig stadstrafik gör läget, till skillnad från många andra spökhus, allt annat än skrämmande.

Men tro mig. Örebro slott andas såväl ond bråd död som tortyr vilket gör att många vägrar att ens sätta sin fot på platsen. Vissa gör det ändå, ty denna byggnad som har anor från 1300-talet, fungerar även som välrenommerad konferensanläggning.

Till skillnad från många andra spökhus ligger fokus inte på en sägen om en mängd statyer, inmurade människor etcetera. Nej, här spökar det på riktigt.

Till min hjälp att göra upp med det paranormala, det övernaturliga som inte kan förklaras med vetenskaplig bevisning, hade jag guiderna Johanna Bjelkengren och Putte, eller Mr X som han själv vill kalla sig.
- Det verkligen bubblar och sprakar här ibland, många ser saker men det behöver inte nödvändigtvis betyda att alla ser samma sak på exakt samma plats, avslöjar Putte innan vi inleder spökjakten på slottet.

Att vissa människor känner och ser, och andra inte, är inget nytt fenomen. Däremot är det alltid svårt att bevisa något för den som inte har "gåvan", då vi sällan eller aldrig tror på något vi inte kan se, det går liksom utanför våra logiska referensramar.

Helt klart har många människor lidit på slottet, framförallt handlar det om ett stort antal krigsfångar som satt fängslade i den medeltida fängelsehålan. Det har även funnits två tortyrkammare på slottet.
- Den ena av tortyrkamrarna var känd som effektiv och där kom sanningen alltid fram, säger Putte i förbifarten.

Till en början ger vandringen inget krypande innanför skinnet alls, då bord och stolar i vissa rum får Örebro slott att framstå som vilken konferensbyggnad som helst. Men mer skrämmande kommer det att bli.

Örebro slott

Örebro slott ligger på en holme i Svartån centralt i Örebro.

Guiderna har skicklig berättarteknik, tro och inlevelse i det paranormala. Till och med jag ryggar när vi närmar oss en dunkel korridor.
- Här går jag ogärna, viskar Johanna och pekar in i den mörka korridoren där blott ljuset från en dörrkarm ger ögat vägledning om vart vi ska fortsätta.
Putte nickar instämmande och menar att han har samma oroliga känsla i kroppen som Johanna på den här platsen.

Efter att ha passerat den kusliga korridoren vandrar vi vidare uppåt i slottet och de båda avslöjar att här har häxerier förekommit och vandrande vålnader har setts. Diverse fenomen som visslingar och kyliga vindpustar har förekommit, vilket också föranlett att gäster har lämnat slottet fortare än kvickt.
- Vid ett tillfälle kom tre tyska, kvinnliga direktörer hit. En av dem sa i ett av konferensrummen "jag kan inte vara här, jag kan inte andas, här är vi inte ensamma". Putte öppnar dörrarna till en stor sal, där nästa hemskhet gav en av slottets anställda kalla kårar för en tid sedan.
- En vaktmästare var här för att återställa konferenssalen. När han bar ut stolarna hörde han kraftiga steg från ovanvåningen, först långsamt och sedan snabbare och snabbare samt hårdare och hårdare. Han kände sig inte välkommen på platsen och han jobbade undan snabbare än han någonsin gjort tidigare, avslöjar Putte.

Till saken hör att på vinden ovanför, dit de båda guiderna ogillar att gå, är det fysiskt omöjligt att utföra dessa ljud då takbjälkarnas placering sätter stopp för all gång. Sista stoppet före avfärd blir i källaren.
- Hit tar vi aldrig några som vill bli guidade, säger Putte.

Jag förstår omgående vad han syftar på, för där fanns tre lårar med gamla skelett. Hade vem som helst fått komma dit hade de kanske alla tagit med sig en souvenir hem och dessa blir bäst bevarade på platsen där de hör hemma, på Örebro slott. Platsen där det spökar på riktigt.

FAKTA
Örebro slott
Byggår: 1573-1627, ombyggnad 1897-1901

Öppet: lör-sön kl 11-15 samt under skollov
Hemsida: www.visitorebro.se

On
Off

6 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206