Slottet som ger kalla kårar

Publicerad: 2013-10-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Allhelgonahelgen närmar sig, och det är ett veckoslut som många förknippar med ”bus eller godis” och fasansfulla vålnader. Husvagn & Camping har besökt Sveriges mest omtalade spökhus och träffat en spökjägare.  Mängder av myter och historier har sedan länge vävts samman runt Örebro slott – det medeltida stenhuset där spökena sägs härja fritt. Slottet är...

Allhelgonahelgen närmar sig, och det är ett veckoslut som många förknippar med ”bus eller godis” och fasansfulla vålnader. Husvagn & Camping har besökt Sveriges mest omtalade spökhus och träffat en spökjägare.

 Mängder av myter och historier har sedan länge vävts samman runt Örebro slott – det medeltida stenhuset där spökena sägs härja fritt. Slottet är beläget på en holme i Svartån mitt i Örebro. Förbipasserande bussar och annan vardaglig stadstrafik gör läget, till skillnad från många andra spökhus, allt annat än skrämmande.

Men tro mig. Örebro slott andas såväl ond bråd död som tortyr vilket gör att många vägrar att ens sätta sin fot på platsen. Vissa gör det ändå, ty denna byggnad som har anor från 1300-talet, fungerar även som välrenommerad konferensanläggning.

Till skillnad från många andra spökhus ligger fokus inte på en sägen om en mängd statyer, inmurade människor etcetera. Nej, här spökar det på riktigt.

Till min hjälp att göra upp med det paranormala, det övernaturliga som inte kan förklaras med vetenskaplig bevisning, hade jag guiderna Johanna Bjelkengren och Putte, eller Mr X som han själv vill kalla sig.
– Det verkligen bubblar och sprakar här ibland, många ser saker men det behöver inte nödvändigtvis betyda att alla ser samma sak på exakt samma plats, avslöjar Putte innan vi inleder spökjakten på slottet.

Att vissa människor känner och ser, och andra inte, är inget nytt fenomen. Däremot är det alltid svårt att bevisa något för den som inte har ”gåvan”, då vi sällan eller aldrig tror på något vi inte kan se, det går liksom utanför våra logiska referensramar.

Helt klart har många människor lidit på slottet, framförallt handlar det om ett stort antal krigsfångar som satt fängslade i den medeltida fängelsehålan. Det har även funnits två tortyrkammare på slottet.
– Den ena av tortyrkamrarna var känd som effektiv och där kom sanningen alltid fram, säger Putte i förbifarten.

Till en början ger vandringen inget krypande innanför skinnet alls, då bord och stolar i vissa rum får Örebro slott att framstå som vilken konferensbyggnad som helst. Men mer skrämmande kommer det att bli.

Slottet som ger kalla kårar
Örebro slott ligger på en holme i Svartån centralt i Örebro.

Guiderna har skicklig berättarteknik, tro och inlevelse i det paranormala. Till och med jag ryggar när vi närmar oss en dunkel korridor.
– Här går jag ogärna, viskar Johanna och pekar in i den mörka korridoren där blott ljuset från en dörrkarm ger ögat vägledning om vart vi ska fortsätta.
Putte nickar instämmande och menar att han har samma oroliga känsla i kroppen som Johanna på den här platsen.

Efter att ha passerat den kusliga korridoren vandrar vi vidare uppåt i slottet och de båda avslöjar att här har häxerier förekommit och vandrande vålnader har setts. Diverse fenomen som visslingar och kyliga vindpustar har förekommit, vilket också föranlett att gäster har lämnat slottet fortare än kvickt.
– Vid ett tillfälle kom tre tyska, kvinnliga direktörer hit. En av dem sa i ett av konferensrummen ”jag kan inte vara här, jag kan inte andas, här är vi inte ensamma”. Putte öppnar dörrarna till en stor sal, där nästa hemskhet gav en av slottets anställda kalla kårar för en tid sedan.
– En vaktmästare var här för att återställa konferenssalen. När han bar ut stolarna hörde han kraftiga steg från ovanvåningen, först långsamt och sedan snabbare och snabbare samt hårdare och hårdare. Han kände sig inte välkommen på platsen och han jobbade undan snabbare än han någonsin gjort tidigare, avslöjar Putte.

Till saken hör att på vinden ovanför, dit de båda guiderna ogillar att gå, är det fysiskt omöjligt att utföra dessa ljud då takbjälkarnas placering sätter stopp för all gång. Sista stoppet före avfärd blir i källaren.
– Hit tar vi aldrig några som vill bli guidade, säger Putte.

Jag förstår omgående vad han syftar på, för där fanns tre lårar med gamla skelett. Hade vem som helst fått komma dit hade de kanske alla tagit med sig en souvenir hem och dessa blir bäst bevarade på platsen där de hör hemma, på Örebro slott. Platsen där det spökar på riktigt.

FAKTA
Örebro slott
Byggår: 1573-1627, ombyggnad 1897-1901

Öppet: lör-sön kl 11-15 samt under skollov
Hemsida: www.visitorebro.se

Rulla till toppen