Lantlig romantik på nära håll

Publicerad: 2013-10-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Knappt har vattnet försvunnit förrän Klaas Hoffker kliver ut på sandbankarna under det som bara för några timmar sedan var ett flera meter djupt hav. Bottenpromenader, eller ”Wadloopen” som det heter på Holländska är en stor attraktion på de Friesiska öarna. Tidvattnet drar sig tillbaka var sjätte timme och när vattnet försvinner tittar djurlivet fram....

Knappt har vattnet försvunnit förrän Klaas Hoffker kliver ut på sandbankarna under det som bara för några timmar sedan var ett flera meter djupt hav. Bottenpromenader, eller ”Wadloopen” som det heter på Holländska är en stor attraktion på de Friesiska öarna.

Tidvattnet drar sig tillbaka var sjätte timme och när vattnet försvinner tittar djurlivet fram. Klaas gräver med en grep och plockar upp spännande insekter som han visar med stor charm. Bottenpromenader är en spännande upplevelse, och om man inte testat finns det de som påstår att man inte varit i Holland.

Det känns annorlunda att promenera på havets botten. Visserligen är vattnet borta sedan någon timme, men det är bara några timmar tills havet kommer tillbaka. I guideboken kan man läsa att man bör ha med sig ryggsäck med extrakläder i vattentäta system (vattensäck som man använder när man bland annat paddlar kajak) shorts och oömma skor. Jag funderar på att gå barfota, men ändrar mig snabbt när jag ser hur havsbottnen ser ut. I sanden ligger vassa skaldjur, spik och annat bråte som vattnet fört med sig.

Klaas Hoffker är en självsäker man med mustasch och toppluva på svaj. Givetvis kör han Land Rover som en öbonde bör, och han gillar att vara utomhus. Det syns. Längre ut till havs ser vi grupper som åker båt till startpunkten. Gäster som balanserar sig av båten för att ta mark på den stundtals gyttjiga sandbottnen.

 

Lantlig romantik på nära håll
Ameland är enbart två kilometer bred och 25 kilometer lång och är idealisk för cykelturer.

Vi startar på land efter en timmes cykling i motvind från Ballum mitt på ön. Extrakläderna visar sig vara överkurs. Det mest extrema vi råkar ut för är vattendraget fem centimeter djupt vi måste passera på vägen ut. Det låter banalt, men faktum är att sandbottnen kan vara förrädisk.
– Det är farligt att vandra om man inte vet var man ska gå. Sanden är stundtals bottenlös och vi rekommenderar aldrig någon att ge sig ut utan guide, säger Klaas Hoffker.

Ameland är en av fyra öar alldeles utanför Hollands norra kustlinje. En sommaridyll som passar lika bra om hösten. I högvatten tar det knappt 45 minuter att ta sig hit med färja och i lågvatten kan man rent teoretiskt gå. Men man måste veta var man ska gå.
– Visst kan man promenera, men det är inget vi rekommenderar. Titta på hur bottnen ser ut så ser du att raka linjen inte är den bästa. På samma sätt måste färjan kryssa enligt en given rutt för att inte fastna i dyn, även i högvatten, säger Peter Smit, min guide på resan och Amelandbo sedan flera år.
– Här på ön är vi som en enda stor familj, säger Peter. Men det finns baksidor. Det finns ingen gymnasieskola på ön. När barnen börjar i gymnasiet får de flytta hemifrån och bo på internat på fastlandet. Det är klart att det är ett stort steg för en femtonåring att flytta hemifrån, men å andra sidan får ungdomarna möjlighet att växa som individer, tror Peter Smit. Själv har han en dotter som nyss flyttat till fastlandet.

Ameland är bara två kilometer bred och 25 kilometer lång vilket gör ön idealisk för cykelutflykter. Ta med dig din egen cykel eller hyr en på plats. Utbudet är stort och priserna humana. Varje by har åtminstone en cykeluthyrare och de flesta campingplatser har cyklar att hyra ut. Fördelen med att cykla på Ameland är att varje by har sin egen restaurang och hotell. Det innebär att du inte behöver tänka på vare sig lunch eller middag. Det enda du bör ha med dig är kläder efter väder och gott om dricksvatten.

Från den lilla byn Holwerd norr om Dokkum åker du färja till Nes på Ameland. Resan tar knappt 45 minuter. Se till att vara tidigt på plats eftersom kön i högsäsong snart slingrar sig lång. Det går inte att åka färja mellan öarna om du reser med fordon. Däremot ska det enligt turistbyrån gå att öluffa med hjälp av mindre båtar som enbart transporterar passagerare. Hör med turistbyrån innan du bestämmer dig eftersom utbudet varierar från ett år till ett annat. Totalt finns det fyra campingplatser på Ameland. En i Nes, precis efter det att du lämnat färjan, en annan i Hollum, Ballum och i Buren öster om Nes. Det kostar omkring 20 euro natten eller mellan 150 och 220 euro per vecka beroende av veckoval.

– Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan det vara svårt att hitta en ledig yta på en campingplats, säger Peter Smit och myser åt beläggningen. Turistnäringen i Holland har förbättrats flerfaldigt under hans tid som turistchef, och framtiden ser inte ut att svika. Amelands befolkning växer under sommarmånaderna från normala 3 000 invånare till mellan 35 000 och 40 000.

Ameland känns på något vis exotiskt. Visst har vi öar i Sverige också, men ingen ö-linje som fungerar som utpost och nästan varje år tar emot uppspolade varor från kantrade skepp och containrar.
– För några år sedan var Amelands kuststräcka täckt av ett gult bälte. Det var ett lastfartyg med bananer som kantrat och lasten täckte stränderna på ön, säger Peter Smit. Från Holwerd följer vi landsvägen mot Ternaard öster om färjelägret i Holwerd och tar in på campingen ´t Groene Hart van Ternaard. På kvällen fortsätter vi till den berömda restaurangen De Waard van Ternaard som också erbjuder fem lyxiga lantliga sviter. Hotellet designades och inreddes av den holländske arkitektfirman och möbeltillverkaren Pilat & Pilat och lockar besökare ända från Amsterdam.

Middagen är en fantastisk blandning av traktens grönsaker och utvalda råvaror som serveras i middagar om sex rätter. Vinlistan är imponerande och det är ingen mening att låta bli då restaurangen ligger på promenadavstånd från campingplatsen.

Lantlig romantik på nära håll
En guidad tur i båt genom Leeuwarden ger din en bra grund rent kunskapsmässigt. Dessutom är det riktigt vackert.

Friesland är en del av Holland som få känner till. Ändå finns det mer upplevelser än vad du hinner med på en hel sommar. Båtlivet är givetvis de centrala, men även husvagnslivet bjuder på många varianter. Inte minst på flera av de härliga små campingplatserna på landsbygden som sällan har fler besökare än du kan räkna på dina både händer. Annat är det i större städer som Leeuwarden och Dokkum, där campingplatserna stundtals kan vara fullbokade. Leeuwarden är en trevlig stad med ett stort lokalkulturellt utbud. Är du intresserad av musik är konserthallen att rekommendera och vill du shoppa är utbudet i hela staden både stort och glädjande bra. Ta dig tid att sitta ner och njuta av utelivet, som med en öl i handen faktiskt är det hela Holland går ut på. Njuta, umgås och tillbringa dagarna utomhus. Glöm inte bort att besöka Franeker där världens äldsta fungerande planetarium är öppet för besökare. Dessutom finns det gott om kaféer och givetvis de självklara kanalerna som är en del av den holländska upplevelsen.

 FAKTA:
Ta dig dit:
Till Friesland i Holland tar du dig enklast med färja Trelleborg-Travemünde och sedan med bil genom Tyskland. Ta sikte på Groningen. Avstånd från Travemünde är enligt www.viamichelin.com 37 mil till Groningen. Inga vägavgifter.

Boende: På Ameland finns campingplatserna:
Camping Roosdunen i Ballum tfn +31 519 55 41 34 www.roosdunen.nlCamping De Kiekduun i Buren tfn +31 519 542389 www.kiekduun.nlCamping Koudenburg i Hollum, tfn +31 519 55 43 67 www.koudenburg.nlCamping Staatsbosbeheer i Nes, tfn +31 519 54 34 52, www.staatsbosbeheer.nlI Ternaard bor du på ´t Groene Hart van Ternaard www.groene-hart.comI Dokkum på Harddraverpark www.campingdokkum.nlI Franker på Natuurkampeerterrein De Skuorre www.beleeffriesland.nl eller på
Recreatiepark Bloemketerp www.bloemketerp.nlI Leeuwarden finns campingplatserna De Kleine Wielen www.dekleinewielen.nl och Mini Camping Taniaburg www.campingtaniaburg.nl

Äta: Maten på restaurang är dyr, men det finns fina krogar att välja bland. Kan vara svårt att hitta korvkiosker och billiga varianter på landsbygden.

 Köpa: Tofflor med den frisiska flaggan målad ovanpå. Ost, sötsaker och öl.

 Bästa tiden: Sommarhalvåret. Maj, eller september då det är betydligt mindre folk i rörelse än under högsäsong.

 Valuta: Euro

 Guideböcker: Rough Guides ”The Netherlands” från 2007. På engelska.

 Köra bil:Högertrafik. Du skall kunna uppvisa EU-körkort (med andra ord svenskt). Du måste också ha med dig bilens och husvagnens registreringsbevis och gröna kort från försäkringsbolaget.

Turistinformation: www.vvvameland.nl

Rulla till toppen