Lantlig romantik på nära håll

Lantlig romantik på nära håll

Publicerad

Knappt har vattnet försvunnit förrän Klaas Hoffker kliver ut på sandbankarna under det som bara för några timmar sedan var ett flera meter djupt hav. Bottenpromenader, eller "Wadloopen" som det heter på Holländska är en stor attraktion på de Friesiska öarna.

Tidvattnet drar sig tillbaka var sjätte timme och när vattnet försvinner tittar djurlivet fram. Klaas gräver med en grep och plockar upp spännande insekter som han visar med stor charm. Bottenpromenader är en spännande upplevelse, och om man inte testat finns det de som påstår att man inte varit i Holland.

Det känns annorlunda att promenera på havets botten. Visserligen är vattnet borta sedan någon timme, men det är bara några timmar tills havet kommer tillbaka. I guideboken kan man läsa att man bör ha med sig ryggsäck med extrakläder i vattentäta system (vattensäck som man använder när man bland annat paddlar kajak) shorts och oömma skor. Jag funderar på att gå barfota, men ändrar mig snabbt när jag ser hur havsbottnen ser ut. I sanden ligger vassa skaldjur, spik och annat bråte som vattnet fört med sig.

Klaas Hoffker är en självsäker man med mustasch och toppluva på svaj. Givetvis kör han Land Rover som en öbonde bör, och han gillar att vara utomhus. Det syns. Längre ut till havs ser vi grupper som åker båt till startpunkten. Gäster som balanserar sig av båten för att ta mark på den stundtals gyttjiga sandbottnen.

 

Ameland är enbart två kilometer bred och 25 kilometer lång och är idealisk för cykelturer.

Vi startar på land efter en timmes cykling i motvind från Ballum mitt på ön. Extrakläderna visar sig vara överkurs. Det mest extrema vi råkar ut för är vattendraget fem centimeter djupt vi måste passera på vägen ut. Det låter banalt, men faktum är att sandbottnen kan vara förrädisk.
– Det är farligt att vandra om man inte vet var man ska gå. Sanden är stundtals bottenlös och vi rekommenderar aldrig någon att ge sig ut utan guide, säger Klaas Hoffker.

Ameland är en av fyra öar alldeles utanför Hollands norra kustlinje. En sommaridyll som passar lika bra om hösten. I högvatten tar det knappt 45 minuter att ta sig hit med färja och i lågvatten kan man rent teoretiskt gå. Men man måste veta var man ska gå.
– Visst kan man promenera, men det är inget vi rekommenderar. Titta på hur bottnen ser ut så ser du att raka linjen inte är den bästa. På samma sätt måste färjan kryssa enligt en given rutt för att inte fastna i dyn, även i högvatten, säger Peter Smit, min guide på resan och Amelandbo sedan flera år.
– Här på ön är vi som en enda stor familj, säger Peter. Men det finns baksidor. Det finns ingen gymnasieskola på ön. När barnen börjar i gymnasiet får de flytta hemifrån och bo på internat på fastlandet. Det är klart att det är ett stort steg för en femtonåring att flytta hemifrån, men å andra sidan får ungdomarna möjlighet att växa som individer, tror Peter Smit. Själv har han en dotter som nyss flyttat till fastlandet.

Ameland är bara två kilometer bred och 25 kilometer lång vilket gör ön idealisk för cykelutflykter. Ta med dig din egen cykel eller hyr en på plats. Utbudet är stort och priserna humana. Varje by har åtminstone en cykeluthyrare och de flesta campingplatser har cyklar att hyra ut. Fördelen med att cykla på Ameland är att varje by har sin egen restaurang och hotell. Det innebär att du inte behöver tänka på vare sig lunch eller middag. Det enda du bör ha med dig är kläder efter väder och gott om dricksvatten.

Från den lilla byn Holwerd norr om Dokkum åker du färja till Nes på Ameland. Resan tar knappt 45 minuter. Se till att vara tidigt på plats eftersom kön i högsäsong snart slingrar sig lång. Det går inte att åka färja mellan öarna om du reser med fordon. Däremot ska det enligt turistbyrån gå att öluffa med hjälp av mindre båtar som enbart transporterar passagerare. Hör med turistbyrån innan du bestämmer dig eftersom utbudet varierar från ett år till ett annat. Totalt finns det fyra campingplatser på Ameland. En i Nes, precis efter det att du lämnat färjan, en annan i Hollum, Ballum och i Buren öster om Nes. Det kostar omkring 20 euro natten eller mellan 150 och 220 euro per vecka beroende av veckoval.

– Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan det vara svårt att hitta en ledig yta på en campingplats, säger Peter Smit och myser åt beläggningen. Turistnäringen i Holland har förbättrats flerfaldigt under hans tid som turistchef, och framtiden ser inte ut att svika. Amelands befolkning växer under sommarmånaderna från normala 3 000 invånare till mellan 35 000 och 40 000.

Ameland känns på något vis exotiskt. Visst har vi öar i Sverige också, men ingen ö-linje som fungerar som utpost och nästan varje år tar emot uppspolade varor från kantrade skepp och containrar.
– För några år sedan var Amelands kuststräcka täckt av ett gult bälte. Det var ett lastfartyg med bananer som kantrat och lasten täckte stränderna på ön, säger Peter Smit. Från Holwerd följer vi landsvägen mot Ternaard öster om färjelägret i Holwerd och tar in på campingen ´t Groene Hart van Ternaard. På kvällen fortsätter vi till den berömda restaurangen De Waard van Ternaard som också erbjuder fem lyxiga lantliga sviter. Hotellet designades och inreddes av den holländske arkitektfirman och möbeltillverkaren Pilat & Pilat och lockar besökare ända från Amsterdam.

Middagen är en fantastisk blandning av traktens grönsaker och utvalda råvaror som serveras i middagar om sex rätter. Vinlistan är imponerande och det är ingen mening att låta bli då restaurangen ligger på promenadavstånd från campingplatsen.

En guidad tur i båt genom Leeuwarden ger din en bra grund rent kunskapsmässigt. Dessutom är det riktigt vackert.

Friesland är en del av Holland som få känner till. Ändå finns det mer upplevelser än vad du hinner med på en hel sommar. Båtlivet är givetvis de centrala, men även husvagnslivet bjuder på många varianter. Inte minst på flera av de härliga små campingplatserna på landsbygden som sällan har fler besökare än du kan räkna på dina både händer. Annat är det i större städer som Leeuwarden och Dokkum, där campingplatserna stundtals kan vara fullbokade. Leeuwarden är en trevlig stad med ett stort lokalkulturellt utbud. Är du intresserad av musik är konserthallen att rekommendera och vill du shoppa är utbudet i hela staden både stort och glädjande bra. Ta dig tid att sitta ner och njuta av utelivet, som med en öl i handen faktiskt är det hela Holland går ut på. Njuta, umgås och tillbringa dagarna utomhus. Glöm inte bort att besöka Franeker där världens äldsta fungerande planetarium är öppet för besökare. Dessutom finns det gott om kaféer och givetvis de självklara kanalerna som är en del av den holländska upplevelsen.

 FAKTA:
Ta dig dit:
Till Friesland i Holland tar du dig enklast med färja Trelleborg-Travemünde och sedan med bil genom Tyskland. Ta sikte på Groningen. Avstånd från Travemünde är enligt www.viamichelin.com 37 mil till Groningen. Inga vägavgifter.

Boende: På Ameland finns campingplatserna:
Camping Roosdunen i Ballum tfn +31 519 55 41 34 www.roosdunen.nlCamping De Kiekduun i Buren tfn +31 519 542389 www.kiekduun.nlCamping Koudenburg i Hollum, tfn +31 519 55 43 67 www.koudenburg.nlCamping Staatsbosbeheer i Nes, tfn +31 519 54 34 52, www.staatsbosbeheer.nlI Ternaard bor du på ´t Groene Hart van Ternaard www.groene-hart.comI Dokkum på Harddraverpark www.campingdokkum.nlI Franker på Natuurkampeerterrein De Skuorre www.beleeffriesland.nl eller på
Recreatiepark Bloemketerp www.bloemketerp.nlI Leeuwarden finns campingplatserna De Kleine Wielen www.dekleinewielen.nl och Mini Camping Taniaburg www.campingtaniaburg.nl

Äta: Maten på restaurang är dyr, men det finns fina krogar att välja bland. Kan vara svårt att hitta korvkiosker och billiga varianter på landsbygden.

 Köpa: Tofflor med den frisiska flaggan målad ovanpå. Ost, sötsaker och öl.

 Bästa tiden: Sommarhalvåret. Maj, eller september då det är betydligt mindre folk i rörelse än under högsäsong.

 Valuta: Euro

 Guideböcker: Rough Guides "The Netherlands" från 2007. På engelska.

 Köra bil:Högertrafik. Du skall kunna uppvisa EU-körkort (med andra ord svenskt). Du måste också ha med dig bilens och husvagnens registreringsbevis och gröna kort från försäkringsbolaget.

Turistinformation: www.vvvameland.nl

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206