Vintercampa i Vemdalen

Vintercampa i Vemdalen

Publicerad

Att vintercampa och samtidigt åka skidor är det bästa som finns. Kallt, säger en del. Inte alls, inflikar jag. I Vemdalen i Härjedalen ligger skidbacken precis utanför campingentrén.

Utöver en av landets bästa skidbackar är regionen full av upplevelser för både utförsåkare och  längdskidåkare. Som bas har vi husvagnen, och vi klämmer lagg (Stockholmsslang, betyder åker skidor, reds anm) i några av Sveriges bästa backar. Över fjället är det nära till skidsystemen både i Björnrike och Storhogna/Klövsjö, och den som inte nöjer sig med långa dagar i gnistrande snö kan alltid fortsätta dagen inomhus på Storhogna Högfjällshotell. Där gör poolen och djungelterrassen att vinterupplevelsen blir så där omåttligt populär, som bara vintrar i Härjedalen kan vara.

Vintercamping i Vemdalen.

Många bygger enorma förstugor åt sina husvagnar, medan andra envisas med förtält. Själv föredrar jag värmen inomhus i vagnen.

Även om campingen i Vemdalen är full till sista plats är det inte skidåkare från söder som står för huvuddelen av beläggningen. Istället är det skoteråkare från norrlandskusten som parkerar sina ekipage utanför förtältet, och ägnar dagarna åt skoteråkning på fjället och isfiske i fjälltrakternas hemliga fiskeparadis. Men vi är inte ensamma, och även om en majoritet av skidåkarna väljer längdskidor framför utförsbackarna, så är läget på campingen optimalt. Till längdskidspåret är det knappt hundra meter och till utförsbackarna inte mycket mer än det dubbla.

 - "Pappa, hur kommer vi ner igen", säger Kalle som tolkar på skidor för första gången i sitt liv efter vesslan som sakta och ryckigt drar oss uppför fjällsluttningen mot våffelstugan.
   - "Vi släpper linan och åker utför. Precis som i backen, fast med längdskidor…"
Hilda, drygt två år, ligger inbäddad i skinn och fleece och sover skönhetssömnen i pulkan längst bak i ledet. Att vesslan skuttar från sida till sida verkar inte bekymra henne utan gör snarare djupsömnen så bestående att hon missar både våfflor och utsikten över fjälltopparna.

Nerfarten går bra, men de isiga spåren får Kalles längskidor att fladdra och han har stundtals svårt att hålla sig stående. För att inte tala om hans pappa, som med pulkans kraft i ryggen knappt lyckas stanna när lillkillen flyger omkull. Utan våffla i magen hade det här varit rena tortyren, men hjortronsylt och grädde har lindat in hela familjen i någon form av töcken, och det enda vi gör är att skratta åt fallen, vindarna och mina smått klumpiga försök att få stopp på skidexpressen över vidderna. Först i dalgången, närmast parkeringen tittar Hilda sömndrucket upp ur pulkans kokong. Undrar om hon tvivlar på att vi verkligen varit till fjälls eller känner sig bedragen på våffla med sylt och grädde?

Med småbarn i backen är skidskolan i Vemdalen en klassiker som får barnen att göra framsteg hela tiden. Kalle stormtrivs och åker slalom såväl i skogen som i öppna backar. Vemdalen är utan tvekan en toppendestination för dig med barn, för dig som har öppna sinnen och ständigt är på jakt efter nya upplevelser. Vemdalen är landets tredje största skidort, bara Sälen och Åre är större, och skidåkningen ligger på toppennivåer. Men där Åre och Sälen följer upp med trevliga restauranger och genomarbetade butikskoncept stoltserar Vemdalen endast med en hopplös Sibyllarestaurang precis vid backen. Men visst finns det trevliga restauranger i Vemdalsskalet, inte minst Vargens värdshus precis vid campingen, eller Hildings Krog och Bar som blandar ingredienser från traktens skogar och vatten med smaker och influenser från resten av världen.

Vintercamping i Vemdalen

Fina miljöer och bra utsikt från toppen av Hovdebacken i Vemdalsskalet.

Behovet av både kaféer, restauranger och butiker har fått det lokala fastighetsbolaget att skissa på nybyggen av sällan skådat slag.
- Vi har stora infrastrukturella planer för Vemdalen. Redan 2011 kommer vi att börja bygga ett nytt kommersiellt centrum precis vid liftarna vid Vemdalsskalet, som kommer att ge en gammal bykänsla med trånga gränder och gott om trevliga butiker", säger Petter Holmberg på Vemdalsfastigheter. Han fortsätter:
- Numera vill gästerna inte bara åka skidor, utan minst lika gärna ta en kopp kaffe, shoppa och handla skidglasögon i butiken. Inom de närmsta åren kommer vi att satsa på små aktörer som hyr lokaler av oss i den nya stadsdelen, som när allt är klart kommer att påminna om en två hundra år gammal hantverkarstad med moderna inslag och nutidens kommers.

Fördelen med husvagn, framför husbil, är som alla vet enkelheten att parkera boendet och fortsätta med bilen i trånga städer och längs smala vägar. Men i fjällen är fördelarna desto fler, inte enbart för att vägarna är svårframkomliga, utan minst lika mycket för att Jämtland och Härjedalens alla fantastiska matproducenter har en förmåga att ligga på avskilda vägar i närmast väglöst land. Att ta bilen dit är en sak, men att vända med en större husbil, eller husvagnen på kroken, det är något helt annat.

Ostmästarna på Kullens gårdsmejeri
För fem år sedan bestämde sig Leif Engman och Stephen Palosaari för att ta över den gamla gården i Klövsjö och satsa på osttillverkning av ekologisk get- och komjölk.
- Gården ligger naturskönt med vyer mot fjällen och betande kor på sluttningarna. Naturligtvis är det värden som uppskattas av våra besökare, och på något vis känns det som om halva jobbet är gjort enbart genom att vårda miljön runt gården och bygga vårt naturliga varumärke, säger Leif Engman.
Två gånger i veckan ystar Leif och Stephen ost på gården och totalt tillverkar de ett 30-tal olika ostar med en lagringstid på mellan några månader och två år. Det som möter besökarna på Kullen är allt annat än en industri- och löpande-band-produktion. Dofterna och sinnesintrycken är enorma, och bara att strosa runt i ladugården bland gårdens alla getter är som att komma på besök till en gård vid förra seklets början.

Tack vare Skistars exponering har antalet besökare på Kullens Gårdsmejeri ökat markant under det senaste året. Kaféet, ostprovningarna och ostkryddad kaffe latte har gett fart åt företaget som uteslutande tillverkar ost efter mjölken från sina egna kor och getter.

Varje ost från Kullens gårdsmejeri har sin unika struktur och lagringstid. Totalt tillverkas just nu 18 olika ostar av komjölk och sex varianter av getmjölksost. Getosten "Klövsjöfjäll" som är en syrad ost i pyramidform med en yta av vitmögel och sot är en klassiker liksom de prisbelönta ostarna av komjölk, Maximus, som är en pressad ost av parmesantyp och Granjon som också är en pressad ost, men av västerbottenkaraktär.
- Vi har lyckats genom att producera kvalitetsprodukter av jämn standard i ett tempo som är både hållbart och utvecklande. Jag har arbetat med djur i ett stort sett hela mitt liv som både avbytare och dräng på olika gårdar, men det är först med egen tillverkning och egna djur som jag verkligen trivs på jobbet, säger Stephen Palosaari och springer iväg med en kaffe latte, spetsad med gårdens egna ostar. En delikatess vill jag påstå, liksom Kullens egen yoghurt.

FAKTA:
Ta dig dit: Från Stockholm till Vemdalen är avståndet ca 480 km. Göteborg ca 650 km och Malmö omkring 900 km. Åk mot Sveg, ta vänster mot Rörås, och sedan höger mot Vemdalen.
Landskap: Härjedalen. Län: Jämtland. Invånarantal: 10 159 invånare (hela landskapet).
Turistinformation: Vemdalens turistbyrå tfn 0684-300 36 eller 0684-301 50. Hede Turistbyrå tfn 070-321 72 62.
Camping i närheten: Det finns ett antal vinteröppna campingar i regionen. Vemdalens Camping i Vemdalens by www.vemdalenscamping.se tfn 0684-302 00 liksom Vargens Fjällcamping www.vargenscamping.se och Vargens Värdshus i Vemdalsskalet. Tyvärr finns det bara ett fåtal platser för tillfälliga besökare så ring och boka i god tid. Tfn Vargen 0684- 311 00.
Det finns också camping i Hede www.hedecamping.se och i Storhogna www.storhognafjallcamping.se
Missa inte: Kullens Gårdsmejeri och Klövsjö Stenugnsbageri i Klövsjö. Stenugnsbageriet i Vemdalen och Hildings Krog och Bar i Vemdalsskalet.
www.skistar.se

Vintercamping i Vemdalen.

Backarna i Vemdalsskalet ligger läckert med skogen inpå knutarna.

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206