Vintercampa i Vemdalen

Publicerad: 2013-11-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Att vintercampa och samtidigt åka skidor är det bästa som finns. Kallt, säger en del. Inte alls, inflikar jag. I Vemdalen i Härjedalen ligger skidbacken precis utanför campingentrén. Utöver en av landets bästa skidbackar är regionen full av upplevelser för både utförsåkare och  längdskidåkare. Som bas har vi husvagnen, och vi klämmer lagg (Stockholmsslang, betyder...

Att vintercampa och samtidigt åka skidor är det bästa som finns. Kallt, säger en del. Inte alls, inflikar jag. I Vemdalen i Härjedalen ligger skidbacken precis utanför campingentrén.

Utöver en av landets bästa skidbackar är regionen full av upplevelser för både utförsåkare och  längdskidåkare. Som bas har vi husvagnen, och vi klämmer lagg (Stockholmsslang, betyder åker skidor, reds anm) i några av Sveriges bästa backar. Över fjället är det nära till skidsystemen både i Björnrike och Storhogna/Klövsjö, och den som inte nöjer sig med långa dagar i gnistrande snö kan alltid fortsätta dagen inomhus på Storhogna Högfjällshotell. Där gör poolen och djungelterrassen att vinterupplevelsen blir så där omåttligt populär, som bara vintrar i Härjedalen kan vara.

Vintercampa i Vemdalen
Många bygger enorma förstugor åt sina husvagnar, medan andra envisas med förtält. Själv föredrar jag värmen inomhus i vagnen.

Även om campingen i Vemdalen är full till sista plats är det inte skidåkare från söder som står för huvuddelen av beläggningen. Istället är det skoteråkare från norrlandskusten som parkerar sina ekipage utanför förtältet, och ägnar dagarna åt skoteråkning på fjället och isfiske i fjälltrakternas hemliga fiskeparadis. Men vi är inte ensamma, och även om en majoritet av skidåkarna väljer längdskidor framför utförsbackarna, så är läget på campingen optimalt. Till längdskidspåret är det knappt hundra meter och till utförsbackarna inte mycket mer än det dubbla.

 – ”Pappa, hur kommer vi ner igen”, säger Kalle som tolkar på skidor för första gången i sitt liv efter vesslan som sakta och ryckigt drar oss uppför fjällsluttningen mot våffelstugan.
   – ”Vi släpper linan och åker utför. Precis som i backen, fast med längdskidor…”
Hilda, drygt två år, ligger inbäddad i skinn och fleece och sover skönhetssömnen i pulkan längst bak i ledet. Att vesslan skuttar från sida till sida verkar inte bekymra henne utan gör snarare djupsömnen så bestående att hon missar både våfflor och utsikten över fjälltopparna.

Nerfarten går bra, men de isiga spåren får Kalles längskidor att fladdra och han har stundtals svårt att hålla sig stående. För att inte tala om hans pappa, som med pulkans kraft i ryggen knappt lyckas stanna när lillkillen flyger omkull. Utan våffla i magen hade det här varit rena tortyren, men hjortronsylt och grädde har lindat in hela familjen i någon form av töcken, och det enda vi gör är att skratta åt fallen, vindarna och mina smått klumpiga försök att få stopp på skidexpressen över vidderna. Först i dalgången, närmast parkeringen tittar Hilda sömndrucket upp ur pulkans kokong. Undrar om hon tvivlar på att vi verkligen varit till fjälls eller känner sig bedragen på våffla med sylt och grädde?

Med småbarn i backen är skidskolan i Vemdalen en klassiker som får barnen att göra framsteg hela tiden. Kalle stormtrivs och åker slalom såväl i skogen som i öppna backar. Vemdalen är utan tvekan en toppendestination för dig med barn, för dig som har öppna sinnen och ständigt är på jakt efter nya upplevelser. Vemdalen är landets tredje största skidort, bara Sälen och Åre är större, och skidåkningen ligger på toppennivåer. Men där Åre och Sälen följer upp med trevliga restauranger och genomarbetade butikskoncept stoltserar Vemdalen endast med en hopplös Sibyllarestaurang precis vid backen. Men visst finns det trevliga restauranger i Vemdalsskalet, inte minst Vargens värdshus precis vid campingen, eller Hildings Krog och Bar som blandar ingredienser från traktens skogar och vatten med smaker och influenser från resten av världen.

Vintercampa i Vemdalen
Fina miljöer och bra utsikt från toppen av Hovdebacken i Vemdalsskalet.

Behovet av både kaféer, restauranger och butiker har fått det lokala fastighetsbolaget att skissa på nybyggen av sällan skådat slag.
– Vi har stora infrastrukturella planer för Vemdalen. Redan 2011 kommer vi att börja bygga ett nytt kommersiellt centrum precis vid liftarna vid Vemdalsskalet, som kommer att ge en gammal bykänsla med trånga gränder och gott om trevliga butiker”, säger Petter Holmberg på Vemdalsfastigheter. Han fortsätter:
– Numera vill gästerna inte bara åka skidor, utan minst lika gärna ta en kopp kaffe, shoppa och handla skidglasögon i butiken. Inom de närmsta åren kommer vi att satsa på små aktörer som hyr lokaler av oss i den nya stadsdelen, som när allt är klart kommer att påminna om en två hundra år gammal hantverkarstad med moderna inslag och nutidens kommers.

Fördelen med husvagn, framför husbil, är som alla vet enkelheten att parkera boendet och fortsätta med bilen i trånga städer och längs smala vägar. Men i fjällen är fördelarna desto fler, inte enbart för att vägarna är svårframkomliga, utan minst lika mycket för att Jämtland och Härjedalens alla fantastiska matproducenter har en förmåga att ligga på avskilda vägar i närmast väglöst land. Att ta bilen dit är en sak, men att vända med en större husbil, eller husvagnen på kroken, det är något helt annat.

Ostmästarna på Kullens gårdsmejeri
För fem år sedan bestämde sig Leif Engman och Stephen Palosaari för att ta över den gamla gården i Klövsjö och satsa på osttillverkning av ekologisk get- och komjölk.
– Gården ligger naturskönt med vyer mot fjällen och betande kor på sluttningarna. Naturligtvis är det värden som uppskattas av våra besökare, och på något vis känns det som om halva jobbet är gjort enbart genom att vårda miljön runt gården och bygga vårt naturliga varumärke, säger Leif Engman.
Två gånger i veckan ystar Leif och Stephen ost på gården och totalt tillverkar de ett 30-tal olika ostar med en lagringstid på mellan några månader och två år. Det som möter besökarna på Kullen är allt annat än en industri- och löpande-band-produktion. Dofterna och sinnesintrycken är enorma, och bara att strosa runt i ladugården bland gårdens alla getter är som att komma på besök till en gård vid förra seklets början.

Tack vare Skistars exponering har antalet besökare på Kullens Gårdsmejeri ökat markant under det senaste året. Kaféet, ostprovningarna och ostkryddad kaffe latte har gett fart åt företaget som uteslutande tillverkar ost efter mjölken från sina egna kor och getter.

Varje ost från Kullens gårdsmejeri har sin unika struktur och lagringstid. Totalt tillverkas just nu 18 olika ostar av komjölk och sex varianter av getmjölksost. Getosten ”Klövsjöfjäll” som är en syrad ost i pyramidform med en yta av vitmögel och sot är en klassiker liksom de prisbelönta ostarna av komjölk, Maximus, som är en pressad ost av parmesantyp och Granjon som också är en pressad ost, men av västerbottenkaraktär.
– Vi har lyckats genom att producera kvalitetsprodukter av jämn standard i ett tempo som är både hållbart och utvecklande. Jag har arbetat med djur i ett stort sett hela mitt liv som både avbytare och dräng på olika gårdar, men det är först med egen tillverkning och egna djur som jag verkligen trivs på jobbet, säger Stephen Palosaari och springer iväg med en kaffe latte, spetsad med gårdens egna ostar. En delikatess vill jag påstå, liksom Kullens egen yoghurt.

FAKTA:
Ta dig dit: Från Stockholm till Vemdalen är avståndet ca 480 km. Göteborg ca 650 km och Malmö omkring 900 km. Åk mot Sveg, ta vänster mot Rörås, och sedan höger mot Vemdalen.
Landskap: Härjedalen. Län: Jämtland. Invånarantal: 10 159 invånare (hela landskapet).
Turistinformation: Vemdalens turistbyrå tfn 0684-300 36 eller 0684-301 50. Hede Turistbyrå tfn 070-321 72 62.
Camping i närheten: Det finns ett antal vinteröppna campingar i regionen. Vemdalens Camping i Vemdalens by www.vemdalenscamping.se tfn 0684-302 00 liksom Vargens Fjällcamping www.vargenscamping.se och Vargens Värdshus i Vemdalsskalet. Tyvärr finns det bara ett fåtal platser för tillfälliga besökare så ring och boka i god tid. Tfn Vargen 0684- 311 00.
Det finns också camping i Hede www.hedecamping.se och i Storhogna www.storhognafjallcamping.se
Missa inte: Kullens Gårdsmejeri och Klövsjö Stenugnsbageri i Klövsjö. Stenugnsbageriet i Vemdalen och Hildings Krog och Bar i Vemdalsskalet.
www.skistar.se

Vintercampa i Vemdalen
Backarna i Vemdalsskalet ligger läckert med skogen inpå knutarna.
Rulla till toppen