Evig juletid utan julefrid

Publicerad: 2015-12-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Himmel eller helvete? I tyska Seiffen är det juletid året runt. Träsniderierna är kända över hela världen. Vi reser djupt in i skogen, nästan till tjeckiska gränsen, och tar en titt. Vi närmar oss Seiffen en solig septemberdag, via den lilla regionala väg som sträcker sig längs den tyska sidan av gränsen mot Tjeckien. Den...

Himmel eller helvete? I tyska Seiffen är det juletid året runt. Träsniderierna är kända över hela världen. Vi reser djupt in i skogen, nästan till tjeckiska gränsen, och tar en titt.

Vi närmar oss Seiffen en solig septemberdag, via den lilla regionala väg som sträcker sig längs den tyska sidan av gränsen mot Tjeckien. Den vackra men rejält slingrande vägen börjar två kilometer från gränsen mellan tjeckiska Chomutov och tyska Marienberg.

Under medeltiden tog silverbrytningen fart i området och ekonomin blomstrade. I slutet av 1600-talet tog malmen slut och välståndet förbyttes i armod. För att kunna överleva satsade nu många arbetslösa gruvarbetare på att utveckla det träsnideri som tidigare enbart varit en fritidssysselsättning – huvudsakligen för att tillverka leksaker till barnen och nyttoföremål till hemmet.

De första produkterna var snidade djur av olika slag, men ganska snart kom en nötknäckare i form av en färgglad gruvarbetare klädd i paraduniform att bli den stora produkten. Inte minst efter att den hade gjort en formidabel succé på marknaden i Nürnberg. Efterhand utökades sortimentet med julinspirerade änglaspel, fönsterljusbågar och tomtar. En stor del av framgången låg i att produkterna prismässigt slog benen av konkurrenterna på grund av arbetarnas låga levnadsomkostnader.

Produkternas höga kvalité var också en viktig faktor i sammanhanget. Och framgången har fortsatt in i våra dagar. I dagens Seiffen, en ort med 2500 invånare, finns närmare 50 olika tillverkare av de unika produkterna.

En av de största tillverkarna erbjuder oss besökare (mot entréavgift) att göra ett besök i deras tomteverkstad och det missar vi naturligtvis inte. Om inte annat för att se om det finns några likheter med den tyska varianten och den vi årligen besöker på julafton i Walt Disneys värld. Och utan tvivel, man blir ordentligt imponerad av hantverket och med vilken koncentration och skicklighet de anställda utför sina, minst sagt, pilliga uppgifter.

Evig juletid utan julefrid
Många av företagen exponerar sin huvudprodukter i king size för att väcka uppmärksamhet.

Här är ganska mycket turister, även om det inte kan jämföras med de horder som finns på plats månaderna före jul. Då är gatorna inne i Seiffen igenproppade av fordon och besökare som drar från tillverkare till tillverkare med köpglädje i blick. För det är så man gör när man väl är på plats, även om utbudet är tämligen snarlikt hos samtliga företag. Visst finns det förnyare men fortfarande är väldigt många produkter på ett eller annat sätt förknippade med julen. Den jul som verkligen står för dörren året om här i Seiffen. Klädda granar, krubbor med Jesusbarn och skira änglar på plats.

En av förnyarna är Schnitzstübl, där far och son Kaden valt att tillverka figurer som alla bär älghorn. Sonen Nico har för övrigt aldrig sett en älg i verkligheten och hade, visade det sig under vårt samtal, mycket vaga begrepp om såväl dess storlek som förekomst. Han imponerades storligen då vi berättade att vi bor i ett område där älgar nära nog är vardagsmat – om inte på tallriken så i alla fall i de omgivande skogarna.

Avslutningsvis gör vi naturligtvis också ett besök i ortens leksaksmuseum, fördelat på tre våningar och med 5000 utställda föremål på plats. Imponerande – inte minst när vi får ta del av historien bakom och får se hur man allt eftersom, klokt nog, har effektiviserat tillverkningen utan att för den skull offra hantverket på massproduktionens altare.

                                                                              Staffan Knutsson
FAKTA:
Tyskland
Huvudstad: 
Berlin (och största stad)
Invånarantal: 82 miljoner
Yta: 357 000 km2
Information Tyskland: www.germany.travel
Seiffen:
Seiffen är ett samhälle med 2600 invånare av vilka en stor del                                           arbetar i något av de många företag som tillverkar de berömda
Information Seiffen: www.seiffen.de

Ta sig hit: Från Seiffen följde vi väg 171 mot Dresden.
Camping:                         
Ahornberg Seiffen, N50 37 35 E13 27 31
Ställplats:
Berghof,N50 38 41 E13 28 50
Nussknackerbaude, N50 38 44 E13 27 37

                    

 

Rulla till toppen