Berte museum – livet på landet

Publicerad: 2013-12-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Livet på landet   Anders Stenström från Berte Qvarn utanför halländska Slöinge, var en av alla dem som tidigt insåg värdet i att samla och bevara saker som andra kallade skräp. Antalet bilar på parkeringsplatsen får oss att inse att han nog hade rätt ändå. Visst finns det ett värde i att bevara det gamla,...

Livet på landet

 

Anders Stenström från Berte Qvarn utanför halländska Slöinge, var en av alla dem som tidigt insåg värdet i att samla och bevara saker som andra kallade skräp.

Antalet bilar på parkeringsplatsen får oss att inse att han nog hade rätt ändå. Visst finns det ett värde i att bevara det gamla, om inte annat för att hedra tidigare generationer och deras slit för brödfödan. Och återseendets glädje för alla oss som var med när det begav sig! Som när en äldre kvinna vänder sig mot mig och pekar mot en av dockvagnarna och säger: Tänk, en sådan docka hade jag när jag var liten. Den hette Lisa och pappa hade köpt den på marknaden. Så tar hon tar upp den i famnen och blir på ett ögonblick förvandlad till en femåring med sig käraste ägodel i famnen.

Berte museum bjuder verkligen på en ordentlig nostalgitripp med alla sina föremål kring livet på landet. Utställningen är indelad i ett flertal avdelningar där jag som exempel kan nämna mjölkproduktion, hemsnickeri, kläder, mat, skolgång, leksaker, julkort och till och med semester. Lägg där till en stor uppsättning maskiner – ofta med egen design. Som den mobila kraftkällan för remdrift, bestående av en ombyggd bilmotor placerad på en gammal trävagn. Snacka om att ”Nöden är uppfinningarnas moder”! På plats finns även ett exemplar av en stenjätte, den trebenta tingest med vilken en stor del av den småländska jorden befriades från sten under tidigt 1900-talet.

 

Berte museum – livet på landet
Här finns många föremål som man minns från barndomens semesterresor.

Betänk att man i enbart i Småland lyft upp sten nog för att bygga 75 egyptiska Cheopspyramider! Enbart i Kronobergs län finns drygt 1300 mil stenmurar! Själv återser jag min första motorsåg från min ungdoms skogsarbete, medan hustrun, lanthandlardotter som hon är, drömmer sig bort i den affär som byggts upp i museet genom Slöinge hembygdsförenings försorg. Ja, här finns någonting att återupptäcka för alla oss som tillbringat en del av vårt liv på landet. Tidsmässigt sträcker utställningen sig fram till 90-talets början. Ett besök rekommenderas varmt!                                                                                                       Staffan Knutsson

FAKTA
Berte museum – livet på landet
Hemsida:
www.bertemuseum.se

Hitta dit: E6:an, avfart 48, håll mot Berte Qvarn. GPS N56 51 00 E12 40 43

Rulla till toppen